|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
tzw. poprawna polszczyzna |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-10-2006, 15:15 tzw. poprawna polszczyzna
|
|
|
Witam,
mam nadzieję, że niniejszy post nie wywoła zbędnej dyskusji, a jedynie sprawi, że przed wciśnięciem 'Wyślij' przynajmniej niektórzy przeczytają to co napisali.
Czym się różni forum od czata?
Najprościej powiedzieć, na czacie ludzie piszą co popadnie, z kim popadnie i na jakikolwiek temat, byle szybko. Natomiast wypowiedzi na forum to informacje, które wymagają trochę czasu - wypada przeczytać posty w danym temacie, a następnie odpowienio do swojej wiedzy napisać coś lub też nie.
Skoro zatem korzystamy z forum, nie traktujmy go jak czata i jak formujemy swoją wypowiedź zadbajmy o to aby jakoś ona wyglądała - nasze posty świadczą o naszym stosunku do pozostałych użytkowników.
Zapewne są wśród nas osoby, które mają tzw. dysleksję, dysgrafię czy coś podobnego. Ale przecież jeśli ktoś wie, że cierpi na tą przypadłość, to powinien z jeszcze większą uwagą komponować swoje posty.
W internecie jest masa słowników, które pomogą nam w trudnych słowach. W ostateczności można wpisać słowo w google i sprawdzić czy wychdzi dużo czy mało wyników. Lub też gdy nie chce nam się wstukiwać słowa, można po prostu użyć innego, w którym nie ma 'trudnych ' znaków.
Ja przyznam się, że zawsze miałem problem z wyrazem 'sworzeń'. Niewiedząc czemu, zawsze chodziło mi po głowie, że ten nieszczęsny sworzeń powinno pisać się przez "Ż"
Ten post nie jest kierowany do konkretnych użytkowników, bo zapewne każdy z nas wie jak pisze i z czym ma problemy.
Zatem mam małą prośbę: Zwracajmy uwagę na to jak piszemy.
To tylko tyle dzięki za uwagę |
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-10-2006, 17:43
|
|
|
Popieram w całej rozciągłości i rękoma obiema się podpisuję. Jakże miło jest czytać takie posty, jak Twój. Gdyby tak jeszcze inni wzięli sobie do serca Twoją sugestię.
A "sworzniem" się RaV nie przejmuj Pozdrawiam. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-10-2006, 17:58
|
|
|
Ortografia to jedno, jakieś znaczące błędy kłują w o czy ale można przeboleć pojedyncze 'literówki' też, jeśli jednak porusza się już ten temat - ja zwróciłbym uwagę na KRZYKI CAPS LOCK'IEM i pisanie bez kropek jednym, dłuuuugim zadniem i tak zamieszanym , że nie wiadomo o co chodzi, w stylu:
CZESXSC JESTEM JAKIMSTAM UZYTKOWENIK PROSZEP POMOC SZYPKO SIE BO MI ZEPSULOO TOCZYTAMTO ITP T ITED. NIE MOGE NAPRAWIC SPRAWDZALEM TEN CZUJNIK CO TO JEST W TYMALE I SIE SKREIC KRECI A JAKI MA TEN KABEL OPOR BO JA JEGO I DIZIALAL CHYBA.
Przesadzam tworząc taką w/w kwintesencję, ale KRZYKLIWE wypowiedzi i/lub bez kropek jednym często bezsensowynm ciągiem powodują nieraz omijanie przez innych takich postów bo często np zjadając jakiś wyraz czy przestawiając totalnie kolejność nie wiadomo o co autorowi chodziło; to tyle; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|