|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Potencjometr połozenia przepustnicy ? |
Autor |
Wiadomość |
Joy_Pawel
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 20-11-2007, 17:38 Potencjometr połozenia przepustnicy ?
|
|
|
Witam !
Mam problem bo byłem w serwisie i wykryto mi przyczyne uszkodzenie potencjometra przepustnicy . Mam problem czy wymienić sam potencjometr , czy można go samemu naprawić lub zregenerować ? Czy kupić cały wtrysk ?
Proszę o pomoc !
1.6 wtrysk jednopunktowy 159A3.046 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-11-2007, 18:25
|
|
|
Regeneracja polega na wyjęciu tego potencjometru i przetarciu ścieżek gumką, ale tak, aby oczyścić go z brudu. W większości przypadków jednak dochodzi do wytarcia się "bieżni" i tej wartwy grafitowej co powoduje praktycznie trwałe jego uszkodzenie. No chyba, że ktoś ma zdolności i jakoś zdoła zregenerowac tą bieżnię.
Kiedyś w procesorach Athlon, aby je odblokować należało połączyć 2 ściezki. Ludziki robili to za pomocą "rysowania" łączenia ołówkiem grafitowym. Nie wiem, czy taki zabieg by się sprawdził w tym przypadku.
Co do samego CPP to nie kupisz go oddzielnie. Klubowicze już usilnie szukali go po sklepach. Pozostaje poszukanie innego auta i jego zamiana. Może tamten będzie lepszy.
Acha i przed wyjęciem tego CPP zaznacz sobie dokładnie jak on był tak wkręcony, gdyż diabelstwo jest dosyć wrażliwe na "położenie". Poszukaj tematów o tym na forum. Wiele razy było on podejmowany. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Joy_Pawel
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 21-11-2007, 01:02
|
|
|
Nie moge śćiagnąc w DOWNOLAD pliku o przepustnicy ? |
|
|
|
|
GrzesiekK
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-11-2007, 07:32
|
|
|
Poszukaj na allegro italauto on ma takie części i go poprostu wymień |
|
|
|
|
adik22
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-12-2007, 20:57
|
|
|
no witam a ja znalazłem taki potencjometr przepustnicy u siebie w sklepie ba kosztuje tylko 425zł BOSCH czasami opłaca się kupić cały wtrysk za 100zł spokojnie można wyrwać na allegro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|