ktoś pomyślał... |
Autor |
Wiadomość |
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-10-2005, 20:54 ktoś pomyślał...
|
|
|
Zastanawiałem się czy nie umieścić tego tematu w dziale "Offtopic", ale że tam tak wesoło to nie chce zaśmiecać tamtego działu przykładem czyjejś głupoty. Ponadto ten temat dośc mocno podchodzi pod przepisy (ściśle oznakowanie pojazdów mechanicznych).
A więc całkiem blisko mojego miejsca zamieszkania stoi sobie pewne autko (van średniej klasy, ale dość nowy), który na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Na pierwszy rzut oka, bo na drugi widać czyjąś bezdenną głupotę, albo tragiczną niewiedzę.
Otóż prawdopodobnie właściciel/ka tego auta zgubiła na wybojach tylną tablicę rejestracyjną (a może mu/jej ukradli). Wiadomo, zdarza się. Dodam, że tablice już te nowe, czyli w przypadku Łodzi zaczynające się obecnie od EL+4cyfry+litera.
W takiej sytuacji idzie się do wydziału komunikacji urzędu miasta lub gminy, opłaca się stosowną kwotą, oddaje ta drugą tablicę i dowód a otrzymuje nowe wraz z nowym dowodem. To chyba kosztuje nie więcej niż 200 zł. Ostatnio kumpel robił taka operację więc mniej więcej tak to jest.
Fakt, drogo. Niestety przy nowych blachach nie można już we własnym zakresie dorabiać z plexi jak to miało miejsce z tymi czarnymi. Tablica rejestracyjna jest traktowana obecnie jako taki sam dokument jak np dowód rejestracyjny.
No ale wróćmy do pana/pani z van-a. A więc z przodu ma piękną białą tablicę z czarnymi literkami i z hologramem i PL-ką a z tyłu...
padniecie!!!
Z tyłu ma też tablicę, też te same literki czyli EL+4cyfry+litera ale zrobione jako zamiennik na czarnej tablicy z białymi literami (czyli negatyw, oczywiście bez hologeamu i PL-ki)
Wkrótce ten pan/ta pani przekona się jak bardzo się mu/jej to opłaciło. Wystarczy jak trafi na pierwszą drogówkę jadącą za nim/nią.
Ja jak to pierwszy raz zobaczyłem to oczom nie mogłem uwierzyć. Widzę jednak to cudo dość często i teraz to tylko patrzę z politowaniem.
Jak trafię akurat na to auto i będę miał aparat przy sobie to cykne fotke i Wam pokażę (oczywiście zatrę cyferki).
A może i Wy spotkaliście się z podobnie rażącą głupota ludzką? |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:03
|
|
|
dzejbi napisał/a: | W takiej sytuacji idzie się do wydziału komunikacji urzędu miasta lub gminy, opłaca się stosowną kwotą, oddaje ta drugą tablicę i dowód a otrzymuje nowe wraz z nowym dowodem. To chyba kosztuje nie więcej niż 200 zł. Ostatnio kumpel robił taka operację więc mniej więcej tak to jest. |
Nie jest tak źle, jak sie ma białe tablice i je skradziono to można wyrobić wtórnik i zostaje stary dowód i stare numery i pozbywamy sie 90 zł, ostatnio to przerabiałem. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 21-10-2005, 20:46
|
|
|
Tak na marginesie, można bez konsekwencji posiadać jedną tablicę rejestracyjną (napewno strą, czy nową nie pamiętam). |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 21-10-2005, 22:54
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | Tak na marginesie, można bez konsekwencji posiadać jedną tablicę rejestracyjną (napewno strą, czy nową nie pamiętam). |
Nie zgadzam się. Auto musi mieć czytelne tablice rejestracyjne z przodu i z tyłu. Nigdzie nie jest napisane, że dozwolone jest jeżdżenie z jedną. Jacacenty, skąd wziąłeś taką informację.
A wyobraź Sobie, że teraz kierowcy zdejmuja tablice z przodu, jada na stacje benzynową, tankują i szybko odjeżdżają. Kamery to rejestrują ale niestety brak jest rejestracji i nie można znaleźć złodzeja.
Jacek, każdy policjant przyczepi się jak nie będziesz miał tablicy (lub będzie nieczytelna)! |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 22-10-2005, 08:39
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | Tak na marginesie, można bez konsekwencji posiadać jedną tablicę rejestracyjną (napewno strą, czy nową nie pamiętam). |
Jacek cos Ty wymyslil |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
gringo105
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 21:37
|
|
|
Cytat: | Jacacenty napisał/a:
Tak na marginesie, można bez konsekwencji posiadać jedną tablicę rejestracyjną (napewno strą, czy nową nie pamiętam). |
Jasne w ciągniku
Cytat: | Nie jest tak źle, jak sie ma białe tablice i je skradziono to można wyrobić wtórnik i zostaje stary dowód i stare numery i pozbywamy sie 90 zł, ostatnio to przerabiałem. |
Tylko trzeba pamiętać o jednym,( bo Polska to bardzo dziwny kraj) ukradziona tablica będzie figurowała w policyjnych kartotekach jako poszukiwana. Autorzy rozporządzenia które reguluje te sprawy oczywiście przeoczyli ten drobny fakt. Tak więc możemy mieć nieprzyjemności w trakcie kontroli drogowej. |
_________________ -SREBRNA STRZAŁA-1,6S`95 LPG- sprzedana
VECTRA KOMBI 1,6 16V `97 LPG sprzedana
teraz VW Passat kombi 1.8 00 LPG |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 21:59
|
|
|
gringo105 napisał/a: | Jasne w ciągniku |
santa
Właśnie...
-----------
Witam po nieobecności. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 24-10-2005, 23:16
|
|
|
No dobrze, w motocyklu także |
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:32
|
|
|
dodam przyczepkę |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:43
|
|
|
jabko napisał/a: | dodam przyczepkę |
Tyle, że nie jest to pojazd mechaniczny |
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 10:08
|
|
|
Ożesz ty.
No fakt. Nie jest samopociągowy. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
|
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-10-2005, 07:58
|
|
|
dzejbi napisał/a: | każdy policjant przyczepi się jak nie będziesz miał tablicy (lub będzie nieczytelna)! |
to samo dotyczy naklejki na szybę... ja po zakupie auta nie miałem czasu na jej naklejenie i kiedyś na parkingu odpalam auto a straż miejska do mnie że mandat się należy i że trzeba sprawdzić czy auto nie kradzione ... itp ... no to ja że własnie szybę wymieniałem ... ttiiia ... no i wkońcu stanęło na upomnieniu słownym i musiałem przy nich nalepić tę naklejkę ... dobrze że miałem ją w dokumentach. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:18
|
|
|
Tak jak wcześniej pisałem zamieszczam poniżej fotkę auta z hmmm... oryginalną rejestracją. Raz jeszcze dodam, że z przodu jest ona prawidłowa a z tyłu... sami popatrzcie. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:35
|
|
|
Dzejbi padlem ze smiechu
Trzeba byc idiota zeby zrobic sobie NEGATYW tablicy
Tylko z drugiej strony nie ma sie co dziwic, widac ze bidulka nie ma kasy, Xsara Picasso jezdzi wiec nie stac ja na niecale 70zl |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:40
|
|
|
A może to blondynka (nie obrażając tych mądrych) i nie wie jaki kolor ma być?
Tak się zastanawiam czy by jej (o ile to ona) lub jego nie podkablować.
Ale nie, nie bedę taki.
Napiszę najpierw kartkę z krótkim objaśnieniem jaka powinna być rejestracja w pojeździe i wetknę ją za wycieraczkę. Ciekawe czy po tym coś się zmieni |
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:55
|
|
|
Taaa to pewnie blondynka
Jakby miala jakiegos "przyjaciela", ktory chcialby jej dopiec to te koszta zamiast 70 zl wzroslyby kilkukrotnie |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 30-10-2005, 15:51
|
|
|
Emf napisał/a: | Taaa to pewnie blondynka |
Wypraszam sobie takie uwagi!!!!! blondynka nie blondynka czasem mozna przeoczyc roznice nie dla wszystkich czarne to czarne a biale to biale:] po za tym dzejbi nie napisal kto jest wlascicielem wiec rownie dobrze moze to byc uroczy brunet |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 30-10-2005, 17:30
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Wypraszam sobie takie uwagi!!!!! |
Oj Zuziu, przecież nikt Cie nie obraża. Ja nawet specjalnie napisałem w nawiasie "(nie obrażając tych mądrych)". Jestem pewien, że Zuzanna82 jeśli nawet jest blondynką to z pewnością mądrą a zatem to nie było do Ciebie.
Faktycznie, nie wiem kto jest właścicielem tego pojazdu, ale chyba sama widzisz, że nikt mądry. ](*,) |
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 30-10-2005, 17:55
|
|
|
dzejbi napisał/a: |
Oj Zuziu, przecież nikt Cie nie obraża. Ja nawet specjalnie napisałem w nawiasie "(nie obrażając tych mądrych)". Jestem pewien, że Zuzanna82 jeśli nawet jest blondynką to z pewnością mądrą a zatem to nie było do Ciebie.
Faktycznie, nie wiem kto jest właścicielem tego pojazdu, ale chyba sama widzisz, że nikt mądry. ](*,) |
Oczywiscie ze ja to raczej ta "madra" czasem inaczej niz oglnie zostalo to przyjete ale zawsze i niebiore tego absolutnie do siebie. ale jak widac inni (emf) jak cos glupiego to odrazu blondynka
Wiesz akurat ja niewidze w tym nic zlego, smiesznego czy cos tam. niemial/a drugiej tablicy bialej to sobie czarna dal/a tez mi rewelacja Jak lamie przepisy to predzej czy pozniej zwroca mu/jej na to uwage.---->tu pewnie wyszlo znaczenie "madra inaczej" |
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-10-2005, 22:58
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Oczywiscie ze ja to raczej ta "madra" czasem inaczej niz oglnie zostalo to przyjete ale zawsze i niebiore tego absolutnie do siebie. ale jak widac inni (emf) jak cos glupiego to odrazu blondynka |
Zuziu bez przesady w powiedzeniu "blondynka" raczej nie odnosi sie juz tego w obecnych czasach do koloru wlosow
Spotkalas sie pewnie z powiedzeniem "rozowa landrynka" i chyba tez nie myslisz, ze nazwa dotyczy kogos o wlosach koloru rozowego
Mowiac burak nie myslisz, ze ktos jest warzywem z zielona natka na glowie itp. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 30-10-2005, 23:07
|
|
|
no wlasnie jak mowisz burak to logiczne ze ci sie z burakiem kojarzy a jak mowisz blondynka??? |
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-10-2005, 23:11
|
|
|
Jak mowie blondynka to mysle o kobiecie "inteligentnej w mniejszym stopniu"
Ale kolor wlosow tej damy jest w zasadzie niewazny |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 30-10-2005, 23:17
|
|
|
Mi tez niechodzilo o kolor jako kolor chodz blondynka jestem ale o samo stwierdzenie
Emf napisał/a: | Jak mowie blondynka to mysle o kobiecie "inteligentnej w mniejszym stopniu" |
no wlasnie o to mi chodzilo. a czemu jak mowisz emf nie myslisz o mezczyznie "inteligentnym w mniejszym stopniu"??? |
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-10-2005, 23:26
|
|
|
Zuzanna chyba nie bardzo wiesz co piszesz.
No sorry Twoj przyklad jest bezsensu.
Zuzanna82 napisał/a: | no wlasnie o to mi chodzilo. a czemu jak mowisz emf nie myslisz o mezczyznie "inteligentnym w mniejszym stopniu" |
Nie ja wymyslilem utarte powiedzenie "blondynka"
Nie ja wymyslalem slowa burak, cep, debil, inteligentny, glupi.
Moglbym zapytac dlaczego mowiac o kims debil twierdzisz ze jest glupi.
No DLACZEGO????????????
Wyjasnij mi o co Ci chodzi bo Twoja argumentacja jest dziecinna. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|