|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Stukanie... |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-10-2005, 18:47 Stukanie...
|
|
|
Witam
No wiec pogoda coraz niefajniejsza sniegu niema a ja mam znowu jakies problem:/
Wyjechalem sobie dizisaj autkiem i zauwazylem ze przy ruszaniu na jedynce jak mu wdepne zeby wszedl na obroty 2 przy 4-4,5 tys to cos charczy po prawej stronie z przodu, dzwiek jest bardzo dziwny:/ ni to metaliczny nie skrzypienie nie ocieranie raczej taki jakis stuk czy cos :/ mama wrazenie ze to tylko przy gwaltownym ruszaniu jak ruszam jak ospaly to nic :-) a jak to jest ten smiesnzy odglos :/
Dzieje sie to oczywiscie nie za kazdym razem bo by bylo zbyt pieknie i tylko na 1 na innych biegach mozna ciagnac silnik do oporu i cisza :/
Ma ktos pomysl co to moze byc?
Wiem wiem znowu nieprecyzyjnie ale niewiem jak to opisac:/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-10-2005, 19:14
|
|
|
jesli dzieje sie to takze przy gwaltownym hamowaniu przy malej predkosci to bardzo mozliwe ze jest to poduszka, jednak przewaznie siada najpierw ta od strony skrzyni.
Tak bylo u mnie na 2-3 tygdnie przed mini-remoncikiem (i wypadkiem) i wlasnie wtedy wyszlo ze poduszka to jest wlasciwie urwana i ze to byl wlasnie ten dzwiek, takie "trututut" na jedynce i hamowaniu. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 17-10-2005, 19:20
|
|
|
Hmm przy hamowaniu tego nie zauwazylem ale tez nie hamuje super gwaltownie bo skzoda opon jutro zrobie test z naglym hamowaniem
No poduszki ogladalem tak z 2 tygodnie temu i nie bylyl ani super stare ani pourywane :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 17-10-2005, 19:33
|
|
|
no tylko wlasnie tu nie chodzi o takie hamowanie zuzywajace oponki... ew. na pograniczu zblokowania
dlatego slychac to bylo wlasnie przy malej predkosci, ok15-20kmh i gwaltowne nacisniecie na hamulec na suchej nawierzchni, tak robilem gdy chcialem nasluchac co to wlasciwie moze byc, wiedzialem jednak ze i tak nie zrobie tego wczesniej niz razem ze sprzeglem no i tak zrobilem. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-10-2005, 21:23
|
|
|
MupiK, a jak sie ma sprawa z sprzeglem i lozyskiem dociskowym? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 17-10-2005, 22:43
|
|
|
Hmmm swoje przejechane juz ma napewno...
pedal jest dosc wysoko musze go opuscis
ale sprzegielko jeszcze lapie calkiem niezle, niema objawowo zeby sie cos slizgalo albo zle lapalo :/ testowalem na kilka mi znanych sposobow
Pozatym sprzeglo jest chyba po lewej stronie a to ciarastwo wyraznie po prawej sie gdzies tlucze
[ Dodano: 18-10-2005, 19:12 ]
Dobra male uaktualnienie
Dzisiaj porobilem testy hamowalem z malych predkosic przyspieszalem na roznych biegahc z roznych predkosci ciagnalem go do wyzszych obortow i sprawa ma sie tak
Dzwiek nie jest jednak stukanie to jest raczje cos tkaiego jakby ktos lal bardoz silny strumien wody i dostawalo sie powietrze
Objaw jest tlyko jesli z 1 ciagne go wysoko i startuje od zera i pojawia sie tka przy 3 tys obrotow moze trszke wiecej jesli np ma juz jakas predkos te 10-15 km to nawet jak wdepne na max to nic nie slcyhac:/
Jakies nowe pomysly?
[ Dodano: 19-10-2005, 15:12 ]
Heh dzisiaj przegladalem tak na szybko co tam z tej prawej strony nie tak no i rzucilo mi sie an oczy ze poduszka silnika jest na 3 srubach a 4 gdzies wcielo :/ tak mi sie wydaje bo sa symetrycznie i chyba powinna byc 4 chociaz powatpiewam ze to od tego :/ |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-10-2005, 15:52
|
|
|
U mnie też coś stuka ale ja sądze że to z zawieszenia. Gdy skręcam przy małej prędkości to słychać takie puk puk . Co to może być?? |
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 22-10-2005, 16:15
|
|
|
PRZEGUB, a nie zawieszenie |
|
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-10-2005, 19:19
|
|
|
To nie przegub on brzmi inaczej to coś jakby hmmm........ jakieś luzy tylko gdzie??nie no looz wiem że autko jest troszeczke zaniedbane i wiedziałem o tym jak je kupowałem cena mówiła sama za siebie ale ja je wyremontuje i będzie ok |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|