Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pulsujace ladowanie na cieplym silniku
Autor Wiadomość
snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-09-2009, 07:19   pulsujace ladowanie na cieplym silniku

witam.
zauwazylem, ze zarzy/swieci mi sie lampka z ladowania, ale sa 2 elementy charakterystyczne:
- jak jest zimny, to ladowanie jest OK, zaczyna wariowac dopiero jak sie troche zagrzeje,
- im jak juz sie zagrzeje to zaczyna pulsowac w taki nieregularny sposob, raz swieci mocno, zgasnie na chwile, zaczie sie zarzyc itd. ale w wiekszosci przypadkow kontrolka ladowania jest w jakims stopniu aktywna.
- zauwazylem, ze jezeli zmniejszy sie obciazenie, sytuacja nieznacznie sie poprawia (kontrolka ladowania lekko przygsa, po wlaczeniu swiatel znowu mocniej sie zapala).

pasek jest dobrze napiety, kable podlaczone
czy ktos ma jakies sugestie co to moze byc? Jakas czesc w alternatorze? Czy mam cos wymienic "w ciemno"?
Obawiam sie, ze w przypadku, kiedy cos raz dziala a raz nie dziala, nie bede w stanie tego wymierzyc... Prosze o sugestie.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-09-2009, 08:06   

snajper555, przede wszystkim sprawdź ładowanie woltomierzem. Na zimnym i na rozgrzanym silniku. Jeśli faktycznie napięcie będzie zmienne to podstawą jest wymiana regulatora napięcia (około 35zł).
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

snajper555 

Wysłany: 01-09-2009, 20:19   

no to tak: sytuacja sie troche ustabilizowala, bo teraz rzadko pulsuje, ale za to prawie caly czas swieci dosc intensywnym swiatlem.

Nie mialem okazji zmierzyc sytuacji na zimnym silniku, ale na cieplym - UWAGA: niezaleznie czy wolne obrotu czy 5000rpm - praktycznie caly czas 13,67V (lub okolice), czyli jak dla mnie to ladowanie idealne! ale kontrolka dalej swieci. zrobilem dzisiaj ze 100km samochodem w takiej kondycji (ze swiatlami), podlaczylem do prostownika, a tam akumulator sie od razu zaczyna "gotowac", to potwierdza ze ladowanie jest. no chyba ze moje rozumowanie jest nie takie jak trzeba, to prosze o sprostowanie.

kolejne moje pytania:
- czy samochodem w takiej kondycji mozna jezdzic (oczywiscie tymczasowo, przynajmniej do weekendu)? chodzi mi o to, czy oprzez to nie moge powazniej uszkodzic alternatora
- czy podtrzymujecie w tych okolicznosciach, ze faktycznie regulator?
- zalozmy ze jest uszkodzony regulator (jak pamietam to do reg. jest podlaczona ta lampka kontrolna). czy jest mozliwe takie uszkodzenie, gdzie ladowanie jest a tylko kontrolka wskazuje jak by go nie bylo (wprowadzajac w blad)?

I jeszcze pytanie extra na koniec. mam silnik 1.6, kilka lat temu (chyba z 5) wymienialem i diody i regulator. musialem wyciagnac alternator. pamietam, ze mialem duze problemy z jego wyjeciem. o ile jego wykrecenie nie bylo problemem, to pamietam, ze z dolu ograniczala mnie polos, a z gory przewod pompy bodajze wspomagania. ktoredy powinno sie wyciagac alternator (gora / dolem?) i moze jakis trik co nalezy zdemontowac, bo sorry, ale juz zapomnialem;)?

krzys80 

Wysłany: 01-09-2009, 20:35   

snajper555 napisał/a:
czy podtrzymujecie w tych okolicznosciach, ze faktycznie regulator?

Jeśli napięcie ładowania pod wpływem obciążenia nie zmienia się, niezależnie od tego czy ciepły czy zimny to obstawiam przypadek opisany poniżej.

Ja jakiś czas temu (2 tygodnie) miałem identyczny przypadek.
Zauważyłem dopiero pewnego wieczoru jak było ciemno, że kontrolka ładowania pulsuje.
Sprawdziłem ładowanie na zimnym i ciepłym i ok.
Sprawdziłem masę od aku i ok.
Poszperałem trochę na forum i znalazłem info, że może się tak dziać w przypadku złego połączenia tego cienkiego kabla do alternatora (wzbudzenia).

Sprawdziłem i okazało się, że wtyczka jest dość luźna. Docisnąłem ją i pulsowanie kontrolki zniknęło.
Wyciągnąłem wtyczkę, podgiąłem ją trochę i do tej pory śmiga jak nowy.

Mam nadzieję, że to taka pierdoła będzie i koszty niewielkie.

Pozdrawiam.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-09-2009, 21:48   

snajper555, krzys80 dobrze prawi. Sprawdź ten cienki przewód przy altku (na wsówkę) bo to on jest odpowiedzialny za działanie kontrolki ładowania.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

snajper555 

Wysłany: 02-09-2009, 06:37   

dzieki za wskazowki. zanim zalozylem temat juz to zrobilem, wtedy nie bylo efektu, ale teraz sie zastanawiam, ze moze ten kabelek gdzies jest przetarty albo co...?

a wiecie moze gdzie jest podpiety drugi kabel z kontrolki (plus akumulatora)?

** Dodano: 03-10-2009, 06:27 **
witam. wymienilem regulator. efekt podobny, czyli kontrolka dalej swieci. na wolnych obrotach lekko sie zarzy, ze wzrostem obrotow bardzoej sie zapala (przy 1000rpm swiatlo nasyca sie). jezeli doloze obciazenie (swiatla), wtedy swiecenie jest bardziej intensywne.

ale pomiar napiecia na wlaczonym silniku bez swiatel: 14,06V, ze swiatlami 13,86V, czyli wg mnie ladowanie by bylo?

powiedzcie mi prosze, w czym moze byc problem, bo mi sie juz pomysly koncza...

ps: okazuje sie, ze z cieplym silnikiem ta usterka niewiele miala wspolnego, a alternator wyjmuje sie gora:)

Odpowiedz do tematu