Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piszczące i trzęsące się koło
Autor Wiadomość
RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-11-2006, 11:02   piszczące i trzęsące się koło

Witam,
od wczoraj w trakcie jazdy piszczy mi lewe przednie koło.
Pisk słychać jak jadę wolno. (jak jadę szybciej to jest tyle hałasu, że i tak nic nie słychać *] )
Myślałem, że może klocka mi nie odbija, ale to jednak nie to. Cóż to innego może być? Czy może łożysko?
Poza tym lata mi przednie prawe koło - wygląda jakby nie było dokręcone, ale jest.
Dlatego wietrzę, że szlag trafił coś innego - strzelam, że pewnie jakiś sworzeń. Czy mam racje czy też może to być coś jeszcze innego? :roll:

Pozdrawiam :)

assistance   Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-11-2006, 14:41   Re: piszczące i trzęsące się koło

RaV napisał/a:
Witam,
od wczoraj w trakcie jazdy piszczy mi lewe przednie koło.
Pisk słychać jak jadę wolno. (jak jadę szybciej to jest tyle hałasu, że i tak nic nie słychać *] )
Myślałem, że może klocka mi nie odbija, ale to jednak nie to. Cóż to innego może być? Czy może łożysko?
Poza tym lata mi przednie prawe koło - wygląda jakby nie było dokręcone, ale jest.
Dlatego wietrzę, że szlag trafił coś innego - strzelam, że pewnie jakiś sworzeń. Czy mam racje czy też może to być coś jeszcze innego? :roll:

Pozdrawiam :)

Pośrednio sam sobie odpowiedziałeś ! Padło ci łożysko , a ten pisk to ocieranie tarczy o jarzmo hamulca . Musisz natychmiast wymienić łożysko , bo inaczej do kompletu wymienisz tarczę ( a powinno się je zmieniać parami ) , oraz przegub - z którego pod wpływem temperatury wytopi się smar , a na sucho - długo nie pożyje !
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-11-2006, 13:32   

dokładnie! łożysko za parę dych dobre kupisz, tylko upewnij się jakie masz; ja sobie sam wymieniałem z rok temu ale w sklepach w katalogach mieli jakieś 'niedomówienia' i musiałem wracać wk.. do sklepu by wymienili; o ile pamiętam od Doblo nie pasują jak by Ci to wmawiali :D ; wymienić sam możesz, ale podenerwujesz się, jeśli wcześniej nie grzebałeś więcej z zawieszeniem, bo w zasadzie musisz wszystko poodczepiać by wyjąć całą zwrotnicęz piastą; z wybiciem starego łożyska może byćtrochęzabawy, ale się da; gorzej z wprasowaniem nowego; czasem wejdzie OK a czasem powoli na prządnej prasie dopiero idzie; raczje rób to na prasie, musi równomiernie, dobrze wejść ale i tak by na chama ktoś nie wcisnął ciut za głęboko piasty w łożysko, wcześniej by nie przegwałcił wprasowując łożysko w zwrotnicę (na chama można od biedy uszkodzić prasą łożysko); a jak masz wprasowane nowe łożysko i całość zwrotnica+piasta to tylko założyć; wszystko będzie OK tylko trochęzabawy jest bo z amorka, od wahacza, stabilizatora, końcówki drążka, od półośki... ale da się;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-11-2006, 14:27   

No to roztoczyliście przede mną piękną wizję zbliżającego się weekendu *]
Tylko nie wiem skąd wezmę prasę, o której mówi unknown... :roll:
Dzięki :)

assistance   Moneta

fredator 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-11-2006, 15:27   

nie chcę cię martwić ale może być jeszcze gorzej, miałem te same objawy i......właśnie wróciłem od mechanika. Okazało się, że pękła trawersa, tj półrama. Koszt samych części(bo trzeba wymienić też wahacze) to ok 800 zł. do tego robocizna 300....więc jeśli u Ciebie to łożysko to skacz z radości

Odpowiedz do tematu