|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Regeneracja pompy hamulcowej |
Autor |
Wiadomość |
Carol
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 04-05-2007, 20:47 Regeneracja pompy hamulcowej
|
|
|
W końcu po około 2 latach chciałem coś zrobic ze słabymi hamulcami w moim Tipolocie.
Po dogłębnym przeczytaniu forum postawiłem na pompę hamulcową. Koszt nowej pompy u mnie w miescie ok. 130zł, koszt zestawu naprawczego 20zł. Więc zdecydowałem sie na tę korzystniejszą opcję czyli regenerację. Po rozebraniu pompy i wyczyszczeniu jej, doszedlem do wniosku, że nie ma co sie bawić w regenerację ponieważ ma już takie wżery w cylindrze, że to juz by prawie nic nie dało. Ale mówie cóż spróbuję ją złożyć i zobaczyć co z tego będzie. Złożyć mi sie nie udało ponieważ przy zabijaniu tłoka uszkodziłem poważnie podkładkę trzymajaca go i dałem sie na spokój
Jutro kupie nową pompe i nie bedę zachodził w dekiel czy bede miał w koncu hamulce czy nie Na przyszlość nie polecam regenerowac pompy za wiele to nie da, a co nowa pompa to nowa pompa Zawsze pewniej. |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-05-2007, 12:31 Re: Regeneracja pompy hamulcowej
|
|
|
dlatego ja nie regenerowalem swojej pompy tylko odrazu wymienilismy ja z przyjacielem na nowa |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Carol
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 10-05-2007, 18:18
|
|
|
Po wymianie pompy oczywiście lepsze hamulce nawet przód piszczy Z tyłem to troche gorzej bo jak przy okazji wymieniałem linkę hamulcową z lewej strony to zobaczyłem jak tam szczęki. Szczęki i bebny juz kwalifikuja sie do wymiany
tak przy okazji po wymianie linki cos mi ta linka wisi z tyłu, oryginalna nie wisiała
zauważyłem już to nie w jednym tipolocie. nie wiem co jest jeszcze raz pod niego bede musiał się wczołgać lepiej sobie kanał załatwie |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino Tipo 1.4 i.e '93 motor: 160A1.046 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2007, 21:22
|
|
|
Te linki oryginalne przytrzymywane są na takich plastikowych kołeczkach. One niestety często pękają i cała linka później wisi.
Ja 2tyg. temu też wymieniałem pompę hamulcową. Jutro będe jeszcze wymieniał tylnie cylinderki i sprężyny przy szczękach. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|