|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kontrolka wtrysku |
Autor |
Wiadomość |
Dalluna
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 16:15 Kontrolka wtrysku
|
|
|
Witam
Jak zwykle nie wiem czy wybrałam dobry dział na ten temat, ale nastąpiła dzisiaj taka oto sytuacja... mam swój samochód już chyba z 3 rok. Od samego początku paliła się czerwona kontrola wtrysku, ale ponoć to częste i miałam się nie martwić.
Od pewnego czasu, potrafił podczas jazdy wykorzystać moment kiedy wciskane było sprzęgło przy zmianie biegu i zgasnąć, ale dzisiaj przeszedł samego siebie. Kontrola zgasła... w sumie dobrze, ale nie paliła się nawet przy włączonej stacyjce, więc samochód nie odpalił i nie chciał wyjechać z myjni (tak nawiasem to on często odwala jak się go umyje... może on lubi być brudny). Po za tym przy włączonej stacyjce, ciągle sobie sam regulował wtrysk i coś mruczał. Jak już odpalił podczas jazdy sam sobie gazu dodawał i mi szarpał, jak gasła kontrola wtrysku to obroty spadały na zero... potem się włączał i znowu jechał. Niestety skończyło się na holowaniu bo jednak do domu nie dojechał.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co to? Czy jednak nie obejdzie się bez elektronika i podłączania do komputera?
Nie wiem, czy inne Tempry też jeżdżą cały rok bez problemy i psują się tylko wiosną?
Pozdrawiam,
Anna |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 16:32
|
|
|
Ta kontrolka sygnalizuje problemy ze sterownikiem silnika. Najlepiej jest podłączyć pod komputer diagnostyczny i wszystko jest podane na tacy.
Na początek odkręć cewkę (4 imbusy + jeden kabelek na dole, zapłonowych nie zdejmuj, żeby nie pomylić potem) i przeczyść ją papierem ściernym na tej powierzchni co przylega do silnika, bo lubi tam zardzewieć na. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|