|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kangurek |
Autor |
Wiadomość |
Skopek
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 149 Skąd: Legnica/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-05-2009, 11:54 Kangurek
|
|
|
Witam. Myślałem, że nie będę musiał już rozpoczynać tematów w tym dziale ale widzę, że mając temperówkę jest to raczej niemożliwe.
Mam taki problem. Gdy auto postoi dłuższy czas ( >3dni ) to przy pierwszej jeździe pojawia się coś takiego, że odpalam sobie normalnie, jadę i gdy silnik osiągnie temperaturę około 75 stopni to pojawia się wyżej wspomniany "kangurek" i gaśnięcie auta po wciśnięciu sprzęgła. Dzieję się tak przez kolejne 10 min jazdy czyli do czasu, gdy silnik osiągnie już temp. 90 stopni to tak jeszcze z 2 minutki, a później spokój. Kolejna jazda odbywa się już bez problemów i wszystko jest dobrze do czasu gdy autko znów nie postoi dłużej. I teraz moje pytanie: WHY?
Dodam, że baaardzo dużo rzeczy jest wymienionych, m.in:
-kable WN;
-świece;
-palec & kopułka;
-CPP;
-sonda;
-filtr powietrza i paliwa. |
_________________ "każdy, kto kupuje Alfę, jest chyba stuprocentowym, opóźnionym w rozwoju psycholem"
Komputerowa diagnostyka silnika abs airbag ALFA ROMEO LANCIA FIAT
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
sochun
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 24-05-2009, 21:09
|
|
|
Miałem generalnie podobnie. Gdy doszedł do pewnej temperatury (raczej mniej niż wspomniane 75 zaczynał szarpać i potrafił zgasnąć). Przejeżdżałem raz wolno przez taki mały parking, wcisnąłem sprzęgło i zdechł. Okazało się że aku się rozładował przez zepsuty alternator - naprawiłem. Na kilka dni pomogło, okazało się to nie końcem kłopotów. Zaczął szarpać, dusić się - nie dało się jechać. Wymienili mi sondę lambda i chyba całą przepustnicę - pomogło. U mnie chyba te awarie się nałożyły na siebie... |
|
|
|
|
Skopek
|
Wysłany: 03-06-2009, 21:04
|
|
|
Coś chyba nikt mnie nie poratuje. Niecodzienny mam ze swoją temperówką przypadek. |
_________________ "każdy, kto kupuje Alfę, jest chyba stuprocentowym, opóźnionym w rozwoju psycholem"
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-06-2009, 21:25
|
|
|
Skopek, polecał bym podpięcie kompa, moga być błędy, w silnikach z wtryskiem warto zawsze od tego zacząć. A co do sondy to szarpie przy gwałtownym przyspieszaniu i jeżdzie na wolnych obrotach. |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-06-2009, 22:06
|
|
|
na początek może reset kompa
skoro wiążesz to z temperaturą to kolejnym elementem do kontroli jest niebieski czujnik - może w tym przedziale temperatur nawala |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Skopek
|
Wysłany: 03-06-2009, 22:18
|
|
|
Reset był wykonywany po każdej ingerencji w tą włoską elektronikę ale kolejny nie zaszkodzi więc zrobię jak się ociepli, (bo ile można czekać na te 90 stopni jak tu kryzys i Pb 4,35 zl/l) może akurat o to mu chodzi, zobaczę. Co do czujnika to też go podejrzewałem ale korzystając z własnej edukacji wydedukowałem, że w przypadku uszkodzenia tego czujnika, który jest najprościej mówiąc termorezystorem atrakcje podczas jazdy zdarzałyby się przy każdorazowym osiągnięciu owej temperatury a nie tylko po kilkudniowym zastoju auta. |
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 03-06-2009, 22:32
|
|
|
ten kilkudniowy zastuj jest niepokojący i może sugerować nawet uszodzenie komputera (nietrzymające kondensatory)
może podmień cpu z kimś z klubu na dzień czy dwa
nic innego mi na chwilę obecną do głowy nie przychodzi |
|
|
|
|
Skopek
|
Wysłany: 03-06-2009, 22:42
|
|
|
Przede wszystkim dzięki za zainteresowanie. Nic się nie stanie jeśli chwilowo nie znasz odpowiedzi A teraz poważnie: Czyli sugerujesz, że dzieje się z nim tak jakbym mu zasilanie rozłączył na te kilka dni, a później wsiadł i od razu po odpaleniu chciał jechać. Hmm... ale czy komputer nie jest na stałe podłączony do akumulatora, bo wydaje mi się, że komputer korzysta z zasilania awaryjnego (czyli tych kondziaków) tylko wtedy gdy odłączy mu się aku i to sprawia, że przy krótkotrwałym braku zasilania jakim jest akumulator (np. przy wymianie) nie dochodzi do resetu kompa? Kolejna sprawa to taka, że druga i kolejna jazda jest już bez wygibasów, a w przypadku tego domniemanego braku resetu, silnik dalej by szalał, a nie zachowywał się tak jakby już ta pierwsza jazda była resetem. |
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 04-06-2009, 07:14
|
|
|
ciężko opisać co miałem na myśli ale podrzucę Ci analogiczną sytuację z domowego peceta
mam taką dziwną płytę że gdy wieczorem wyłączam kompa, zamyka się system, komp się wyłącza, a myszka nadal świeci, wyłączam listwę zasilania, a myszka nadal świeci przez ok 30s jeszcze (wyżera prąd z kondensatorów)
gdy rano chce włączyć kompa to po włączeniu listwy i naciśnięciu przycisku power komp sie nie uruchomi, muszę odczekać ok 15s aż kondensatory sie naładują i dopiero mogę uruchomić kompa
o czymś takim własnie myślałem, może on się sam resetuje jakoś jak postoi (jakieś zwarcie które go rozładowuje) i jak ruszasz to jedziesz na trybie awaryjnym, a później przez jakiś czas trzyma pamięć |
|
|
|
|
Skopek
|
Wysłany: 04-06-2009, 09:12
|
|
|
Jeśli chodzi o PC to zmień zasilacz i zobacz czy nie pomoże. Myszka i inne urządzenia podpinane pod USB zawsze są pod napięciem po wyłączeniu komputera. To normalne. Postaram się poszukać zamiennego komputera tyle, że z tym będzie ciężko bo nie znam nikogo z TTT kto by mieszkał w moich okolicach czyli Legnica/Wrocław i miał taki sam silnik w swojej Temperce. |
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 04-06-2009, 14:21
|
|
|
PC mi nie przeszkadza przyzwyczaiłem się zarzuciłem to dlas przykładu, niestety przy kłopotach z elektroniką to jest czasami szukanie igły w stogu siana |
|
|
|
|
Skopek
|
Wysłany: 20-06-2009, 12:20
|
|
|
I mam rozwiązanie. Odłączenie sondy lambda eliminuje wszelkie podskoki i szarpnięcia. Dodam tylko, że sonda ma dopiero 10 tys. km. Straszny szajs mi się trafił.
pozdrawiam |
tel. 665-091-921
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|