Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana miejsca parownika
Autor Wiadomość
bodzio_dr 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 12-02-2006, 10:35   Zmiana miejsca parownika

Witam mam takie pytanie: potrzebuje przeniesc parownik w inne miejsce i zastanawiam sie czy sam jestem w stanie to zrobic??gazownik zawolal 100 zl za takie cos:(Chce powrocic do normalnego filtra powietrza a mam teraz stozek i wydaje mi sie ze pewnie lepiej byloby na zwyklym filtrze..Mam kilka problemow: czy przewody ktore ida od filterka (chyba miedziane mam je zawiniete w taka spirale) moge wyprostowac zeby dostaly w inne miejsce? Czy waz gumowy co podaje gaz do ukladu dolotowego to jakis specjalny?bo jak jest zimno to on twardnieje na kamien a inne sa zawsze miekkie.Czy przejscie na zwykly filtr jest dobrym rozwiazaniem?Moje auto to Tipo 2.0 16v w zimie pali dosc duzo ok 17 litrow.Moja instalacja to brc bez kompa chyba 2 generacji.pozdrawiam

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-02-2006, 11:42   

nie mozesz wyprostowac tych miedzianych przewodow,muszą byc zwiniete inaczej przyczepi sie do tego diagnosta na przeglądzie rejestracyjnym,jest to w jakims stopniu zabezpieczenie
Co do spalania to mi tez teraz pali 15 litrow gazu po mieście,wystarczy ze tylko troszke podeptam i do 17 dochodzi bez problemu,wiec chyba nie masz sie czym przejmować,tak dla swietego spokoju wyreguluj sobie instalacje...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-02-2006, 12:53   

bodzio_dr, ten poskrecany miedziany przewod ma dzialac jak sprezyna. Ma to zabezpieczac przed "zmeczeniem" sie materiału (przewodu) i w efekcie jego zerwaniem. Wiec tego nie ruszaj. Co do przewodu to zapytaj sie tego faceta od LPG. Moze Ci powie.

bodzio_dr 

Wysłany: 12-02-2006, 13:38   zmiana miejsca parownika

ok rozumiem ale jak bym wyprostowal tylko jedno "kolo" na tym przewodzie miedzianym to by sie chyba nic nie stalo?:)Bo chce go przesunac tak o kilkanascie centymetrów i wyprostowanie troszke tego przewodu juz by mi duzo dalo.

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 12-02-2006, 13:42   Re: Zmiana miejsca parownika

bodzio_dr napisał/a:
Moje auto to Tipo 2.0 16v w zimie pali dosc duzo ok 17 litrow.

Mój 1.4 palił ostatnio po mieście po 16 litrów LPG, ale wreszcie odnowiłem reduktor i teraz wyliczam spalanie od nowa :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

ego 

Wysłany: 12-02-2006, 13:59   Re: zmiana miejsca parownika

bodzio_dr napisał/a:
ok rozumiem ale jak bym wyprostowal tylko jedno "kolo" na tym przewodzie miedzianym to by sie chyba nic nie stalo?:)Bo chce go przesunac tak o kilkanascie centymetrów i wyprostowanie troszke tego przewodu juz by mi duzo dalo.

tak z ciekawości gdzie masz zamontowany reduktor? bo jak wiadomo sztuka jest go gdzieś wcisnąć :roll:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-02-2006, 15:07   

Hmmmm, STOŻEK w LPG??
hehe, nigdy w życiu bym tego nie założył. Dość dużo czytałem o tym i przeglądałem wyniki testów pomiędzy stożek vs standard filtr. Przyczyną moż być jednak storzek bo cały czas dodaje powietrze a w org. obudowie masz przepływomierz.
Ja radzę wyrzucić na świetnik ten stożek i wstawić całość orginalną.

Co do twardego węża dolotowego to raczej powinien być twardy bo w końcu gaz dolatuje zimny do wtrysku/gaźnika

bodzio_dr 

Wysłany: 12-02-2006, 22:45   

Jutro podesle zdjecie gdzie mam ten parownik moze mi podpowiecie gdzie go przestawic bo faktycznie malo miejsca w tym aucie.ez tak slyszalem wlasnie ze stozek to niezbyt chodzi z gazem.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-02-2006, 23:46   

Pamietaj jednak zawsze, ze reduktor (parownik) ustawia się zawsze wzdłuż auta, nie w poprzek!

bodzio_dr 

Wysłany: 13-02-2006, 21:19   

Witam ponizej kilka zdjec tego parownika,wlasnie nie wiem gdzie go mozna przeniesc:(,moze macie jakies pomysly.Tak myslalem moze pod obudowe filtra by sie zmiescil ale nie wiem czy moze byc zasloniety.pozdrawiam

ego 

Wysłany: 15-02-2006, 16:46   

lipnie Ci go zamontowali,ja mam troszke inaczej,jest zupelnie nie widoczny :roll:

na fotkach u mnie nic nie zobaczysz,bo musialbym je robic z kanalu,ale postaram sie opisac mniej wiecej gdzie on jest.
Jak masz obudowe od filtra powietrza i idzie waż pod zderzak do takiej puszki metalowej,to tej puszki juz nie mam,czyli mam tylko to kolanko co wychodzi z filtra na dol i kawalek tej plastikowej rury do wysokosci zderzaka.
Rura ta jest obcieta pod takim kątem,żeby łapała zimne powietrze,ale żeby w nią tez nie dmuchało podczas jazdy,bo wtedy bedzie ci gasł silnik na luzie.
I właśnie w miejscu po tej puszcze mam zamontowany reduktor 8) jak podniesiesz maske jest on kompletnie niewidoczny,praktycznie nic nie mam na wierzchu z instalacji,wlew gazu mam tam gdzie benzynka...co najwyzzej podaj mi nr telefonu na prv to porobie zdjecia telefonem i przesle ci mms em
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu