|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z alternatorem lub akumulatorem |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 26-09-2009, 22:38 Problem z alternatorem lub akumulatorem
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Mam taki o to problem: Gdy zostawię auto choćby na chwilkę na światłach to zaraz pada mi akumulator i jest problem z zapaleniem... I moje pytanie brzmi czy po zapaleniu silnika alternator ładuje akumulator do "pełnego" czy tylko troszeczkę ? I czy przyczyna może być mała ilość wody destylowanej ? I czy naładowanie akumulatora prostownikiem mogło by naprawić ten problem ? Z góry dziekuje za odp i przepraszam za głupie pytania ale jestem świeżym właścicielem samochodu i ze, tak powiem jestem zielony w tych sprawach. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-09-2009, 01:36
|
|
|
Keray69 napisał/a: | Gdy zostawię auto choćby na chwilkę na światłach to zaraz pada mi akumulator |
zapewne na postojówkach bo mijania się automatycznie wyłączają w T/T - jeżeli tak nie masz to znaczy że coś jest nie tak.
Keray69 napisał/a: | czy po zapaleniu silnika alternator ładuje akumulator do "pełnego" czy tylko troszeczkę |
Normalnie żeby doładować aku to po około 5 km styknie. Jeżeli masz do zera to musisz trochę nim pojeździć.
Keray69 napisał/a: | I czy przyczyna może być mała ilość wody destylowanej |
Musisz mieć odpowiedni poziom. Za dużo źle - za mało też źle
Keray69 napisał/a: | I czy naładowanie akumulatora prostownikiem mogło by naprawić ten problem |
Tak. Ale co to za różnica jak możesz pojeździć autem po mieście sporo i też Ci się doładuje. Jeżeli Ci siada co chwila - wymień aku
Keray69 napisał/a: | przepraszam za głupie pytania ale jestem świeżym właścicielem samochodu i ze, tak powiem jestem zielony w tych sprawach. |
Luzik Każdy kiedyś zaczynał.
Miłej lektury http://www.akumulatory.auto.pl/porady.htm
** Dodano: 27-09-2009, 02:37 **
Sprawdź sobie ładowanie akumulatora... Może być tak, że akumulator będzie dobry a przyczyną jego niedoładowania będzie zepsuty alternator |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
szymekz
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 27-09-2009, 16:55
|
|
|
mozesz miec tez walniete diody, i tylko na wysokich obrotach bedzie ladowac, czyli w korkach nie naladuje sie. a akumulator, kup nowy, skoro nie trzyma. |
_________________ z farcikiem:)) |
|
|
|
|
wiki1982
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 853 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-09-2009, 09:57
|
|
|
Keray69, wody destylowanej czy elektrolitu powinno być w aku na tyle żeby były przykryte cele.Jeśli tak nie masz to dolej wody i go naładuj moze bedzie gitara
szymekz, Z tego co sie doczytałem to Keray69, ma ładowanie chyba ze zle zrozumialem posta |
_________________ Zapraszam do mojego nowego miejsca pracy:
Sklep motoryzacyjny EURO-FIAT
ul.Przędzalniana 20 tel 42 674-61-80 ; 42 676-31-24 ; 794 077 776 lub
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60 |
|
|
|
|
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-09-2009, 23:23
|
|
|
Luczu napisał/a: | zapewne na postojówkach bo mijania się automatycznie wyłączają w T/T
jeżeli tak nie masz to znaczy że coś jest nie tak. |
Oj na to wygląda ze jest cos nie tak bo pada mi niestety na mijania ;/ W ogóle to mam straszne problemy z elektryka (powoli nawet zaczynam żałować ze kupiłem to auto):
-nie działają mi wycieraczki trzeba otwierać maskę i walić z pieści w osłonę gdzie znajduje się cały mechanizm wycieraczek
-stopiła mi się prawdopodobnie kostka od prawej lampy przedniej bo daje bardzo słabe żółte światło
-całkowity brak świateł przeciwmgłowych
-coś ze sterowaniem nawiewu jest nie tak (jest to też na forum pod innym postem) nie przełącza mi z szyby na całe auto i ciągle przy włączeniu zapłonu automatycznie ustawia sie na 24 stopnie
-kierunki jakoś dziwnie tylko do połowy świeca ( nie wiem może tak ma być)
-światło na tylna kanapę raz działa raz nie tez trzeba w nie uderzyć z pieści
- ciągle świeci albo mryga kontrolka oleju (tez jest na forum)
- cos sie dzieje ze światełkiem ekonomi (deska digital) tez trzeba uderzyć z pieści od gory w tedy zadziała albo i nie...
Jak widać sporo tego niestety... Dziś jadać z kumplem chciałem powiedzieć do niego ze zeby wszytko zrobić w tym aucie to trzeba znaleźć dobrego elektormechanika a on mi przerwał i powiedział ze trzeba miec dobry młotek i zaje**** w pare miejsc coś w tym jest hehe
wiki1982 napisał/a: | Z tego co sie doczytałem to Keray69, ma ładowanie chyba ze zle zrozumialem posta |
zgadza się ładowanie jest problem jest z tym ze aku cos nie trzyma
Luczu poczytałem tamto co mi wysłałeś ale nie znalazłem odp gdzie kupić ten elektrolit ? ;p |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|