Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietrzeźwi kierowcy
Autor Wiadomość
Kamitchi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-04-2005, 13:30   

mkaminski100 napisał/a:
Facet pojechał wieczorkiem na dyskotekę i wypił jedno czy dwa piwa. Impreza sie powoli kończyła więc kilka godzin później ruszyli spowrotem. Niestety gdzieś napatoczyła sie dziewczyna która wyszła wprost pod auto. Policja stwierdziła, że owszem kierowca nie był pijany(w sensie prawnym), ale stwierdzono alkohol. Potem przez ponad rok czasu woził sie od sądu do sądu bo powodując wypadek był pod wpływem alkoholu. Poniżej normy, ale był. Rodzina nie odpuszczała i ciągle twierdzili, że gdyby nie wypił w ogóle to może zdążyłby zareagować.
W końcu po chyba 1,5 roku walk uwolnił się od zarzutów, ale z tego co wiem to jest wrakiem człowieka i mówił, że gdyby wypił dużo to by wiedział za co, a tak za dwa piwa zniszczono mu życie... dlatego jeśli jest impreza to wolę bez auta i żeby nikt nie jechał autem. Bezpieczniej wziąć taksówkę.

A sprawa numer dwa: powiedz rodzicom dziewczyny, ze alkohol nie byl winny tragedi, bo to przeciez tylko dwa piwka...

pzdr.

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 07-04-2005, 13:48   

Wg mnie oni akurat szukali winnego tej tragedii i jakiegoś wytłumaczenia. Tak naprawdę to on nie był pijany i ewidentnie była to wina dziewczyny, ale po części też rozumiem rodzinę i możliwe ze gdyby bliska mi osoba była w podobnej sytuacji to był zrobił tak samo.
Dlatego jeszcze raz: jeśli mam wypić jedno piwo i bać się każdej kontroli żeby nie wyczuli alkoholu to wolę sok. Jeśli miałbym mieć stłuczkę i ktoś miałby mnie ciągać po sądach, że piłem alkohol – wolę sok.

[ Dodano: Pią Kwi 08, 2005 13:13 ]
Dla wszystkich ceniących "kulturę picia" u europejskich sąsiadów mam dość ciekawy tekst.
Pochodzi z nowego AUTO ŚWIATA. Odpowiedzi udziela dr Włodzimierz Sel (przewodniczący Zespołu Rzeczoznawców PZM/AP)

AS:Panie Doktorze, w ramach programu SARTRE badającego społeczne postawy wobec zagrożeń w ruchu drogowym przeprowadzono ankietę wśród kierowców. Podobno wyniki okazały się zaskakujące.

W.S.:Tak. Wśród najważniejszych przyczyn decyduących o wypadkach kierowcy wskazali: alkohol, wysoką prędkość, oraz - i tu niespodzianka - niezapięte pasy bezpieczeństwa
Jeśli idzie o alkohol, to okazało się, że polscy kierowcy wcale nie sa rekordzistami w prowadzeniu aut po tzw. spożyciu. Tu rekord nalezy do Finów - aż 64 % zatrzymanych kierowców miało we krwi większe stężenie alkoholu, niż dopuszczają przepisy ( w Finlandii 0,5 promila). W Niemczech 24% badanych kierowców jeździło "na bani", a w Polsce 22%. Co ciekawe, we Włoszech tylko 4% kierowców prowadziło po spożyciu (ale tam limit wynosił 0,8 promila)

Teraz już chyba wiem o czym myślał kolega pisząc o tym, że musimy się uczyć "kultury picia" od naszych sąsiadów i jak to jesteśmy zacofani bo nie jedziemy na piwko po pracy...
Kolego rocktonante82 mając 0,8 promila o których piszesz jesteś pijany (fizycznie, a nie prawnie!!) więc nie pisz, że nie jeżdzą pijani.
     assistance   Moneta

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 10-05-2005, 10:58   

rocktonante82 napisał/a:
Nie przesadzajcie! Jedno małe piwo można sobie wypić. Ja gdy idę na disco albo do pubu to pozwalam sobie na jedno małe lub, gdy zostaje dluzej, to jedno duze piwo. Pije na poczatku, a potem tańcze, wiec po 2-3 godzinach juz niczego nie mam. A male piwo mozna zawsze sobie wypic.

Właśnie przez takie myślenie dochodzi do wypadków"Nie przesadzajcie.......".Ja po stracie prawa jazdy na 6 miesięcy i kolegium w wysokości 500 zł nawet bezalkocholowego nie pię.Dodam że drogie były te dwa piwka (500 zł).
     assistance   Moneta

marinero 

Wysłany: 10-05-2005, 12:52   

:evil:

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 10-05-2005, 13:52   

Odnowię trochę teamt. Ale ze statystykami. Chętni po przestudiowaniu niech wyciągną wnioski.
www.forum.tempra.org/viewtopic.php?p=14702#14702

Odpowiedz do tematu