|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
reflektory przednie pytanie |
Autor |
Wiadomość |
Papdzan
Wiek: 38 Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 27 Skąd: Podlipie/k. Olkusza
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 10:27 reflektory przednie pytanie
|
|
|
czy mozna kupic przeźroczyste leflektory lub ewentualnie same szkała do tempry bo te orgibalne fiatowskie sa takie sobie.chodzi mi o takie jak chocby do xenonów?pozdro:) |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:08
|
|
|
Reflektory do Tempry są niby składane z części ,ale kupić można tylko całą lempę, nikt nie robi części osobnych... Klosz można ODKLEIĆ, bo jest klejony i dodatkowo spinkami "łapany" (żeby klej wysechł ), ale jak odkleisz klosz, to uszczelka biała do wymiany, bo rozlatuje się ta oryginalna - nie wiem, czy dostaniesz drugą taką gdzieś
Zresztą każda wada świateł, czy to pękniecie obudowy, klosza, czy odbłyśnika wiąże się niestety z wymianą całości... Buuuuu |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:18
|
|
|
no właśnie ile te nieszczęsne światła mogą kosztować?bo rundkę po sklepach dzisiaj planuję i chcę zobaczyć różnice i jaka jest przebitka na tym |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:33
|
|
|
madzia napisał/a: | no właśnie ile te nieszczęsne światła mogą kosztować? |
Madziu obawiam się, ze za oryginalne nówki dasz co najmniej 300PLN/sztuka, a za takie z hydrauliczną korekcją ustawienia świateł nawet ponad 350PLN/sztuka. Chociaz do Tipka mogą być tańsze w sumie, bo podane przeze mnie ceny dotyczą oryginałów do Tempry, a Tipo ma mniejsze lampy Radzę szukać zamienników polskich po ok. 100 zeta (na Allegro albo w sklepach) |
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:36
|
|
|
Erewan, padłam własnie i się podnoszę spod biurka jedno światło świeci mi w niebo, drugie w ziemię, coś się tam odkleiło, ustawić już się nie da i muszę koniecznie je wymienic....no ale oryginały to chyba raczej nie będą |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:39
|
|
|
madzia napisał/a: | no ale oryginały to chyba raczej nie będą Sad |
No to tym bardziej polecam zamienniki - różnica w wyglądzie żadna, najwyzej nie bedzie znaczka "Fiat/Lancia" wytłoczonego na kloszu
Aha, Madzia looknij na Allegro, tam chyba akurat ktoś sprzedaje lampy do Tipo po 95 złotych To NIE JEST DROGO Pod warunkiem, że jest uczciwy... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:45
|
|
|
Ja kiedys po stluczce kupilem obydwie używane lampy chyba za 100-150zł sztuka.
Juz nie pamietam dokladnie. Do dzisiaj spisuja sie ok
Jedynie to kupic nowki, albo jechac i samemu obejrzec lampy i wtedy ewentualnie sie zdecydowac.
http://www.automotosklep.home.pl/ reflektory nowe po okolo 255zł z vat sztuka. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 26-10-2005, 13:46
|
|
|
Erewan napisał/a: | nie bedzie znaczka "Fiat/Lancia" |
mi akurat na znaczkach nie zależy tylko na tym co by mi świeciły a nie udawaly że są
przejrzę allegro i mam nadzieję że na coś rozsądnego trafię
miałabym za darmo ale niestety od UNO podobno nie pasują |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 14:02
|
|
|
Fiat nie produkuje reflektorów - zresztą żadna firma produkująca samochody tego nie robi. Są specjalistyczne firmy np hella itd. któe się tym zajmują. Tak więc to co jest napisane na reflektorku to nie ma większego znaczenia. Reflektor do Tipo można rozebrać a klosz po umyciu wkleić silikonem przezroczystym i zapiąć spinkami. Zresztą po 10 latach eksploatacji szkło reflektora jest tak brudne ( czasem tego tak nie widać ) że wypadało by to umyć a wtedy jest lepsze światło. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 26-10-2005, 15:11
|
|
|
Tomilee napisał/a: | Fiat nie produkuje reflektorów |
A kto napisał, że produkuje? Ja tylko o znaczkach pisałem... Adidas tez butów już nie produkuje, tylko Chińczycy... Żeby o kosmetykach pod tą nazwą już nie mówić Tylko dlaczego wszyscy kupują Adidasa dezodoranty, a reflektory No Name? |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-10-2005, 20:58
|
|
|
Tomilee napisał/a: | ...Fiat nie produkuje reflektorów - zresztą żadna firma produkująca samochody tego nie robi. Są specjalistyczne firmy np hella itd. któe się tym zajmują. Tak więc to co jest napisane na reflektorku to nie ma większego znaczenia... |
Tomilee masz rację.
Dla Fiata w wiekszości robi koncern Delphi
Dla Forda Visteon
Dla PCA chyba Faurecja ale to nie jestem pewien.
Ogólnie robią to koncerny poddostawcze które mają dużo zakładów robiąych rózne podzespoły dla danej marki lub kilku marek |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
KJ18
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-07-2006, 08:26
|
|
|
Ja ostatnio widziałęm same szkłą do Tipo na allegro:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=115457391
Ale czy jest to coś warte to niewiadomo w końcu trzeba skleić reflektor. |
_________________ TEMPRA 2.0 i.e 91r.
Wtrysk wielopunkt, Gazik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|