Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Automatic Heating System
Autor Wiadomość
Mario 128 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 20-03-2005, 23:49   Fiat Automatic Heating System

Witam
Czy ktoś może wie co zrobic z oszalałym urządzeniem FAHS.Kupno nowego modułu raczej odpada a do używanego to nie za bardzo jestem przekonany.Już pisze jakie objawy:Sterownik sobie wybiera temperaturkę np 74 stopnie i grzeje na maksa.Żadna redukcja nie wchodzi w gre ponieważ urządzenie nie reaguje/szczególnie "fajnie" jest w lecie gdy za oknem jest 35 , wycieczka karawaną przez pustynie to pikuś przy tym/.Drugi przykład na zewnątrz jest minus kilka a sterownik upatrzył sobie ze jest mu za gorąco i dawaj nawiewa powietrze z zewnatrz na maksa/czułem się jak zdobywca bieguna północnego :evil: /oczywiście jakiekolwiek regulacje nic nie dawały.Jedynym wyjscie z sytuacji było wyłączenie zapłonu i odczekanie chwili.
P 8) zdr
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-03-2005, 17:37   Re: Fiat Automatic Heating System

Mario 128 napisał/a:
Witam
"fajnie" jest w lecie gdy za oknem jest 35 , wycieczka karawaną przez pustynie to pikuś przy tym/.Drugi przykład na zewnątrz jest minus kilka a sterownik upatrzył sobie ze jest mu za gorąco i dawaj nawiewa powietrze z zewnatrz na maksa/czułem się jak zdobywca bieguna północnego

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sorry ale naprawde sie usmialem.
Wiem ze dla Ciebie to nie jest zabawne ale Twoj opis mnie "polozyl".

Kurde a coz to jest za System ze tak nawiewa??
Nie slyszalem o czyms takim.
Gdzie dokladnie nawiewa do auta?????

assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-03-2005, 17:53   

Mowa chyba o Climatroniku!!!

Tam nie ma się co spalić acz kolwiek lipne zastosowano czujniki temperatury ja bym tam grzebał ale jak nie wiszę co to dokładnie jest to trudno mi więcej coś mówić na ten temat
     assistance   Moneta

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-03-2005, 18:00   

Mario to co opisujesz jest dla mnie trochę dziwne.
Czy Ty u siebie widzisz jaką temperaturę nawiewu ustawia sobie system?
Ja u siebie mam automatykę nawiewów ale na wyświetlaczu jest tylko temperatura jaką chcę mieć w aucie plus ustawienie LOW i HI czyli chłodzenie lub grzanie na maksa. Skąd wiesz, że system wybiera 74 stopnie. Poza tym nie napisałeś czy dzieje się tak zarówno w funkcji AUTO jak i MANUAL, czy tylko w AUTO. Piszesz też że musisz wyłączyć zapłon, a czy możesz wyłączyć nawiew?

FAHS to nie klimatronik choć działa podobnie. System dąży do osiągnięcia w aucie zadanej temperatury ale nie jest w stanie osiągnąć temperatury niższej niż na zewnątrz. Jest to poprostu automatyczna regulacja systemu wentylacji.

[ Dodano: 21 Marzec 2005, 18:04 ]
A tak przy okazji czy ktoś wie gdzie jest czujnik temperatury steujący tym urządzeniem?

Emf 

Wysłany: 21-03-2005, 19:14   

Jezeli to klima to przeciez mozna ja wylaczyc.

assistance   Moneta

Mario 128 

Wysłany: 21-03-2005, 23:30   

Witam
Po właczeniu zapłonu na wskażniku pokazujacym żądana temperature pokazuje sie wartośc np 72 stopnie i system nagrzewa tak jak by była to żadana przeze mnie temperatura.Moge sobie zmniejszac a on dalej grzeje, nawet jak wyłacze no Lo to i tak grzeje.Podobnie jest w odwrotną stronę Pokazuje się Lo i jak zwiększam temperature to system dalej nawiewa zimne powietrze.Zaprawdę powiadam wam zajęcie miejsca za kierownica wiąże się z wielką niewiadomą co mi dzisiaj ów systemik zapoda:saharę czy biegun północny :evil: Powaznie się zastanawiam nad wymianą na klasyczny system regulacji ogrzewania.Na razie jakoś jest spokój ale coś czuje że jest to spokój przed burzą.Gdybym dziś to wiedział to nigdy bym nie kupił auta z takim własnie systemem, na pewno jak wszystko gra to jest to rewelacja, ale jak sie zacznie walic to masakra.Koleś w serwisie magnetti marelli dwie godziny sie męczył po czym wydał diagnoze: walniety moduł sterowania wymienic na nowy.Jak usłyszałem w sklepie cene nowego to mi dopiero zrobiło sie gorąco #-o /przypomne 1700 pln/.Inny elektryk stwierdził że moduł jest ok tylko czujniki sa walnięte, ale stwierdził by je wymienic to musiał bym rozebrać pół auta ](*,) .I tak to radośc podróżowania wspaniałym autem jakim jest Tempra psuje mi tandetna elektronika.Jeszcze raz potwierdza się reguła co proste to i najlepsze, czyli ustawiam sobie gałeczkami pozadana temperaturkę i zapominam o kłopocie.
P 8) zdr
     assistance

Emf 

Wysłany: 21-03-2005, 23:40   

Cytat:
Zaprawdę powiadam wam zajęcie miejsca za kierownica wiąże się z wielką niewiadomą co mi dzisiaj ów systemik zapoda:saharę czy biegun północny

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-03-2005, 20:09   

Sterownik zwariował..........................
     assistance   Moneta

Mario 128 

Wysłany: 23-03-2005, 00:00   

Witam
Ano zwariował ......, widze jednak że tylko u mnie sa takie problemy, zachciało mi sie luksusu #-o
P 8) zdr
     assistance

rhoody 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 30-03-2005, 12:33   

Ja również mam problem z AHS! mianowicie od kilku dni nie mogę przestawić miejsca nawiewu-wieje tylko na twarz!!! nie wiem o co chodzi!!! pomóżcie bo ranki są zimne i często mi szyba zaparowuje!!!
     assistance

kornik 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-12-2006, 09:52   

A może wystarczy oczyścić czujnik temperatury,jest na wysokości prawego kolana .Miałem kiedyś podobną sytuacje sterowanie robiło co chciało.Jedż na stacje albo do wulkanizacji i dmuchnij dobrze w kratki czujnika.

** Dodano: 08-12-2006, 09:53 **
Oczywiście dobrym ciśnieniem powietrza.

Odpowiedz do tematu