|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
przekaźnik od wycieraczek |
Autor |
Wiadomość |
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 05-05-2010, 20:47 przekaźnik od wycieraczek
|
|
|
który to przekaźnik sterujący pracą przednich wycieraczek ?
|
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-05-2010, 20:50
|
|
|
programator przerywanej pracy wycieraczek szyby przedniej. To to? Gniazdo E9 czyli ten biały obok bezpiecznika service. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 05-05-2010, 21:05
|
|
|
dokładnie jak napisał kol. Jelcyn, niebieski jest przerywacz kierunków |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 05-05-2010, 21:28
|
|
|
dziękuje i pozdrawiam
i mam extra pytanie
wycieraczki zaczęły szwankować ( pracować coraz ciężej, jakby z większym obciążeniem ) aż strzelił bezpiecznik. wymieniłem bezpiecnzik , wycieraczki zrobiły jeden ruch aż znowu się zatrzymały i teraz tak: bezpiecznik ok ,a wycieraczki nie działają.
mechanizm raczej ok bo nie dawno rozbierałem i składałem wszystko od podstaw i działały bez zarzuty przez ok 2 miechy i teraz kaput
podejrzewam zaeżnięty silnik lub ubity sterownik ( przekaźnik ) ktoś ma jakieś inne pomysły ? |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-05-2010, 21:34
|
|
|
Leśniczy, na szrocie taki programator kupisz ,,na wagę'' jak będziesz miał gdzieś po drodze, to wstąp i kup. po wymianie będziesz miał pewność. Ja bym jednak szukał przyczyny w silniku. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 05-05-2010, 21:51
|
|
|
Jelcyn, właśnie wiem jutro uderzam na szrot
ale wcześniej rozbiore mechanizm i "zapnę" silnik bezpośrednio z aku dla pewności
mam tylko nadzieje że z instalacją elek. nic się nie poje....
** Dodano: 06-05-2010, 14:29 **
i na szrocie znalazłem taki sam i podmieniłem i dalej dupa. ( jako ciekawostkę podam, że owy przekaźnik/ sterownik od przednich wycieraczek steruje również cyklami tylnych )
znów wykręciłem cały mechanizm i znów sprawdzałem napięcia na kostce z auta oraz zapinałem sam silnik na krótko i wszystko gra, po wstepnych oględzinach kostek okazało sie że styki są wyrobione/zaśniedziałe. po ich wyczyszczeniu i wygięciu aby lepiej trzymały, wycieraczki zaczęły pracować ufffffff. i dalej dupa czyli pare sekund pracują normalnie szybko a po chwili zaczynają zwalniać, hałasować i ostatecznie palić bezpiecznik. więc albo sam silnik jest zatarty albo mechanizm stawia jakieś opory z którymi silnik sobie nie radzi albo problem w tym białym ślimaku/ bieżni. mechanizm mam już w domu rozbiorę go, posprawdzam wszystko i poskładam od nowa, jak nie da efektu jade na szrot po nowy silnik wraz ze ślimakiem ( krzyknęli mi 40zł na szrocie ) |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-05-2010, 21:24
|
|
|
a sprawdzałeś mechanizm na którym chodzą wycieraczki? chodzi o ramie przekazujące napęd. może one stawiają opór |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 06-05-2010, 22:22
|
|
|
DARREK, właśnie o tym tez myślałem, jutro rozbieram mechanizm wycieraczek na części pierwsze i wszytko obadam. wszystko wyczyszczę, ponakładam nowego smaru, powymieniam konektorki w kostkach i jeśli dalej będzie to samo to raczej silnik mówi "nara" |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-05-2010, 23:37
|
|
|
No Leśniczy a może wcale nie silnik? Ja miałem tak zimą...wymieniłem przekaźnik, manetkę i kupiłem drugi mechanizm wycieraczek. Też czyściłem, doginałem blaszki i bieżnie. Okazało się, że problemem była blaszka w elektromagnesie przerywacza schowanego przy silniku (ta biała puszka otwierana z wystającymi stykami, która nakłada się na bieżnię). Wystarczyło wylutować płytkę ze stykami i dogiąć blaszkę. Jak ręką odjął |
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 07-05-2010, 16:00
|
|
|
mrk69, te blaszki , które "chodza" po tej bieżni czyściłem i doginałem jakieś 2 miechy wcześniej kiedy robiłem cos inngo przy wycieraczkach. ale do środka nie zaglądałem wtedy, a teraz się tym zainteresuje
** Dodano: 07-05-2010, 17:01 **
i tak o to po rozbrojeniu wszystkiego na części pierwsze
znalazł sie winowajca całego zamieszania .... czyli "przypalony" silnik
który "zjarał" się w zimę podczas pierwszej awarii wycieraczek,a aż do teraz jeszcze jakoś zipał.
na szrocie znalazłem taki silnik z tipo po lifcie, który pomimo swojego wieku wyglądał jak prawie nowy, styki nie zaśniedziałe, luty całe, brak jakiejkolwiek korozji, cena 40zł
założyłem i aż miło wycieraczki chodzą szybko i cicho
dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|