|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Oświelnienie wewnątrz. |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-04-2008, 09:50 Oświelnienie wewnątrz.
|
|
|
Witam nie bawiem zamerzam zrobić oświeltnie w środku auta, (bajer) to tego przyda mi się pare takich neonków. I tu moje pytanie ile maksymalnie mogę wsadzić do auta takich ? Myśle, że 4 przynajmniej musiałbym mieć. Oczywiście nie świeciłoby to cały czas tylko czasami wieczorami np. podczas jazdy.
http://www.allegro.pl/ite...ybkawysylk.html |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-04-2008, 10:15
|
|
|
Endriu64 napisał/a: | I tu moje pytanie ile maksymalnie mogę wsadzić do auta takich ? |
Ale w jakim sensie "ile" ? Żeby nie było za jasno ? |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 06-04-2008, 10:24
|
|
|
raczej bardziej mi chodzi o akumulator, żeby wszystko dobrze działało. Żeby nie miał za dużego obciążenia. Na razie myślałem żeby wsadzić je na listwie którą idzie pod drzwiami, lecz nie wiem jaki to da efekt.. |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 06-04-2008, 10:43
|
|
|
Ogólnie rzecz biorąc to diody ciągną znikome ilości prądu w porównaniu do żarówek, więc na pewno od diód będziesz miał mniejsze obciążenie instalacji niż od zwykłych żarówek. Szacuję, że taki jeden neon będzie Ci ciągnął tyle prądu co jakaś 1/10 albo nawet 1/20 zwykłej żarówki rurkowej 5W albo i jeszcze mniej
Także jak chcesz to możesz sobie tym cały samochód obłożyć |
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 06-04-2008, 10:49
|
|
|
heh dzięki za odpowiedz a do czego najlepiej się przypiąć do prądu ? tak żeby pobierało bezpośrednio z akumulatora ? Gdyż neony będą na rozłączniku. |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 06-04-2008, 10:56
|
|
|
No to weź się podepnij pod coś na czym masz stale "+" bez kluczyka. Nie wiem w jakich sytuacjach chcesz żeby to świeciło czy na postoju, czy podczas jazdy przy włączonych światłach? Bo jeśli np. przy włączonym silniku to możesz się podpiąć pod "+" po stacyjce i wtedy będziesz mógł sobie to włączyć dopiero jak odpalisz autko. Jak przy włączonych światłach no to szukaj "+" który pojawia się dopiero po włączeniu świateł, a jak niezależnie od wszystkiego to szukaj stałego "+" - w takim przypadku, ja osobiście polecam podpiąć się gdzieś w okolicach skrzynki bezpieczników pod ten czerwony gruby kabel (właśnie stały "+" z aku), który idzie do niej. |
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 06-04-2008, 11:13
|
|
|
ok dzięki na pewno przydadzą się Twoje rady. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 06-04-2008, 13:14
|
|
|
Endriu64, ogólnie to takie "neonki" to sobie mozesz sam zrobic kupując wąż paliwowy bezbarwny i dwie diody led. Ja bym tego napewno nie kupił bo można to cos zrobic samamu 2x taniej a co do efektu świecenia sie nie wypowiadam. Lepiej dołożyc i kupić cos >> TAKIEGO << ja to mam i efekt jest super. A prąd najłatwiej wziąść wpinająć sie w kable od zapalniczki. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 06-04-2008, 13:39
|
|
|
ale nie za mocne by to było jak do środka auta ? ostatnio widziałem takie efkety w jakimś filmie.. a nie umiem tego znaleść na zdjeciach to bym pokazał o co mi chodzi ...
a gdzie najlepiej zamontowąc takie neonki ? bo oprócz tej listwy nie mam innych pomysłów.
podobnie jak tutaj :
http://www.skodaoctavia.cz/Fotkyvelke/img00088.jpg
tylko on ma chyba tylko dwa punkty świtlne, i takie te światło troche słabe. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 06-04-2008, 14:12
|
|
|
Endriu64, on prawdopodobnie nie ma neonków w środku tylko w lampkach jakieś żarówki diodowe. Na allegro jest pełno tego typu żarówek na taka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=338182696 |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
kortyleski
witamy nowego
Wiek: 44 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 5 Skąd: Sulejówek-Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-04-2008, 09:55
|
|
|
Bardzo ładnie i bezpiecznie również (kable, zwarcia itp.) można to zrobić kupując w markecie lampki warsztatowe na 12V ze świetlówką w środku, świetlówkę oklejasz folią do reklam w dowolnym kolorze - i tylko zamontować trzeba. robiłem tak niedawno koledze w autku nad nogami kierowcy i pasażera - efekt bardzo dobry. Przy podłączaniu całości do instalacji auta nie zapomnij o bezpieczniku-w wielu przypadkach pozwala oszczędzić kłopotu |
_________________ ZAWODOWO - Budowa urządzeń elektronicznych, prototypy i małe serie
Hobby - Car Audio, Dłubanie przy mojej TEMPRZE |
|
|
|
|
dawidc1994
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-07-2008, 14:15
|
|
|
kortyleski napisał/a: | robiłem tak niedawno koledze w autku nad nogami kierowcy i pasażera |
Jesli chodzi o bezpieczenstwo to ten wybor nie jest najlepszy. Kiedy chce sie oswietlic to wlasnie mijsce to lepiej zamontowac neonki po siedzeniem, moj kumpel mial wlasnie po jednym neonie z pod przednimi siedzeniami i dwa pod tylnim, dawalo niezly efekt. |
_________________ POZDRAWIAM!!!
Dawid |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|