Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększone obroty po podłączeniu podciśnienia do Digiplex'a
Autor Wiadomość
striff 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 18-11-2006, 11:27   Zwiększone obroty po podłączeniu podciśnienia do Digiplex'a

Witam, w momencie zakupu auta (Tipo 1.4i DGT nie było przewodu podciśnienia łączącego trójnik z Digiplex'em. Nie wiele się zastanawiając uzupełniłem "brak" i wszystko było ok jeżeli silnik miał temp. ok 90*, w momencie gdy temp. była niższa czasem obroty były ok (na poziomie 900-1000 ciężko dokładnie określić na desce digital), a czasem wskakiwały na 2000 i więcej i tak sie utrzymywały np. do następnego postoju na światłach. Postanowiłem odłączyć wężyk i zaślepić końcówkę w trójniku i digiplex'ie. W tej chwili jest wszystko ok, power/econo dziala też ok, ale chwialbym mieć wszystko tak jak należy... proszę o odpowiedź jeśli ktoś też miał takie problemy i sobie z nimi poradził,

pozdrawiam serdecznie

nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-11-2006, 12:59   

Jeśli brak było wężyka, o którym wspominasz, to zapewne poprzedni właściciel coś kombinował, bo mogłoby to być źródłem jakichś problemów.Cały ten układ powinien być szczelny i kompletny(Twoje rozwiązanie, to tylko półśrodek).Mnie również trapią podobne problemy, być może Digiplex dostaje jakichś wariacji.Sporo na ten temat jest na forum, więc poszukaj a o swoich obserwacjach pisz, bo zawsze znajdzie się ktoś życzliwy i z wiedzą.
Chłopaki na forum mają głowy na karku i często niezłe pomysły :lol:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-11-2006, 17:36   

Z tym digiplexem i podciśnieniem biegnącym do niego jest jak z kobietą :D Ja mam 1.6 też z Digiplexem i mialem podobne problemy. Tylko ze u mnie działało to w odwrotną stonę. Jak odłączyłem podciśnienie to pod odpaleniu auto miało dobre obroty, a jak był podłączony to przy zimnym miał niskie obroty, a gdy sie na chwilkę odłączyło to juz było ok. Raz się tak działo raz było wszystko ok. Ale wpadłem na inny ciekawy pomysł.

Zrobiłem mały układ powiązany z pogrzewaczem kolektora, przekaźnikiem i jednym elektrozaworem.

http://forum.tempra.org/t...znik-vt1956.htm

Od czasu montażu jest ok u mnie bynajmniej.

striff 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 18-11-2006, 19:28   

nessuno.. jasne ze poszukam i wlasnie daze do skompletowania ukladu ;) )
miszko... w 1.4 na wtrysku nie ma el. podgrzewania kolektora wiec pomysl z elektrozaworem raczej nie wypali :( ... pozostaje szukac nadal rozwiazania :D

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 30-11-2006, 15:22   

Qrka...
U mnie to samo... tipolot 1,4 monowtrysk i wariacje z obrotami... brak ssania na zimnym silniku (w teorii automatyczne ssanko), a po rozgrzaniu silnika - w "normalnym" ruchu miejskim, potrafi zadać wolne obroty nawet 1600 - 1800.
Resetowanie płyty nie przyniosło rezultatu, bo nawet, jeśli po nim odzyskiwałem ssanie, to po nocy znów go nie miałem. Na pewno częściowo był za to odpowiedzialny alternator - skoki napięcia przechodziły na płyte i ta gubiła zupełnie parametry. Po zrobieniu alterka jakby ustało ale niestety co jakiś czas sytuacja się powtarza. :sciana:
     assistance

Odpowiedz do tematu