Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja Temperóweczka
Autor Wiadomość
DzIki 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-05-2006, 23:10   Moja Temperóweczka

W końcu porobiłem pare fotek .... :) więc pokazuję wam moją temperówkę,co do zmian na dzień dzisiejszy to :

Stożkowy filtr powietrza (ogólnie auto stało sie bardziej mulaste z dołu w przedzialem 1000-2800 obr./min ale od 3000 idzie dużo lepiej niż na seryjnym filtrze więc jestem zadowlony.

Przeprojektowany układ wydechowy zakończony Końcowym tłumikiem ULTER NRS,ogólnie pełny przelot o zwiększonej srednicy do 2 cali.

Delikatnie przerobiony Gaźnik,nie ja to robiłem więc nie wiem co tam grzebane,ale od kąd odebrałem auto ,jestem bardziej niż zadowlony więc chyba coś w tym jest.

Usunołem oznaczenia z klapy,pomalowałem lampy tylne na czerwono i zarzuciłem aluski od Fiata Punto GT,Spoiler czeka na założenie.

Fotki:

PS.A teraz pytanko do was ,co można jeszcze porobic przy tym silniku,dodam ze od wymiany do wymiany ani grama oleju nie ubywa,rozrząd wszystko na git porobione,ogólnie silnik w bardzo dobrym stanie tylko niekiedy mocy brakuje....jak ktoś coś grzebał to niech coś napisze ,co można jeszcze zrobic żeby to lepiej biegało. :D

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-05-2006, 23:53   

- może coś z kompem?? polerowanie głowicy i troche mocy mozesz zyskać.
- wymień sprzęgło na sportowe – zniesie więcej i będzie „łapać” szybciej.
- zmień system zmiany biegów na short shifter, który pozwoli szybciej zmienic biegi.
- zmień w silniku koła pasowe na lżejsze o większych średnicach.
- odciążyć mozna koło zamachowe silnika (daje podobne efekt do zdejmowania masy z felg).
- jak nie masz turbiny to montuj a jak masz to załóż większą i wydajniejszą.

P.S jak masz mocny tj. wytrzymały silnik to zainwestuj moze w nitrous oxide system? 8)

A ten tłumik nieźle basowo daje czy bardziej wyje? bo sie zastanawiam nad czymś podobnym :)

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-05-2006, 07:20   

No autko prezentuje się bardzo ładnie :)

assistance   Moneta

rob 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-05-2006, 08:25   

bardzo ładnie utrzymane, troche serca włóżyłeś w autko :)

DzIki 

Wysłany: 28-05-2006, 13:43   

heh co do wydechu to mogę powiedziec tylko tyle że od 1000 do 4500 głeboki basss (włącza alarmy),a potem ryk silnika do końca.Jedyne co udało mi sie w 100% wykonac to to że przy prędkości około 100 km/h na 5 biegu chodzi jak seria :) .C o do zmian w silniku to nie powiem,ale narazie nie te fundusze żeby uturbiac ,ale jakbym miał uturbic ten silnik to wole swapa zrobic na 2.0 16v Turbo i wyjdzie ta sama kwota.Dzisiaj po kręciołku gadałem z kolesiem ,w sumie domowej roboty miał poldka ,ale jak zobaczyłem jak chodzi to szczena mi spadła w krok :lol: ,w tygodniu mamy coś działac: z większych planów to:

-nowy kolektor wydechowy
-gaźnik na kolejną przeróbkę albo zamiana na podówjny
-i próba wymiany wałka rozrządu na szybszy,ale taki jaki by sie nadawał na jazdę po mieście.

PS. Mrk69 ,napisze ci że to już drugi koncowy Ultera i ten też gra pięknym bassem,miałem KM wcześniej to moze i bass był ale dowód zabrali ,bo był typowo za głośny ,a tu już 2 kontrole i spoko.

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-05-2006, 22:29   

A jakie koszta były za tłumik? 8)
     Moneta

DzIki 

Wysłany: 30-05-2006, 13:42   

tłumik kosztował w sklepie 315 zł ,ale potargowałem sie z chłopem bo brałem jeszcze pare innych rzeczy i puścił za 280 zł .... :D

kubuś 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 31-05-2006, 16:10   

Bardzo ładne autko :dance: =D> :uklony:

DzIki 

Wysłany: 08-06-2006, 22:38   

Dzisiaj zalałem temperke Vpower Racing (plus specyfik ) ,(fura odżyła ) załączyłem Gtecha i potestowałem trochę , najlepszy czas do setki 11,5 (bez zapasówki,gaśnicy,podnośnika ,bez zwężki w dolocie) ,a najgorszy 12,5 powtarzalne 12 ogólnie nie narzekam,choć jakby było lepiej to byłbym bardziej zadowlony,ale działamy dalej.....ktoś wie moze z jakiego innego silnika Fiata można adoptowac Kolektor wydechowy :?: może 1.8 :?:

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 08-06-2006, 23:17   

Co tu więcej gadać.Jeżeli właściciel dba o auto to ono też się odwdzięczy. Jest git. :D :D :D

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-06-2006, 07:34   

DzIki napisał/a:
Dzisiaj zalałem temperke Vpower Racing (plus specyfik ) ,(fura odżyła ) załączyłem Gtecha i potestowałem trochę , najlepszy czas do setki 11,5 (bez zapasówki,gaśnicy,podnośnika ,bez zwężki w dolocie) ,a najgorszy 12,5 powtarzalne 12 ogólnie nie narzekam,choć jakby było lepiej to byłbym bardziej zadowlony,ale działamy dalej.....ktoś wie moze z jakiego innego silnika Fiata można adoptowac Kolektor wydechowy :?: może 1.8 :?:

Prawie każdy kolektor z fiatowskich SOHC będzie pasił tylko, że one prawie niczym się nie różnią i nie ma sensu ich zamiana. Pozostaje tylko wykonaie w jakieś firmie albo zakup dedykowanego "sportowego" zamiennika.
A co do osiągów to najprościej poprawić je schodząc z masą, możesz wywalić wszystkie zbędne: plastiki, wykładziny, maty głuszące i inne pierdoły.

Moneta

Odpowiedz do tematu