|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1.6 MPI nagle gaśnie po wysprzęgleniu lub wrzuceniu na luz |
Autor |
Wiadomość |
16v
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-12-2016, 02:00 1.6 MPI nagle gaśnie po wysprzęgleniu lub wrzuceniu na luz
|
|
|
Cześć,
mam problem z moją Dedrą 1.6 8v MPI, która gaśnie po wysprzęgleniu lub wrzuceniu na luz. Zazwyczaj ma to miejsce na zimnym silniku, czasami zdarza się również na ciepłym (jednak tutaj dużo rzadziej). Wygląda to tak, że po wciśnięciu sprzegłą oborty bardzo szybko spadają do zera, tak jakby ją zgasić. Jeśli w porę dodam gazu lub wrzucę bieg silnik nie zgaśnie, jednak w drugim przypadku mocno szarpnie. Czasami zapala się marchewka, jednak na komputerze nie ma błędów.. Jeśli na ciepłym silniku (90stopni) na postoju gdy obroty są stabilne, odepnę wtyczkę od krokowca silnik już nie gaśnie. Można tak jeździć dopóki nie ostygnie. Wtedy trzeba z powrotem podpiąć wtyczkę od krokowca by miał wolne obroty. Idąc tym tropem kupiłem nowego krokowca - ten nie działał, auto non stop trzymało 3tys obrotów. Kupiłem kolejnego krokowca, tym razem używanego. Samochód cały czas gaśnie na na moim krokowcu.
Czy macie jakieś pomysły co sprawdzić? Dodam, że nie ma znaczenia czy jadę na LPG czy PB. Dolot szczelny na 100%. |
_________________ Była: Alfa Romeo 2.0 T.S, Fiat Coupe16vT, Fiat Tempra 1.6, Fiat Uno Sedicivalvole 1.6 16v
Jest: Lancia Dedra SW 1.6 |
|
|
|
|
Bera666
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-01-2017, 23:08
|
|
|
Sprawdź sobie czujnik temperatury cieczy rezystancje, raz mi padł to na zimnym silniku bez dodania gazu nie zapalał mi ssania nie załączał a nie zamula na przyspieszaniu ani nie poszarpuje ? i na duży obrotach już idzie ? |
_________________ Bera666 |
|
|
|
|
kefir
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2013 Posty: 151 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-01-2017, 14:22
|
|
|
16v, cewka zapłonowa. U mnie były podobne objawy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|