|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
ciśnienie oleju w silnikach 2.0 16v |
Autor |
Wiadomość |
Paweł_R
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-10-2005, 05:50 ciśnienie oleju w silnikach 2.0 16v
|
|
|
witam mam silnik fiatowski 2.0 16v zamontowany w tipo
problem polega na tym ze na zimnym oleju jest 4.8-4.9bara na biegu jałowym natomiast po rozgrzaniu (100C) ciśnienie spada do 1.1-.1.2bara przy 3500 ciśnienie jest 4 bary
silnik ma przeprowadzony kompletny remont łącznie z nową pompą oleju itd. silnik ten ma dwa wałki wyrównowazające w bloku które na środku podparte są na panewce ślizgowej zastanawiam sie czy to właśnie tam nie ginie ciśnienie. wedłóg fiatowskiej ksiązki minimalne ciśnienie to 1.5bara przed awarią silnika miałem około 2 bary tyle ze pasek zębaty napedzający te wałki wałki był zerwany( nie zdązyłem go oclić zanim sie rozsypał) , zastanawim sie dalej czy za wałkiem wyrównowazającym jednym kanałem nie płynie olej na natrysk denek tłoka i co sie stanie jezeli wymontuje te wałki, te wałki mozna slifować ??? (jest to narazie rozwazane, pewnie wrosną wibracje na wysokich obrotach, długi skok tłoka 90x84 ) sano cisnienie było mierzone trzema róznymi wskaznikami wyniki były powtarzalne. Mam nadzieje ze znajdzie sie ktoś kto miał do czynienia z takimi silnikami
pomocne bendzie jezeli uzytkownicy takich uyt podadzą jak w ich autkach pokazuje ciśnienie |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-10-2005, 08:56
|
|
|
u mnie po 9 na każdym tłoku,na zimnym silniku |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-10-2005, 09:07
|
|
|
A jak sie sprawa ma z olejem? Wiadomo zimny olej jest bardzo gesty, a jak sie rozgrzeje robi sie "plynny".
A wiesz jaki olej byl wczesniej stosowany? Jaki teraz wlales? Jesli juz bym mial tu cos osadzac to:
- za dobry olej wlales, np. byl mineralny a wlales syntetyk
- pompa olejowa do wymiany |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Paweł_R
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-10-2005, 17:23
|
|
|
no cóz nie rzectawiłem sie jeszcze mam doła od wczoraj
co do olelu przerobiłem temat był 10w/40 mobil
po remoncie zalałem tym samym ( podobno kupiony w polsce)
odpałka na starej pompie goracy olej 1.1bara i dolina ze takie niskie ciśnienie
wymiama pompy na nową ( ściągana bezpośrenio z bielska) odpałka rozgrzanie oleju
i apsolutnie zadnej róznicy w ciśnieniu. Jak macie takie auta to pochwalcie sie jakie jest u was ciśnienie oleju na seryjnym wskazniku i na jakim oleju sie poruszaczie z góry dziękuje |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-10-2005, 20:36
|
|
|
jak odpale,nazimnym silniku po nocy,to na wskazniku cisnienia oleju wskazówka jest na wysokosci 3/4 |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|