Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
grzejące się koła - obcierające hamulce...
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-07-2008, 00:31   grzejące się koła - obcierające hamulce...

jak w temacie, tłoczki (czy cylinderki - nie znam sie) vyły przeczyszczone i rozruszane. Jadąc na trasie czasem słyszę - sam nie wiem jak to nazwać - "dzwonienie" przednich hamulców... w momencie wciśnięcia hamulca cichnie, ale po chwili powraca... koła po zrobieniu 150km są rozgrzane, aż ciężko ich dotknąć...

Co z tym zrobić?? :sciana:

powoli do przodu... -->
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-07-2008, 06:22   

Ja bym nazwał to świergotaniem :) Po pierwsze dobrze umyć sobie zaciski hamulcowe, nie ma z tym dużo roboty (spłukać wężem wymyć ludwikiem ;p hehe - świetny do czyszczenia tłustego brudu), sprawdzić stan prowadnic oraz stan ich gumowych osłonek, bywa tak że czasem pękają ze starości lub po prostu spadają i dostaje się tam piach pył, itp. i zacinają się. Prowadnice mają być suche czyste i nasmarowane. Kolejna rzecz to stary przewód elastyczny. Przewody z czadem potrafią sie rozwarstwić (od wewnątrz puchną) i nie przepuszczają dobrze płynu z powrotem. Czyli wymiana kompletu plus odpowietrzanie. Sprobuj w tej kolejności co ci napisałem przewody na końcu jak pierwsze nie pomoże.
     assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 04-07-2008, 06:58   

Ja mam inną teorię : skoro coś ci "wyje" - najprawdopodobniej są to łożyska . A jeśli jest to już ich agonia - to mogę mieć aż taki luz , że cała piasta koła razem z tarczą ustawia się pod skosem w stosunku do jarzma hamulca , które to jest mocowane na stałe do zwrotnicy . A "świergotaniem" może objawiać się tarcie tarczy o jarzmo .
I nie jest to czcza teoria - bo miałem taki przypadek w Ritmie , tylko tam tarcze miałem gorące nie po 150 km , ale po 1,5. A skutki uboczne były takie , że oprócz łożyska musiałem wymienić i przegub , z którego pod wpływem temperatury wypłynął smar i szlag go trafił .
     assistance

kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-07-2008, 09:38   

przewody giętkie jak i sztywne wymieniałem kilka miesięcy temu, także to odpada... Czyli pozostaje jeszcze raz to przeczyscic. Świergotanie - dobrze to nazwałeś, choć czasem nie świergocze, a naprawdę wyje... W momencie wystąpienia świergotu - skręt kierownicą w lewo lub prawo powoduje jego zanik - kolejny objaw o ktorym zapomniałem wcześniej napisać...

powoli do przodu... -->
     Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 04-07-2008, 09:47   

miesiąć temu miałem wymieniane hamulce przednie - tylko klocki. Po wymianie, koła ( zwłaszcza lewe) się mega grzało. Śmierdziało spalenizną. To wszystko przez to, że Mam niezbyt równie starte tarcze a klocki idealne - tłoczek czy jak to się tam nazywa miał rozwaloną gumową osłonę i był mułowaty. Psiknąłem WD-40 i już odbija na swoje miejsce z tym że klocek się jeszcze nie dostosował na tyle do tarczy i dalej się grzeje.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

schab 

Wysłany: 04-07-2008, 10:42   

kris_ldz napisał/a:
W momencie wystąpienia świergotu - skręt kierownicą w lewo lub prawo powoduje jego zanik - kolejny objaw o ktorym zapomniałem wcześniej napisać...

Łożyska !
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 04-07-2008, 11:43   

schab, ja bym zaczął jednak od najprostszego, czyli właśnie obejrzał i wyczyścił oraz nasmarował prowadnice. Nie pomoże, to brać się za łożyska, swoją drogą skoro łożyska mają być w fatalny stanie, czy nie będzie tego czuć jak podniesiemy samochód i obrócimy kołem ? powinno być wyczuwalne... jak to nazwać chrzęszczenie łożyska oraz delikatne luzy czyż nie ? Poza tym zblokowany układ hamulcowy wyczujesz na podnośniku.
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-07-2008, 14:53   

kris_ldz napisał/a:
"dzwonienie" przednich hamulców
gdyby chodzilo o dzwonienie to jest to typowy objaw luzu pomiedzy prowadnicami a zaciskiem. Mozna sprawdzic zdejmujac kolo i probowac poruszyc zaciskiem. Jezeli sie rusza tzn. ze auto wola o zestaw naprawczy (cena 30zl i wzwyz na jedna strone) oczywiscie jesli mowa o kolach przednich. W moim przypadku dzwonienie tez zanikalo kiedy skrecalem lub hamowalem, z tym ze podczas hamowania z duzych predkosci (80km/h i wiecej) czulem delikatne pulsowanie pedalu i kierownicy. Wymienilem prowadnice i wszystko ustalo, ale teraz czasami dzwoni jeszcze na drobnych nierownosciach (kostka brukowa, tarka) bo okazalo sie ze czasami trzeba (tak jest w moim przypadku) oddac zacisk do regeneracji gniazd prowadnic.
Ale jesli bardziej przypomina ci ten dzwiek szum, to faktycznie beda to lozyska.
P.S. Sprawa dotyczy obu kol przednich?
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

danek7 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-07-2008, 19:40   

to ja rzucę jescze jedną teorię; kolega miał tipka, dojezdzał do pracy codziennie 20km... grzały mu się cholernie przednie hamulce, był u mechaniorów, wymienili mu zaciski, wyczyścili, itp... nie pomogło
A co pomogło???? Wymiana płynu hamulcowego, który był juz tak brudny, że powodował blokowanie sie tłoczków i samo czyszczenie nie pomagało.
W tym przypadku przyjrzał bym sie jeszcze dokładniej tarczą, a szczególnie górnym rantom... czasami trzeba je wyrównać pilnikem żeby klocki się dobrze układały...

ciechu 

Wysłany: 22-07-2008, 20:15   

kris_ldz napisał/a:
koła po zrobieniu 150km są rozgrzane, aż ciężko ich dotknąć...
a czy to nie jest normalny objaw? w ciagu ostatniego roku mialem wymieniony praktycznie caly uklad hamulcowy (takze plyn) i kola po dluzszej jezdzie sa rozgrzane, ale nie twierdze ze cos jest nie tak. Hamowanie sprawne, kula sie swobodnie. Tak ma byc. Wiec nie wiem czy to zle ze sie grzeja.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Pawcio 

Wysłany: 23-07-2008, 18:47   

Ciechu78 sprawdź sobie czy masz proste piasty. ja wymieniłem tarcze, klocki, myłem zaciski, wymieniałem uszczelniacze tłoczków i prowadnic i nic. jak tylko chwilę ujechałem zaczynało się ćwierkanie z kół. wpadłem na pomysł aby sprawdzić odległości tarcz względem jarzma i bingo!!! piasta delikatnie skrzywiona. tak delikatnie że aby problem ustępował podłożyłem żyletkę między tarczę a piastę ale ile można tak jeździć, szczególnie że musiałem wkrótce zmienić koła i znó to samo bo się żyletka przesunęła. pojechałem do swojego mechanika (u którego mam już kartę stałego klienta :) ) i po problemie. trzeba dokupić łożysko piasty bo starego łożyska się ponownie nie montuje.
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 24-07-2008, 12:37   

Pawcio, nic mi nie cwierka, wszystko jest proste, hamuje tylko po wcisnieciu pedalu hamulca a poza tym toczy sie az milo :) przednie kola chyba zawsze sa nagrzane najbardziej. Tak kojarze z innych aut. Nie widze w tym nic dziwnego... :P
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 24-07-2008, 17:06   

Ciesiu, może łożyska już troszkę nie teges masz i delikatnie trą, więc po dłuższej jeździe kółka są ciepłe. Ale fakt faktem, jak się robi jakąś dłuższą trasę, to kółka mają prawo się nagrzać.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-07-2008, 13:28   

Ciechu78, kółka się grzać będą, raz że łożyska nie są stale smarowane jeśli w ogóle jakiś smar w nich pozostał a dwa, że spowolnienie autka o 20km/h hamulcami wydziela dużo energii która jakoś musi ujść a uchodzi przez zamianę energii mechanicznej w cieplną i tyle.

Odpowiedz do tematu