Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka wtrysku
Autor Wiadomość
Dalluna 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-04-2012, 16:15   Kontrolka wtrysku

Witam
Jak zwykle nie wiem czy wybrałam dobry dział na ten temat, ale nastąpiła dzisiaj taka oto sytuacja... mam swój samochód już chyba z 3 rok. Od samego początku paliła się czerwona kontrola wtrysku, ale ponoć to częste i miałam się nie martwić.
Od pewnego czasu, potrafił podczas jazdy wykorzystać moment kiedy wciskane było sprzęgło przy zmianie biegu i zgasnąć, ale dzisiaj przeszedł samego siebie. Kontrola zgasła... w sumie dobrze, ale nie paliła się nawet przy włączonej stacyjce, więc samochód nie odpalił i nie chciał wyjechać z myjni (tak nawiasem to on często odwala jak się go umyje... może on lubi być brudny). Po za tym przy włączonej stacyjce, ciągle sobie sam regulował wtrysk i coś mruczał. Jak już odpalił podczas jazdy sam sobie gazu dodawał i mi szarpał, jak gasła kontrola wtrysku to obroty spadały na zero... potem się włączał i znowu jechał. Niestety skończyło się na holowaniu bo jednak do domu nie dojechał.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co to? Czy jednak nie obejdzie się bez elektronika i podłączania do komputera?

Nie wiem, czy inne Tempry też jeżdżą cały rok bez problemy i psują się tylko wiosną?

Pozdrawiam,
Anna

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-04-2012, 16:32   

Ta kontrolka sygnalizuje problemy ze sterownikiem silnika. Najlepiej jest podłączyć pod komputer diagnostyczny i wszystko jest podane na tacy.
Na początek odkręć cewkę (4 imbusy + jeden kabelek na dole, zapłonowych nie zdejmuj, żeby nie pomylić potem) i przeczyść ją papierem ściernym na tej powierzchni co przylega do silnika, bo lubi tam zardzewieć na.

Odpowiedz do tematu