Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy mandat za szybkość 73km/h 200zł 6 punktów
Autor Wiadomość
Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 26-09-2005, 10:31   

A powiedzcie jak sie maja mandaty od Strazy Miejskiej wkladane za wycieraczke? Dostalem taki i jakos nie kwapie sie zeby go oplacic...
Nie oplacilem tez mandatu od Policji za wyprzedzanie na przejsciu i jakos poki co cisza.Po roku chyba komornik przylazi albo do podatku jakos doliczaja jak trza PIT-y skladac czy jak to jest?

BTW nie przedstawialem optymistycznej wersji a jedynie wyciag z przepisów.
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-09-2005, 12:20   

Co do SM i mandatow za wycieraczke to w jednej, ze spraw gosc sie odwolal i sad apelacyjny przyznal mu racje bo jak uzasadnili manadat moze otrzymac osoba a nie POJAZD.
Mysle wiec, ze za ten mandacik nic Ci nie grozi :)

assistance   Moneta

Jagi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-09-2005, 13:45   

Robertino napisał/a:
A powiedzcie jak sie maja mandaty od Strazy Miejskiej wkladane za wycieraczke?

:arrow: Z powodzeniem do kosza, ja swój sprzedałem razem z temprą :D

Ja dostałem zdjęcie w lipcu, a zrobione było w maju...
U mnie sprawa była o tyle fajna że mnie oszukano co do podanej prędkości a raczej obowiązującego ograniczenia ...
Jechałem 93 w miejscu gdzie ograniczenie było do 80, a na mandacie i fotce było 60, przyjalem mandat bo dwa dni pozniej wylatywalem na ponad miesiac z kraju ale jakbym sie uparl to mi kazali przyniesc zaswiadczenie z zarzadu drog miejskich ze w tym dniu o tej poze nie byly prowadzone zadne prace powodujace zmiane ograniczenie predkosci w tym miejscu (a nie byly) ale na mysl o biurokracji odpuscilem temat i przyjalem mandat 250 zlotych i chyba 3 punkty .... ale to bylo wieki temu, jeszcze Beemką jezdzilem.

Tak wiec obejzyj dokladnie zdjecie i jesli znasz miejsce w ktorym cie cykneli to sprawdz czy aby nie kantuja ...

Pozdro

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-09-2005, 08:45   

Robertino napisał/a:
...
Nie oplacilem tez mandatu od Policji za wyprzedzanie na przejsciu i jakos poki co cisza.Po roku chyba komornik przylazi albo do podatku jakos doliczaja jak trza PIT-y skladac czy jak to jest? ...

dokładnie
do śwagra przyszedł komornik po 3 latach.

W końcu upomnąsie o swoje bo to druk ścisłego zarachowania i prędzej czy później wyjdzie.
upomnienie a potem cisza przez długi czas.
A nagle po 3 latkach komornik puk puk i mówi jak pan nie da 200zł to biere telewizor. Był z policjantem.
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 27-09-2005, 22:44   

Robertino napisał/a:
za wyprzedzanie na przejsciu

To się wstydź za coś takiego.

Alan
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2005, 22:34   

ja zdjecia jeszcze nie zarobilem ale najwieksza wsypa bylo w zabrzu 90/50km/h 6p i 300pln :?

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-10-2005, 20:29   

No ja też się nie mam czym chwalić, raz przywaliłem z grubej rury od razu trafiona 10, a że miałem już 8 punktów, też zdobyte jednorazowo to blisko byłem trafienia oczka :lol:
Ale od ponad 2 lat jestem czysty.

Moneta

jabko 

Wysłany: 03-10-2005, 22:21   

Ja mimo ogólnej sumy około 700zł punktów nie dostałem nigdy. Ani jednego.
Wiadomo ... boski... :P
     Moneta

MupiK 

Wysłany: 03-10-2005, 22:35   

Zabrzanska policja jest wyajtkowo upierdliwa:/ tez juz mam pare na konice wpadek a najwieksza byla to jak sobie z pod domku po chodniku jechalem i mnie policja po nim sciagala bo se audio puscilem i ich nie slyszalem :D a ze sie na cuzelnie spiesyzlem to do dechy ... ale mialem pogadanke wtedy ehh

Boski jabko no ba:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-10-2005, 23:57   

A to ciekawe, jabko, bo o ile mi wiadomo, to nie funkcjonuje już pojęcie mandatu karnego za wykroczenia bez punktów karnych, znaczy się - dostajesz mandat złotowy i x punktów, a nie albo mandat, albo punkty, albo mandat złotowy i punkty... :-k

No, chyba że Ty łapówki zapłaciłeś na 700PLN łącznie :P
     Moneta

jabko 

Wysłany: 04-10-2005, 07:32   

no no no
bez takich mi tu

Ogólnie od 10lat z prawkiem zapłaciłem z 5 mandatów łacznie na sume około 700zł
i nigdy nie dali mi punktów.
Z tym że ostatni mandat płaciłem ponad dwa latka temu więc może w przeszłości tak mogli dawać.
Czasami nawet mówili że "punktów panu nie dam".

Powiem szczerze że nie wiem jak i dlaczego i mało mnie to obchodzi ale punktów nigdy nie dostałem i basta.
Nie moja sprawa a policji
     Moneta

Hemi 

Wysłany: 04-10-2005, 15:32   

ja też kiedys dostałem mandat bez punktów... za jazdę pod prąd osiedlową uliczką.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Jarek38 

Wysłany: 04-10-2005, 19:18   

Taryfikator przewiduje 55 wykroczeń za które nie otrzymuje się punktów.
Najczęściej stosowanym "zamiennikiem" (po dogadaniu się z policjantem) jest korzystanie z telefonu komórkowego bez zestawu głośnomówiącego lub słuchawkowego.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 04-10-2005, 21:58   

Dzięki za info :D Teraz już się będę mógł targować :lol:
     Moneta

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-11-2005, 13:33   

A ja - 9 latek prawko i... Jeden mandacik.. ale za co?? ZA BRAK GAŚNICY!!!
Po prostu sprzątałem autko, wyjąłem ją i zapomniałem schować na miejsce #-o ... a pan policjant był tak upierdliwy, że mi przerył calutkie autko..... no i znalazł (raczej nie znalazł :D ) i dowalił olbrzymia kwotę 50 pln + 2 punkty karne...
Cała reszta "przewinień" skończyła się na hmmmm... upomnieniu :lol: :lol: :lol:
     assistance

Emf 

Wysłany: 03-11-2005, 00:27   

No myszaty to przestepstwo popelniles jak cholera :lol:
Gasnica pier*ol.a ktora ugasic moze fajke jest tak potrzebna ..............

assistance   Moneta

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-11-2005, 07:47   

No cóz.. i tak bywa.. Ale co się z panem policjantem pokłóciłem, to sie pokłóciłem. Na "pożegnanie" jeszcze mu rzuciłem, że ja i tak jestem studentem na utrzymaniu rodziców (było to parę ładnych lat temu) i i tak tego mandatu nie zapłacę ... Ale sie biedaczek pienił.... Później go gdzieś przenieśli za biurko, bo same skargi na niego były (ktoś podobno dostał mandat, za to że miał żarówkę w migaczu przepaloną i nie miał zapasowych żarówek w bagażniku!!!!), tak więc mój brak gaśnicy nie był takim strasznym "kwiatkiem" :D :D :D
     assistance

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-11-2005, 14:52   

Ja jeżdże codziennie od czterech lat i kilka madatów już dostałem. Mam nadzieję że mnie za pirata nie uznacie. Od 1.5 roku mam czyste konto :)
1- złe parkowania (za blisko skrzyżowania-dozwolone 15m a ja stałem 5 m bliżej) jeden punkt karny i 50 zł.
2-uszkodzone oświetlenie 50 zł bez punktów.
3-brak zapiętych pasów, brak gaśnicy i apteczki ( a raczej za to że nie mogłem bagażnika otorzyć bo zamarzł, a gaśnica i apteczka były w środku hehe) 50 zł i chyba 1 karny.
4-prędkość przekroczona o 20 km/h - 5 punktów i 200 zł.
5- również predkość przekroczona o 20 km/h w mieście ale bez punktów i 50 zł ( jak nasza drogówka ma akcję na pieszych to stoi z szuszarkami i łapie kierowców po czym "wspaniałomyślnie" daje madaty za przejście przez jezdnię w niedozwolonym miejscu :) ).
6-spowodowanie kolizji 300 zł i 6 karnych ( Na dużym, pustym, ośnieżonym i śliskim parkingu jechałem za poldkiem. Gość w poldku, nie widząc że jadę za nim właśnie rozpoczął trening swych kiepskich umiejętności wychodzenia z poślizgu i zarzucił autem tak, że znalazł się mi przed maską w poprzek pasa po którym jechałem. Wtedy mnie zauważył ale auta nie zatrzymał. Dalej jechał w poprzek tylko dośc wolno. Widziałem ża jak wcisnę hamulec na takiej ślizgawicy to mogę nie wyhamować i lekko go stuknać więc przespieszyłem, odbiłem na prawo i chciałem goscia wyminąć i...i... i... prawie się udało. Przygrzał mi w bok, wgniótł drzwi. Zadzwonił po mamusie- taką brzydką z wąsami- i ona, po przyjeździe, zaczęła się na mnie pruć i zadzwoniła na policję. Policjanci uznali współwinę argumentująć, że ja chciałem go z prawej strony wyprzedzić a tak nie wolno. Byłem tak wściekły na te wąsatą babę że nie potrafiłem im wytłumaczyc że chciałem go ominąć ).

Chiquita 

Wysłany: 02-12-2005, 21:59   

Też mam mandacik za prędkośc. Gdy wracałem z wakacji( z mazur do łodzi) złapała mnie policja na radar. Jak się okazało to jechałem 236km/h w terenie zabudowanym( BMW 530i), Na usprawiedliwienie powiem że ten teren nie wyglądał na zabudowany. Ale to nie zmienia faktu że troche przegiołem

Dostałem 500zł i 10 pktów.

assistance

Emf 

Wysłany: 03-12-2005, 02:03   

Cytat:
Też mam mandacik za prędkośc. Gdy wracałem z wakacji( z mazur do łodzi) złapała mnie policja na radar. Jak się okazało to jechałem 236km/h w terenie zabudowanym( BMW 530i), Na usprawiedliwienie powiem że ten teren nie wyglądał na zabudowany. Ale to nie zmienia faktu że troche przegiołem

Sorrry ale chyba nie wiessz Kamil co piszesz :evil:
Ja na maxa jechalem 200km/h i powiem Ci jedno, przy tej predkosci NAPEWNO bys sie zorientowal jaki to teren chyba, ze leciales ponadplanetarnym promem ;)
Nie piernicz glupot, ze tak sobie prowadziles az tu nagle - dzisas mam 236 na blacie ](*,) - cholera musze zwolnic bo za duzo mi bawara pali.

assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 03-12-2005, 09:58   

Heh ja powiem tyle ... jechalem hmm niewiem 240-250 fiatem coupe na lotnisku i przy takiej predkosci teren znika blyskawicznie zgadzam sie z toba w 100% Emf
Kamil nie wyobrazam sobie jechac na zadnej drodze u nas z taka predkoscia!!! jesli bylo tak faktycznie, wiesz jaka jest droga hamowania z takiej predkosci?
NC!!! [-X
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Jarek 5TT 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-12-2005, 10:27   

Kamilbanan napisał/a:
to jechałem 236km/h

w dziale" ruch drogowy bezpieczeństwo jest post kol.Radke "Dla fanatyków prędkości"polecam aczkolwiek myślę że z marnym skutkiem (dla fanatyków)
w niektórych stanach (USA) takie "coś" traktowane i ścigane jest jako "próba zabójstwa"policjant ma prawo użyć broni bez ostrzeżenia, żałuję że nie u nas
     Moneta

Chiquita 

Wysłany: 03-12-2005, 20:05   

Emf napisał/a:
Sorrry ale chyba nie wiessz Kamil co piszesz
Ja na maxa jechalem 200km/h i powiem Ci jedno, przy tej predkosci NAPEWNO bys sie zorientowal jaki to teren chyba, ze leciales ponadplanetarnym promem
Nie piernicz glupot, ze tak sobie prowadziles az tu nagle - dzisas mam 236 na blacie - cholera musze zwolnic bo za duzo mi bawara pali.

No tak normalnie to nie wiedziałem że szybko jade a le nie wiedziałem że to teren zabudowany bo były 2 pasy w każdą strone .

Jarek 5TT napisał/a:
w dziale" ruch drogowy bezpieczeństwo jest post kol.Radke "Dla fanatyków prędkości"polecam aczkolwiek myślę że z marnym skutkiem (dla fanatyków)

Widziałem już. I swoją temprą tak nie jeżdze z 2 powodów. 1 przy takie prędkości pewnie by się rozleciał .Po 2 nie miałbym nad nim panowania.

Musze poszukac tego mandatu i zeskanowac

assistance

Odpowiedz do tematu