|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Moja Temperóweczka |
Autor |
Wiadomość |
DzIki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 23:10 Moja Temperóweczka
|
|
|
W końcu porobiłem pare fotek .... więc pokazuję wam moją temperówkę,co do zmian na dzień dzisiejszy to :
Stożkowy filtr powietrza (ogólnie auto stało sie bardziej mulaste z dołu w przedzialem 1000-2800 obr./min ale od 3000 idzie dużo lepiej niż na seryjnym filtrze więc jestem zadowlony.
Przeprojektowany układ wydechowy zakończony Końcowym tłumikiem ULTER NRS,ogólnie pełny przelot o zwiększonej srednicy do 2 cali.
Delikatnie przerobiony Gaźnik,nie ja to robiłem więc nie wiem co tam grzebane,ale od kąd odebrałem auto ,jestem bardziej niż zadowlony więc chyba coś w tym jest.
Usunołem oznaczenia z klapy,pomalowałem lampy tylne na czerwono i zarzuciłem aluski od Fiata Punto GT,Spoiler czeka na założenie.
Fotki:
PS.A teraz pytanko do was ,co można jeszcze porobic przy tym silniku,dodam ze od wymiany do wymiany ani grama oleju nie ubywa,rozrząd wszystko na git porobione,ogólnie silnik w bardzo dobrym stanie tylko niekiedy mocy brakuje....jak ktoś coś grzebał to niech coś napisze ,co można jeszcze zrobic żeby to lepiej biegało. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 23:53
|
|
|
- może coś z kompem?? polerowanie głowicy i troche mocy mozesz zyskać.
- wymień sprzęgło na sportowe – zniesie więcej i będzie „łapać” szybciej.
- zmień system zmiany biegów na short shifter, który pozwoli szybciej zmienic biegi.
- zmień w silniku koła pasowe na lżejsze o większych średnicach.
- odciążyć mozna koło zamachowe silnika (daje podobne efekt do zdejmowania masy z felg).
- jak nie masz turbiny to montuj a jak masz to załóż większą i wydajniejszą.
P.S jak masz mocny tj. wytrzymały silnik to zainwestuj moze w nitrous oxide system?
A ten tłumik nieźle basowo daje czy bardziej wyje? bo sie zastanawiam nad czymś podobnym |
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-05-2006, 07:20
|
|
|
No autko prezentuje się bardzo ładnie |
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 28-05-2006, 08:25
|
|
|
bardzo ładnie utrzymane, troche serca włóżyłeś w autko |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 28-05-2006, 13:43
|
|
|
heh co do wydechu to mogę powiedziec tylko tyle że od 1000 do 4500 głeboki basss (włącza alarmy),a potem ryk silnika do końca.Jedyne co udało mi sie w 100% wykonac to to że przy prędkości około 100 km/h na 5 biegu chodzi jak seria .C o do zmian w silniku to nie powiem,ale narazie nie te fundusze żeby uturbiac ,ale jakbym miał uturbic ten silnik to wole swapa zrobic na 2.0 16v Turbo i wyjdzie ta sama kwota.Dzisiaj po kręciołku gadałem z kolesiem ,w sumie domowej roboty miał poldka ,ale jak zobaczyłem jak chodzi to szczena mi spadła w krok ,w tygodniu mamy coś działac: z większych planów to:
-nowy kolektor wydechowy
-gaźnik na kolejną przeróbkę albo zamiana na podówjny
-i próba wymiany wałka rozrządu na szybszy,ale taki jaki by sie nadawał na jazdę po mieście.
PS. Mrk69 ,napisze ci że to już drugi koncowy Ultera i ten też gra pięknym bassem,miałem KM wcześniej to moze i bass był ale dowód zabrali ,bo był typowo za głośny ,a tu już 2 kontrole i spoko. |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 30-05-2006, 13:42
|
|
|
tłumik kosztował w sklepie 315 zł ,ale potargowałem sie z chłopem bo brałem jeszcze pare innych rzeczy i puścił za 280 zł .... |
|
|
|
|
kubuś
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 16:10
|
|
|
Bardzo ładne autko :dance: |
_________________ FIAT TIPO 1.4 i.e. '94 r. |
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 08-06-2006, 22:38
|
|
|
Dzisiaj zalałem temperke Vpower Racing (plus specyfik ) ,(fura odżyła ) załączyłem Gtecha i potestowałem trochę , najlepszy czas do setki 11,5 (bez zapasówki,gaśnicy,podnośnika ,bez zwężki w dolocie) ,a najgorszy 12,5 powtarzalne 12 ogólnie nie narzekam,choć jakby było lepiej to byłbym bardziej zadowlony,ale działamy dalej.....ktoś wie moze z jakiego innego silnika Fiata można adoptowac Kolektor wydechowy może 1.8 |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-06-2006, 23:17
|
|
|
Co tu więcej gadać.Jeżeli właściciel dba o auto to ono też się odwdzięczy. Jest git. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-06-2006, 07:34
|
|
|
DzIki napisał/a: | Dzisiaj zalałem temperke Vpower Racing (plus specyfik ) ,(fura odżyła ) załączyłem Gtecha i potestowałem trochę , najlepszy czas do setki 11,5 (bez zapasówki,gaśnicy,podnośnika ,bez zwężki w dolocie) ,a najgorszy 12,5 powtarzalne 12 ogólnie nie narzekam,choć jakby było lepiej to byłbym bardziej zadowlony,ale działamy dalej.....ktoś wie moze z jakiego innego silnika Fiata można adoptowac Kolektor wydechowy może 1.8 |
Prawie każdy kolektor z fiatowskich SOHC będzie pasił tylko, że one prawie niczym się nie różnią i nie ma sensu ich zamiana. Pozostaje tylko wykonaie w jakieś firmie albo zakup dedykowanego "sportowego" zamiennika.
A co do osiągów to najprościej poprawić je schodząc z masą, możesz wywalić wszystkie zbędne: plastiki, wykładziny, maty głuszące i inne pierdoły. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|