Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra 1.6 gaźnik za dużo powietrza?
Autor Wiadomość
Suflarez 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 27-09-2008, 10:48   Tempra 1.6 gaźnik za dużo powietrza?

Witam,

jakiś czas temu poruszyłem problem mojego samochodu na forum LPG. Niestety żaden z przeprowadzonych "zabiegów" nie pomógł Temperówce :( W związku z tym zdecydowałem się na demontaż instalacji LPG. Teraz samochód jeździ już tylko na benzynie, ale też słabo. Przykładowa sytuacja:

Wyjechałem z Kielc i szedł jak burza, po około 11 km zaczął szarpać, gasnąć i mulić, do tego stopnia, że jechałem z prędkością około 15 km na godzinę, po czym po kolejnych kilku kilometrach wrócił do formy...

Problemy zaczynają się tylko jak dam go na jałowy albo zgaszę silnik. W czasie jazdy się nie psuje.

2 rzecz: kiedy jeździ dobrze, "pompowanie" pedałem hamulca zwiększa obroty, kiedy muli zmniejsza

I najlepsze: wszelkie problemy znikają, kiedy do dolotu powietrza założę zwężenie :sciana: wtedy pracuje równomiernie, ale jego Vmax to około 100km/h

P.S. Gość co zdejmował LPG, mówił, że w życiu nie widział takiego syfu w gaźniku, skąd się to bierze? Filtr powietrza w świetnym stanie

Arkady1s 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-09-2008, 10:58   

A może bieże ci jakieś lewe powietrze. U mnie na wtrysku też tak było ale głównie chodziło i czujnik temp. silnika. Po wymianie jak ręką odjął. Ale w gaźniku takie zabawki raczej nie wchodzą w grę, więc obejrzałbym węrzyki od podciśnień i główną rurę od filtra powietrza. Musi gdzieś być dziura i zaciąga lete powietrze, może też uszczelka pod gaźnikiemjest wydarta.

Suflarez 

Wysłany: 27-09-2008, 11:04   

Rura i podciśnienie powinny być sprawne, są nowe przewody.

Ile może kosztować regeneracja gaźnika?

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 27-09-2008, 11:05   

Cytat:
I najlepsze: wszelkie problemy znikają, kiedy do dolotu powietrza założę zwężenie :sciana: wtedy pracuje równomiernie, ale jego Vmax to około 100km/h

Bardziej bym powiedział że za mało paliwa....

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Suflarez 

Wysłany: 27-09-2008, 11:10   

hmm być może, tylko pompa paliwa odpada, jak był jeszcze gaz, to też na nim tak raz chodził raz nie...

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-09-2008, 21:54   

Suflarez, cyknij fotkę silnika jak możesz. Druga sprawa sprawdź sobie podstawę gaźnika, potrzecie, wyjaśnij dokładnie
Suflarez napisał/a:
Gość co zdejmował LPG, mówił, że w życiu nie widział takiego syfu w gaźniku
chodzi o co brud, czarny osad, olej?
     assistance   Moneta

Suflarez 

Wysłany: 28-09-2008, 13:56   

Brud - taka papka czarna, jakby olej i pył

Podstawa gaźnika wilgotna od benzyny !!! Rok temu albo troche później był gaźnik robiony i ostatnio nie sprawdzałem... Jechać na reklamacje? Ile może kosztować robota i części?

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 28-09-2008, 21:57   

Suflarez, jak podstawa jest nieszczelna to wywal ją i wstaw nową, podstawa duża gumowa uszczelka, koszt paręnaście złoty zamienniki. Jeśli jest na niej benzyna to masz przyczynę lewego powietrza. Olej bierze się z ODM'y mała jego ilość jest wskazana bo smaruje jak gdyby od góry, jeśli jest go za dużo może czas obejrzeć puszkę od ODM'y i przewody. Brud z kolei bierze się z nieszczelności za filtrem, nie masz jakiś dziur pęknięć w obudowie filtra, przewodach? Może gaz rozerwał ci puszkę filtra tak że nie widać np. z tyłu od strony blachy.
Suflarez napisał/a:
Rok temu albo troche później był gaźnik robiony i ostatnio nie sprawdzałem... Jechać na reklamacje?
nieszczelność w podstawie nie zareklamujesz, to jest element który ma prawo się zużyć, jak każda uszczelka.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-09-2008, 22:06   

hmmm.. może masz coś nieszczelne
+ go zalewa..
ja bym zregenerował gaźniczek (zestaw do regeneracji +ew dodatkowe uszczelki jak pod podstawę gaźnika nie kosztują w sumie majątku) i do tego, co bywa często, przyjrzał się elektrozaworkowi cut-off... potem sprawdził jeszcze dolot powietrza czy szczelny, powinno być ok, ew regulacje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Suflarez 

Wysłany: 14-10-2008, 21:26   

Gaźnik został wczoraj zregenerowany, wyregulowany, sprawdzona kompresja. Jak wracałem od mechanika chodził super, dzisiaj zrobiłem trase do Wawy (150 km) i tez pieknie, jak stanalem w korku w Jankach, silnik zaczął gasnąć i dalsza jazda była możliwa... dopiero po założeniu zwężenia do dolotu powietrza... Już nie mam pojęcia co robić, kasa na naprawy sie skończyła ;D czarna magia dla mnie.

Unknown, gdzie jest ten zaworek cut-off? I gdzie jest odma?

I druga sprawa co wyszla przy regeneracji gaźnika. Jest przy nim coś, do czego idzie podciśnienie (jak sie patrzy z przodu to po lewej, chyba coś od ssania automatycznego, z tego co na forum znalazlem) i sztyca od tego urządzenia jest jakby za długa i ta dźwignia która jest popychana jest cały czas w jednym polozeniu. Co to takiego?

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 15-10-2008, 00:01   

No sam sobie odpowiedziałeś jest to pompka od automatycznego ssania. Gdy silnik jest zimny termo zawór w kolektorze ssania jest otwarty i powoduje podciśnienie w układzie, co daje ruch dźwigienki do góry - dalej poprzez krzywkę uchylenie przepustnicy i wzrost obrotów do wartości 1300-1400 (jeśli jest wyregulowane). Pompka auto ssania przestaje działać przy osiągnięciu temperatury w układzie chłodzenia mniej więcej 70stopni obroty powinny spaść do 900. Jest to element regulowany śrubą od góry
Suflarez napisał/a:

Unknown, gdzie jest ten zaworek cut-off? I gdzie jest odma?
zaworek jest z lewej strony gaźnika, wkręcony w korpus odchodzi od niego czerwony kabelek. Odma to odpowietrzenie komory korbowej czyli wężyk idący z dołu korpusu silnika aż do góry i wchodzi do puszki na gaźniku, ten wężyk co wystaje z przodu pokrywy gaźnika, o ile ci jakiś mądry mechanik nie uciął, bo takie patenty tez widziałem.

** Dodano: 15-10-2008, 01:08 **
Suflarez, Nie masz przypadkiem pękniętej obudowy filtra? sprawdź dokładnie zdejmij pokrywę odbudowy i wyoglądaj całość. Może podstawa gaźnika klasyfikuje się do wymiany. Cyknij w ogóle fotkę silnika. skup się na gaźniku i układzie dolotowym.
     assistance   Moneta

Suflarez 

Wysłany: 21-10-2008, 22:54   

Da się radę samemu wymienić podstawę gaźnika?

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 22-10-2008, 08:23   

Suflarez, Tak bez problemu kwestia 4 śrub
     assistance   Moneta

Suflarez 

Wysłany: 12-11-2008, 19:30   

Witam po chwilowej nieobecności :P

Otóż tak: wymieniona została podstawa pod gaźnikem, niestety zero efektów... Pare dni temu wymieniłem kopułkę i palec, samochód przez 3 dni jeździł ekstra. Jednak wszystko wróciło do "normy", czyli szarpie i gaśnie. Oczywiście wszystkie objawy mijają, kiedy zwężę dolot powietrza...

A i jeszcze bardzo ważna rzecz: jak zdejmuje kable ze świec 2,3 i 4, to słychać rytmiczne przeskakiwanie iskry, natomiast po zdjęciu kabla z pierwszej jest to nierówne. Po zamianie świec miejscami, nadal wypadają zapłony z pierwszego kabla.

Może to być cewka? Jak ją sprawdzić? Gaźnik jest po regeneracji, świece i kable są nowe

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 13-11-2008, 18:23   

Wykręć całą świece z 1 cylindra załóż na nią kabel i niech ktoś ci zakręci silnikiem zobacz gołym okiem czy w momencie sprężenia 1 cylindra jest iskra (rób to w lekko ciemnym miejscu, albo jak się zacznie zmierzchać wtedy dobrze widać iskrę, którą nie zawsze widać gołym okiem w dzień). Cewkę nie bardzo jest jak sprawdzić, mógłbyś spróbować podmienić na inną jeśli byś miał (możesz zerknąć do działu sprzedam jeśli chcesz). Skoro masz problemy z iskrą to równie dobrze też może coś być z aparatem zapłonowym
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu