Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fotelik dla dziecka na przednim siedzeniu
Autor Wiadomość
snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-12-2007, 18:26   fotelik dla dziecka na przednim siedzeniu

witam. mam pytanie jak w temacie: czy istnieje taka mozliwosc, aby podrozowac z dzieckiem na miejscu pasazera obok kierowcy? pytam o mozliwosc instalacji fotelika dla dziecka na siedzeniu. w samochodzie nie ma zadnych poduszek powietrznych.
Czy to reguluje jakis przepis? jaki? gdzie go moge znalezc?

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-12-2007, 19:35   

fotelik musi być ustawiony tyłem do kierunku jazdy (mowa tu o fotelikach dla małych dzieci, takich jakby "nosidełkach"). a sposób zapinania fotelika w pas masz rozrysowany na foteliku.

snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-12-2007, 19:47   

czy aby na pewno? moj fotelik zdecydowanie stabilniej zachowuje sie gdy jest ustawiony "na wprost" do kierunku jazdy (uzywam go na tylnym siedzeniu). zreszta inne mocowanie jest chyba niemozliwe, bo wtedy dziecko musialoby miec nogi na oparciu;)

mysle ze idealnym rozwiazaniem jest podani mi przepisu regulujacego, reszte sam sobie dointerpretuje;)

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 26-12-2007, 21:21   

snajper555 napisał/a:
bo wtedy dziecko musialoby miec nogi na oparciu;

Te typy już tak mają. U mnie jest to samo.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-12-2007, 22:10   

Prawo o Ruchu Drogowym Dz.U. 108 poz.908 z 2005r.

Art.39.3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

assistance   Moneta

sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-12-2007, 22:30   

to chyba zależy od fotelika i wieku dziecka... dla tych najmniejszych to właśnie chyba tylko "tyłem" są i wtedy jak jest poduszka to trzeba wyłączyć jakąś specjalną dzwigienką czy czymś, dla starszych to już normalnie (bo widać nóżki sie już nie mieszczą ;) ), a dla już takich całkiem sporych to są same takie "podstawki" pod tyłek tylko

konikks 

Wysłany: 27-12-2007, 14:44   

snajper555, przecież mówiłem że pisze o fotelikach dla małych dzieci! mój montuje i na przednim i na tylnym siedzeniu tyłem do kierunku jazdy. montując z tyłu jest przypięty tylko "z tyłu" pasem, jakby z pominięciem odcinka "brzusznego" pasa. jak montujesz z przodu to cześć pasa "klatkowy" idzie z tyłu fotelika a cześć "brzuszna" pasa idzie jakby z góry fotelika nad nóżkami dziecka. zawsze tyłem do kierunku jazdy. jak masz większe dziecko które siedzi samodzielnie fotelik wygląda inaczej. nie jak "nosidełko" tylko jest wyprofilowany bardziej do konta prostego. wtedy mocujesz go z tyłu przodem do kierunku jazdy (opis montażu pasa jest na foteliku rozrysowany). jeśli chodzi o taki fotelik na przednim siedzeniu to bywa różnie. spotkałem się z dwoma rodzajami. na jednym było wyraźnie zaznaczone że nie można go montować z przodu a na innym była taka możliwość ale tylko tyłem do kierunku jazdy. może i są takie że można przodem (w co wątpię)

Odpowiedz do tematu