|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ku przestrodze] Wypadek na Trasie Siekierkowskiej |
Autor |
Wiadomość |
dann
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 07-06-2006, 23:06
|
|
|
Cóż, tak bywa...
Czy to ktoś z Forumowiczów podróżował tą Temprą? |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-06-2006, 06:51
|
|
|
pfff ale autko wyglada porazajaco:/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-06-2006, 06:56
|
|
|
No właśnie miałem napisac o tym wypadku. Jak oglądałem karambol faktycznie nie wiedziałem co to za auto. Ładnie ten TIR przykasował temprke. Auto całe pogniecione, ale pasarzerowie przeżyli. Oby jak najmniej takich zajśc, a szczególnie z udziałem T/T. |
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-06-2006, 08:51
|
|
|
kurcze tak sie zastnawiam,bo nie mam nic przeciwko kierowcom ciezarowek....ale to co sie dzieje ostatnio to jakas zgroza dzien po dniu slyszy sie o wypadkach powodowanych przez tiry:( sprawe tak naglasniaja media czy tez moze rzeczywiscie jest tak fatalnie?pamietajmy ze dla kazdej strony bioracej udzial w takim zdazeniu jest to dramat |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
RaQ
Wiek: 65 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 91 Skąd: \/\//\\/\//\
|
Wysłany: 08-06-2006, 12:49
|
|
|
Miałem - niestety - przyjemność wejść w zwarcie z TIR-em.
Jechałem prawym pasem do Wawy (przed Raszynem), a on obok mnie na środkowym. I nagle postanowił zmienić pas na prawy??! Przeorał mi (na szczęście lekko) końcóweczkę tylnego błotnika i folię na lampie, ale za to urwał zaczep zderzaka tylnego.
A potem: Oj, ja Pana nie widziałem! Przepraszam.
Nie lubię ich. Jeżdżą coraz bardziej agresywnie, są przemęczeni i sfrustrowani - baaardzo niebezpieczni! |
_________________ *Tempra 1.6 - domowy dupowóz...
*TempRa 2.0 8v - reaktywacja...
*Tipo HFTurbo - by Raku...
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm - mój dupowóz... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-06-2006, 15:05
|
|
|
RaQ napisał/a: | Nie lubię ich. Jeżdżą coraz bardziej agresywnie, są przemęczeni i sfrustrowani - baaardzo niebezpieczni! |
W duzych autach wystepuje bardzo duza niewidoczna strefa po prawej stronie ciezarowki. I jak sie zmienia pas ruchu jednak trzeba byc bardzo ostroznym.
To ze przemeczeni to fakt w koncu musza przejechac duze ilosci KM. A pracodwacy najczesciej nie obchodzi jak on jezdzi tylko liczy sie czas i dostawa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
dann
|
Wysłany: 08-06-2006, 15:17
|
|
|
RaQ napisał/a: | A potem: Oj, ja Pana nie widziałem! Przepraszam. |
To i tak miałeś szczęście, że przeprosił, bywają tacy co nie dość, że spowodują kolizję to jeszcze cię "opier***ą" i z agresją do ciebie podchodzą.
miszko napisał/a: | To ze przemeczeni to fakt w koncu musza przejechac duze ilosci KM. A pracodwacy najczesciej nie obchodzi jak on jezdzi tylko liczy sie czas i dostawa. |
To fakt. Ale karać też powinni firmy które w ten sposób postępują ze swoimi kierowcami. Często tak jest, że kierowca ma dostarczyć towar w określonym czacie /nie uwzględniając korków, objazdów itp. na trasie/ a oni się boją o prace i takie są tego rezultaty. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-06-2006, 16:55
|
|
|
RaQ napisał/a: | Nie lubię ich. Jeżdżą coraz bardziej agresywnie, są przemęczeni i sfrustrowani - baaardzo niebezpieczni! |
Popieram!!!
Walą często na chama bo wiaqdomo że nikt im nie podskoczy.
Miałem niestety kiedyś wątpliwą "pryjemność" być zahaczonym o Tira.
Na szczęście mogłem uciekać na bok bo by mnie zepchnął do rowu, ale i tak mi przerysował lekko bok z tyłu w moim 126P |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-06-2006, 20:04
|
|
|
Ale nikt nie napisał że ten TIR po spodkaniu z Temprą też do niczego się nie nadawał.Aż mu kabina spadła ma droge.TT są poprostu twarde. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-06-2006, 22:51
|
|
|
no niestety tiry to zło na drodze sam ze znajomymi zostałbym skoszony przez jednego barana
ale niestety co maja powiedziec kierowcy tirow jak nie widza samochodu??
oni maja większe martwe pole niz osobowki a jak nagle wyskoczy mu jakis klient kiedy on bedzie zmienial pas?? bo niby co osobowka ma zawsze pierwszenstwo przed tirem??
tyle widac jak tir tira wyprzedza i na styk zdazy wyprzedzic lub wymusza zjechanie osoby z naprzeciwka na pobocze ale nikt nie mowi nic jak jakis baran wyprzedza na trzeciego a nieraz czwartego to niby to jest dobre ??
klasyczny przyklad na skrzyzowaniu na trasie gdansk-wawa . jest skrzyzowanie i babka wciska sie przed tira majac 200m do skrzyzowania i ona nagle na cala pare w hamulce zeby ledwo co wyrobic a tir co?? moze ją przeskoczy?? i tu niewinna niwiasta na sile wciska ze to nie z jej winy ale niby jak ciągnik siodłowy ktory ile ma ton?? i jeszcze z ladunkiem niby od 50-0km/h to co on 40-50 metrow robi??
"Jeżdżą coraz bardziej agresywnie, są przemęczeni i sfrustrowani - baaardzo niebezpieczni!"
tak , a słyszałeś kiedys o firmach transportowych co zydza na czsci zamienn ktore powinny byc wyminiane na bizaco. Kumpel ktory zaopatruje warszatty dla tirkow powiedzial ze widzial jak 6 sztuk z jednej firmy mialy sprawne hamulce tylko na srodkowa os (z trzech) i tylną os z przyczepy (z dwuch) pozatym maja dzienne limity godzinowe, i chce jak najwicej zajechac zeby jak najszybciej wrocic do domu bo dla nich to tez nie frajda jezdzic sobie tak 50km/h lub 70km/h , a wy niby jezdzicie przepisowo?? i po miescie lub poza miastem jezdzicie tyle co znaki mowia?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 09-06-2006, 07:30
|
|
|
po czesci masz racje....ale sam znam ludzi ktorzy sie nie piernicza na zywca pojedzie do drogowki i mowi Panie to i to jest zaepsute zabieraj pan dowod bo szef nie chce dac na naprawe....kazdy kierowca jest pelnoletni i swiadomy ryzyka jakie ponosi....nie trafia do mnie text ze bo szef nie daje na naprawy wiec jade....
co do kobitek wciskajacych sie przed tiry....swiete slowa,choc osobiscie widzialem ze nie tylko babki tak potrafia:( |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-06-2006, 09:04
|
|
|
alan napisał/a: | .nie trafia do mnie text ze bo szef nie daje na naprawy wiec jade.... |
Oj, ale to prawda... niestety. Co ma zrobic kierowca, albo pojedzie, albo prace straci. Woli jechać i nie narzekać. Moj tata siedzi w tym biznesie od prawie 20lat i zdziwil bys sie co kierowcy wyprawiają.
A co do słowi Moley'a to dobrze mówi. Kierowca Tira nie pojedzie 50-70KM/h. Jedzie ile zdoła. A po to maja CB, żeby "wyłapywać" gdzie stoją Zieloni (inspekcja), czy celna, czy policja. I nawet fotoradary im nie przeszkadzaja, bo czesto na CB slychac jak kto sie pyta czy ten fotoradar jest prawdziwy. Wiadomo, ze 3/4 radarów stojących to podpucha. Kierowcy doskonale wiedza, gdzie stoją prawidzwe. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-06-2006, 11:27
|
|
|
niestety tak jest rzeczywiście, że dla pracy i kasy coraz częściej się widuje pędzących tirowców mających totalnie w D innych... też nieraz miałem nieprzyjemność uciekać gdzieś by mnie nie przetrącili... owszem, czasem wyprzedzam zbyt i jeżdżę szybciej jak się spieszę, ale jednak zawsze z jakimś rozsądkiem, bym choćby miał gdzie uciec i jakąś widoczność naprzód...
totalnie 'gorąco' mi się kiedyś zrobiło jak jadę sobie szosą podrzędną przez las niewiele ponad prędkość 'znakową' , dojeżdżam do wzniesienia i co widzę prawie na szczycie wzniesienia... lewym pasem tir, prawym pasem tir.. jeden pod wzniesienie próbował drugiego wyprzedzić debil, a że nie uciągnął to jechali równo... -całą- drogą...
do dziś się dziwię, że jakoś na trawie się zmieściłem między tirem a drzewami...
pasażerowie u mnie nic nie mówili... cisza dłuższy moment... a ja do dziś nie zapomnę wrażeń... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|