|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co zrobić z papierami od wozu w takim przypadku?? |
Autor |
Wiadomość |
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 16-08-2010, 22:23 Co zrobić z papierami od wozu w takim przypadku??
|
|
|
Od jakiegoś czasu szukam dawcy blach do mojego bravo. Byłem dziś na śląsku obejrzeć hagietę
http://otomoto.pl/fiat-se...-C14140254.html
Pomijając fakt że nastąpiło oberwanie chmury i wtedy wyszło na jaw że nie mam osłony alternatora i pasek cały czas się ślizgał, to obejrzałem ten wóz i na blachy się nadaje. Miałem już go brać, ale było ciemno a akumulator miał padakę, więc postanowiłem że kiedy indziej przyjadę. Gościu chce koniecznie podpisać umowę kupna-sprzedaży, ja znowu tak niekoniecznie chcę ją podpisywać. Figuranta żadnego nie znalazłem, nikt nie chce się pod to podłożyć więc chyba będę musiał kupić na swój dowód osobisty. Samochód ma wszystkie opłaty, jednak brak jest drugiej raty składki OC, którą facet będzie musiał opłacić. Dogadałem się z nim tak że on to opłaci, jednak podpiszemy dodatkową umowę iż ja zrzekam się tej polisy w ciągu 30 dni i jemu zwrócą za to kasę. Czy w taki przypadku będę musiał opłacić drugą ratę, czy wystarczy napisać wymówienie i po prostu nie opłacać dalej OC?? A jeśli podpisałbym umowę na dane wymyślone z kosmosu to firma ubezpieczeniowa czy wydział komunikacji sprawdza czy taka osoba faktycznie istnieje?? Nie wiem jak wygląda rynek z częściami do hagiety, ale może jeszcze znalazłby się żyd co wziąłby sobie nawet za darmo te papiery . Zaznaczę od razu że nie mam znajomości na szrocie więc musiałbym oddać cały wóz do zezłomowania żeby mi papiery skasowali... |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-08-2010, 19:52
|
|
|
dopoki samochod jest zarejestrowany musi byc zachowana ciaglosc ubezpieczenia OC. Jezeli kupisz to auto, Fundusz gwarancyjny i tak gwarantuje 30 dni ubezpieczenia OC, ale skoro jest zarejestrowany, musisz miec wazne ubezpiecznie. Innej opcji nie ma, chyba ze masz nzajomosci na szrocie.....nie wiem przypadkiem ,czy nie mozna napisac na umowie k-s ze auto jest z przeznaczeniem na czesci bez prawa do dalszej rejestracji i wtedy na podstawie takiego dokumentu mozna wyrejestrowac auto i robisz z nim co chcesz, ale to tylko ktos mi mowil i nigdy nie potwierdzilem ze to prawda, wiec dopytaj sie madrzejszych. pozdr |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-08-2010, 19:56
|
|
|
meter30, kupuj na swój dowód bierz co się da a resztę na złom jeśli wypowiesz oc i w ciągu 30 dni nie zawrzesz nowego to fundusz gwarancyjny Cie ścignie więc albo sie z nim (sprzedającym) dogadaj albo w ciągu 30 dni od momentu kupna sprzedaj auto dalej, albo zezłomuj
co do danych z kosmosu to nie sprawdzą ale kolesiowi zrobią nieprzyjemności a potem mogą Cię jakoś znaleźć a sądze że koleś nie pójdzie na to, chyba że opcja obcokrajowca, najczęstszy przypadek, ale to też ryzyko. znajdź sobie auto-szrot który przyjmie ci samą skorupę i kup na siebie a potem zezłomuj i gitara, tylko wiesz pierdzielenia trochy jest z urzędami, rejestracją itd. chyba że nie bedziesz tego rejestrował. bo tak też można.
** Dodano: 17-08-2010, 20:58 **
maniutek napisał/a: | napisac na umowie k-s ze auto jest z przeznaczeniem na czesci bez prawa do dalszej rejestracji i wtedy na podstawie takiego dokumentu mozna wyrejestrowac auto i robisz z nim co chcesz |
nie ma takiej możliwości. |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-08-2010, 09:22
|
|
|
meter30, U nas na strażackiej liczą sobie max 200zł jeżeli auto jest mocno zdekompletowane. Tak jak piszą koledzy, poszukaj szrotu gdzie idą na podobne warunki, weź z auta co najpotrzebniejsze a resztę zezłomuj. Jeżeli uda Ci się w przeciągu 30dni, poprzedni właściel dostanie zwrot nadpłaconej składki. Tobie jedynie pozostanie chyba opłata w urzędzie za szybkie zbycie auta, ale nie wiem czy to się tyczy też złomowania, czy tylko sprzedaży auta. Jedyny problem będzie gdy będziesz chciał wyrejestrować skasowane auto. Musisz być wtedy właścicielem auta |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
|
Wysłany: 19-08-2010, 23:24
|
|
|
Kupiłem auto jakiś czas temu, podpisałem umowe na swoje dane, ubezpieczenie było jakiś czas jeszcze. Autko stoi juz 1,5roku i poza zapłaceniem podaktu nikt mnie nie ściga za brak oc |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 21-08-2010, 12:38
|
|
|
Larry075, nie bądż taki pewny nie raz rozmawiałem z ludźmi którzy dostali pismo stąd: www.ufg.pl i nie dało sie ich niczym uspokoić i wytłumaczyć że to nie nasza firma jest złodziejem i chce od nich kasę tylko że nie dopełnili warunków USTAWY !! to że teraz Ci się udało to nie znaczy że nie tak bedzie zawsze. uwierz mi wiem co mówię.
ufg wyszukuje wyrywkowo, ale to też już nie długo, maja teraz czesać i sprawdzać wszystkich, ale dokładnie nie wiem od kiedy |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-08-2010, 23:50
|
|
|
Larry075 napisał/a: | Kupiłem auto jakiś czas temu, podpisałem umowe na swoje dane, ubezpieczenie było jakiś czas jeszcze. Autko stoi juz 1,5roku i poza zapłaceniem podaktu nikt mnie nie ściga za brak oc |
Uważaj. system CEPIK już działa i ścigają za takie manewry. Qmpel dostał już karę 500 Eurosów...
meter30, Bierz samochód, ale po uprzednim załatwieniem sobie gdzieś na szrocie papieru. tzn. wyciągniesz co Ci trzeba, a Ty dostarczysz na złom skorupę samochodu i odpalisz stówkę, a gościu wystawi Ci kwit zezłomowania auta.
Najlepsza metoda.
Różne kombinacje typu inne dane, w umowie na części itd. nie uchronią Cię przed przyszłymi problemami.
Aby wszyscy się odczepili najlepiej mieć kwitek zezłomowania samochodu. Wtedy masz spokój.
W innej sytuacji, samochód będzie widniał w rejestrze na Ciebie, a co za tym idzie pewne urzędy (ubezpieczyciel) nie będzie patrzył, czy ten samochód jest czy go nie ma, bo wg prawa, każdy samochód musi posiadać ubezpieczenie. i Cię ścigną. wszystko jest tylko kwestią czasu. A za te kary co nakładają spokojnie byś inaczej zagospodarował.
Ja bym się w szambo nie pakował. Polska jest dziwnym krajem, w którym niby wszystko wolno, ale jak ktoś się przyczepi to nie ma, że ja nie wiedziałem... Dużo ludzi ma nakupowane samochodów na częsci, które widnieją w ewidencjach i prawdę mówiąc mają problem...
Przeszukaj złomy, pogadaj.. oni i tak kase dostają za złomowanie samochodu, a jak go prasują w kostkę to nikt nie patrzy czy cały czy nie, nie mówiąc już że niektóre szroty sprzedają części z samochodów...
taka jest moja opinia na ten temat.
Wszystkie możliwości musisz przemyśleć. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 22-08-2010, 00:23
|
|
|
Larry075 napisał/a: | Autko stoi juz 1,5roku i poza zapłaceniem podaktu nikt mnie nie ściga za brak oc |
hehe .... do czasu.
Jak już Cię "ścigną" to rozejrzyj się od razu za jakimś kredytem w miarę korzystnie oprocentowanym |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|