|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dodatkowe zegary. Co to za kostka? |
Autor |
Wiadomość |
Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 183 Skąd: Kraków/Kielce
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-09-2012, 17:27 Dodatkowe zegary. Co to za kostka?
|
|
|
Chciałem wsadzić do Tipa dodatkowe zegary żeby mieć zdwojone to co dla mnie najważniejsze. Czy ktoś wie do czego jest ta kostka na końcu kabli z tyłu panela? To jest coś do woltomierza?
|
_________________ Było Tipo 2.0 8v GT
Było Tipo Sedicivalvole
Jest Tipo Sedicivalvole Abarth |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-09-2012, 17:54
|
|
|
Dawid, zdaje sie ze zegary masz od audi 80 czyli miedzy innymi jest tam temp.napiecie i cisnienie oleju.Najprosciej bedzie podlaczyc napiecie bo to zwykly woltomierz.Z cisnieniem i temp bedzie juz gorzej.Przede wszystkim musisz miec czujniki ktore z tym wspolpracowaly.A pozniej poszukaj schematu i nie bedzie klopotu.
Ta kostka co niby wyglada jak przekaznik to raczej jest poprostu brzeczyk. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 183 Skąd: Kraków/Kielce
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-09-2012, 20:33
|
|
|
shagger78, jeszcze nie mam wskaźników ale tak, są z Audi. Teraz się zastanawiam czy szukać takich z kablami - i tą puszeczką - czy czyste bez okablowania a samemu kombinować z podciąganiem. W głównej mierze chodzi mi o ten przekaźnik, jakie jest jego zastosowanie. Na pewno jest do zegarów bo ma oznaczenia VDO i z tego co się przyglądałem to idzie do woltomierza.
Trochę pogrzebałem i znalazłem to:
http://www.audi80.pl/b4-a...tan-vt62765.htm
Mam nadzieję że wrzucenie linka z obcego forum nie będzie przeszkadzało.
Z tego co widzę to puszeczka to przekaźnik do żarówek?
** Dodano: 28-09-2012, 17:43 **
No i się wyjaśniło do końca. Z pomocą przyszło forum audi 80.
,,Dokładnie jest to wzmacniacz (coś w rodzaju również rozdzielacza), daje zasilanie jednocześnie na 3 żarówki (3.6V = 1.2Vx3) co powoduje iż po załączeniu nie zaczynają świecić słabiej tylko wszystkie trzy świeca jednakowo. Reasumując bez tego wpięcie żarówek w szereg spowoduj osłabienie świecenia (za duży opór).'' |
_________________ Było Tipo 2.0 8v GT
Było Tipo Sedicivalvole
Jest Tipo Sedicivalvole Abarth |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|