Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja gażnika tempra 1.6
Autor Wiadomość
Maciek. 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-01-2005, 10:55   Regulacja gażnika tempra 1.6

Witam wszystkich!
Poszukuję materiałów na temat danych regulacyjnych gażnika Weber 32/34 TLDE 24/150, głównie chodzi o wartości uchylenia przepustnicy,itp.
Jeżeli ktoś ma takie inormacje to proszę o pomoc.
Moja włoszka chce mnie pożreć - zaczęła palić 15/17l/100km na gazie no i na benzynie też nie jest lepiej.

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-01-2005, 16:03   

Zanim zaczniesz coś grzebać przy gaźniku proponuję najpierw zobaczyć w jakim stanie jest filtr powietrza i gazu, świece zapłonowe itd. Potem na analizę spalin i będzie wiadomo coś więcej o stanie układu zasilającego.
Może wystarczy tylko regulacja lpg i gażnika, ale bez analizatora wszelkie dłubanie przy gaźniku i lpg na dluższą metę nie ma sensu.

Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-01-2005, 21:43   

Jesli tyle pali ci w miescie to chyba nic z tym nie zrobisz.
Moja biala bestai :evil: zre w miescie ok. 15 literkow i za cholere nie moge tego zredukowac.
Fakt ze jezdze na krotkich trasach wiec przestalem z nia "walczyc: :D
     assistance   Moneta

Jarek (SQ1EUO) 

Wysłany: 16-01-2005, 21:51   

Emf napisał/a:
Moja biala bestai :evil: zre w miescie ok. 15 literkow i za cholere nie moge tego zredukowac.

Moja gazu pali po miescie max. 11,5 litra/ 100 km., benzyny do 10 l / 100km maxymalnie. Moim zdaniem musisz cos miec z regulacja nie tak.
1992 rok
(......była......)

(......jest......)
Volvo 740 GL K6 B230F + GAZ
garfit metalic
1988 rok
(......jest......)

Maciek. 
witamy nowego

Wysłany: 20-01-2005, 20:24   

Dzięki za rady.Wymieniłem filtr powietrza, świece, przewody, podstawę pod gażnikiem, przed zimą zauważyłem że długo sie nagrzewa, wymieniłem termostat ( był żeczywiście walnięty), wcześniej były regulowane zawory. i nic. Po sprawdzeniu spalin wyszłu niewielkie przekroczenia, no i postanowiłem sprawdzic cisnienie w cylindrach. Okazało się ,że na pierwszym tłoku ma tylko 5 Mpa, czyli problem jest już umiejscowiony i czeka mnie niezły wydatek :? Wg mojej wiedzy może to być wypalony zawór, albo coś z tłokiem i pierścieniami ( oby to pierwsze z dwojga złego...chociaż..? ).
Może ktoś z Was już naprawiał głowicę i oriętuje się w szczegółach i kosztach , bo mam zamiar auto odstawić do mechanika i nie wiem jaka cena jest akceptowalna.
Forsy nigdy za wiele, tymbardziej ,że na dniach spodziewam się syna :P no i posypią się wydatki. #-o
Pozdrowienia dla wszystkich
Sory że tak póżno odpowiadam, lecz z netu na razie korzystam gościnnie.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-01-2005, 21:47   

Jak sprawdzic to cisnienie, tzn. do jakiego mechanika z jakim sprzetem mam podjechac bo rozumiem ze na "komputerze" to nie wyjdzie.
Ostatnio mam pewien szkopul mianowicie na wolnych obrotach po duzym rozgrzaniu auta zapala mi sie i gasnie kontrolka oleju (tylko na gazie na paliwku nie).
Na poczatku o malo nie osiwialem ze strachu bo bylo to w trasie.
Zadzwonilem do znajomego mechanika ktory mi powiedzial ze to jest wina za niskich obrotow na jalowym biegu i ze mial juz auta gdzie efekt byl ten sam.
Wolalbym jednak strzelic badanko cisnienia bo w takim wypadku im wczesniej tym lepiej zeby mi sie silnik nie rozlecial.
A spalanie mam wlasnie kosmiczne i do tego nie dogrzewa mi sie silnik.
Dajcie znac jak to wyglada i o ile zbiednieje.

assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-01-2005, 23:07   

Ja robiłem głowicę ale zakładałem sam więc koszty naprawy miałem niewielke.

O ile pamiętam 1.5 roku tamu planowanie 35 zł i od gniazda 17 zł za robociznę. Części były w różnych cenach.

Jeśli zapalisz rano, a autko kopci to uszczelniacze.

Jeśli sprawdzasz ciśnienie i powiedzmy wychodzi ci 5 atm więc albo głowica albo pierścienie. Wtedy wlej do cylindra troszkę oleju tak aby rozlał się po całym denku tłoka i sprawdź ciśnienie jeszcze raz. Jeśli to pierścionki to olej trochę uszczelni i powinny wyjść większe wskazania jeśli nic się nie zmieniło to głowica puszcza.
     assistance   Moneta

spirool 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-01-2005, 23:35   

Emf napisał/a:
Tak sobie przegladam posty i czyam u mnie tez wystepuje problem ze spalaniem gazy 15l to jest norma bylem na regulacji i nic teraz biore sie za wymiane kabli swiec kopulki i palca moze pomoze.Dodam ze benzynki pali mi 10 ,jeze w krotkich trasach przewaznie po miescie i lubie trzymac gaz przy podlodze;]oczywiscie moj silnik to 1.6 gaznik tak jak twoj :]

Maciek. 
witamy nowego

Wysłany: 27-01-2005, 11:26   

Maciek napisał/a:
.Wymieniłem filtr powietrza, świece, przewody, podstawę pod gażnikiem, przed zimą zauważyłem że długo sie nagrzewa, wymieniłem termostat ( był żeczywiście walnięty), wcześniej były regulowane zawory. i nic. Po sprawdzeniu spalin wyszłu niewielkie przekroczenia, no i postanowiłem sprawdzic cisnienie w cylindrach. Okazało się ,że na pierwszym tłoku ma tylko 5 Mpa, czyli problem jest już umiejscowiony .

Zaprowadziłem auto do warsztatu i żeczywiście po zdjęciu głowicy okazało się, że zawór wydechowy pierwszego cylindra jest wypalony.Wymiana zaworu, naprawa pozostałych, wymiana uszczelniaczy zaworów, docieranie , regulacja luzów , oczywiście nowe uszczelki i temperka gotowa.Mechanik dokonał regulacji instalacji gazowej i gażnika. Auto było unieruchomione 1,5 dnia. Koszt takiej naprawy: 120 zł części i 350 zł robocizna..Czy to dużo?-nie wiem, wiem na pewno,że sam bym tego nie zrobił bo nie mam ku temu warunków.
Silnik pracuje równomiernie o wiele ciszej , zauważyłem wzrost mocy. Teraz sprawdzę ile pali gazu i mam nadzieję , że to koniec problemów. :D

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-02-2005, 22:15   

Wczoraj przeprowadziłem regulacje gażnika w ASO w Żorach .Obawiałem się że bedzie trzeba wymienic podstawe pod gażnik,bo jest od nowośći.Na szczęście wystarczyła sama regulacja, koszt 70.13 zł.Wreszcie silnik pracuje jak należy ,poprzedni mechanik nie dał sobie z tym rady,tylko jeszcze bardziej mi go rozregulował.
oto wyniki analizatora spalin

CO-0,19%
CO2-13,72%
HC-210 PPM
O2-2,33%
NO-0PPM
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

Odpowiedz do tematu