|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wysokie spalanie w temprze 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
Pietrek17
witamy nowego
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 30-06-2009, 10:59 Wysokie spalanie w temprze 1.6
|
|
|
Jak w temacie mam problem z wysokim spalaniem w mojej temprze 1.6 8v na jednopunktowym wtrysku mam zalozony gaz i tak na benzynie jak i na gazie wzroslo spalanie a wnioskuje to po tym ze zawsze na pelnym zbioeniku gazu przejezdzalem 400 nawet wiecej km a teraz ledwo 300 i juz nie ma gazu.Nie wiem czym to moze byc spowodowane nei czuc jakiejs roznicy w jezdzie a gazu ubywa jezeli ktos wiedzailby co i jak z tym to prosze o pomoc.A i jeszcze jedno mam jeszcze problem z odma czy jak to sie nazywa chodzi o ten waz gruby ktory idzie z przodu silnika od dolu i idzie do tej czarnej obudowy filtra no i z tego weza caly czas mi wywala olej tak ze mam caly gaznik zawalony olejem a neiraz caly silnik jest brudny od oleju i to napewno leci z tego weza czy to tak powinno byc czy cos jest nie tak kupilem nawet filterek na odme taki zalozylem i troche pomoglo ale dalej leci olej tylko nei w takich ilosciach. |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-06-2009, 11:32
|
|
|
Po pierwsze to sprecyzuj, bo sam sobie zaprzeczasz. W końcu to wtrysk czy gaźnik?
Pietrek17 napisał/a: | w mojej temprze 1.6 8v na jednopunktowym wtrysku |
Pietrek17 napisał/a: | tak ze mam caly gaznik zawalony olejem |
A od dawna masz tak z tą odmą? Bo jak rzyga olejem z odmy to znaczy, że silnik już ma powoli dość |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-06-2009, 11:41
|
|
|
Pietrek17 napisał/a: | tak na benzynie jak i na gazie wzroslo spalanie |
nagły wzrost spalania PB zwiastuje często kłopoty z sonda lambda ale nie ma ona wpływu na spalanie lpg
Pietrek17 napisał/a: | Nie wiem czym to moze byc spowodowane |
filtr powietrza (13zł) filtr gazu (5zł), świece (40zł), kable, filtr paliwa, palec kopułka - wszystkie te elementy mają wpływ na spalanie
Pietrek17 napisał/a: | problem z odma |
Pietrek17 napisał/a: | z tego weza caly czas mi wywala olej |
oznacza to że masz przedmuch do skrzyni korbowej, czyli albo padły pierścienie na tłokach, albo uszczelka pod głowicą, jak odpiąłeś odmę to rozumie że zaślepiłeś otworek w obudowie filtra, bo gorące powietrze też podnosi spalanie
rozumiem że poziom oleju jest w normie, a nie za wysoki !
doraźnie najlepiej jakbyś zbudował sobie jakiś łapacz oleju, czyli np. wycinasz w butelce dziurkę na górze, wsadzasz tam odmę, a do szyjki podłączasz węża i do obudowy filtra (wiem druciarstwo, ale można to zrobić ładnie i fachowo) - w gruncie rzeczy chodzi o to żeby drobinki oleju szły na dno butelki, a same opary do obudowy filtra (za kapanie z odmy na asfalt możesz stracić dowód)
oprócz tego możesz odpiąć odmę i w jej dolnej części powinna być wsunięta taka spiralna sprężynka (tzw. tłumik płomieni), ona powinna wyłapywać drobinki oleju, jeśli jest zniszczona lub jej nie ma to kupisz taką w motoryzacyjnym za parę złotych
jeśli rzyga Ci tym olejem dość znacznie to silnik się kończy, możesz go remontować lub zmienić olej na gęściejszy, albo zastosować np regenerator STP, i jeszcze parę lat pojeździsz |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Pietrek17
witamy nowego
|
Wysłany: 30-06-2009, 12:55
|
|
|
Tylko to troche dziwne bo silnik jest po kapitalce. |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 30-06-2009, 13:13
|
|
|
Pietrek17 napisał/a: | Tylko to troche dziwne bo silnik jest po kapitalce. |
no to faktycznie dziwne, ale odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej i jeśli nie masz za dużo oleju to nie ma prawa tamtendy wylatywać olej, owszem jakiś drobinki zawsze, ale nie żadne większe ilości, więc albo kiepsko wykonany remont, bądz. np wada fabryczna jakiejś części, albo silnik źle dotarty po remoncie |
|
|
|
|
Pietrek17
witamy nowego
|
Wysłany: 30-06-2009, 14:00
|
|
|
Ok dzieki kolego za rady napewno posprawdzam to wszystko jeszcze raz moze i oleju za duzo. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-06-2009, 14:08
|
|
|
polansky napisał/a: | Po pierwsze to sprecyzuj, bo sam sobie zaprzeczasz. W końcu to wtrysk czy gaźnik?
| nie jestem pewien, ale SW chyba nie robiono w gaźniku. Więc raczej chodzi o jednopunkt. Aczkolwiek Pietrek17, zdecyduj się czy to gaźnik czy monowtrysk, jak nie wiesz, to sprawdź kod silnika i podaj w temacie |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 30-06-2009, 16:17
|
|
|
monowtrysk w TT wygląda jak gaźnik na pierwszy rzut oka, ja sam jak kupiłem swoją temperówkę, za jakiś czas coś dłubię i własnym oczom nie wierzyłem skąd tam gaźnik skoro kupowałem monowtrysk |
|
|
|
|
Pietrek17
witamy nowego
|
Wysłany: 30-06-2009, 19:51
|
|
|
OK jest to monowtrysk juz napewno. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|