Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrysówki i POLICJA
Autor Wiadomość
andriu 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-02-2006, 20:26   Obrysówki i POLICJA

Witam
mnialem taki dzisiaj przypadek , mam w mojej Temprze tylne Glosniki na niebiesko podswietlone , i na zderzakach mam te Obrysówki "zolty kolor"
Jechalem sobie tak do pracy jak tu nagle Policja zamna jedzie
bez sygnalu tak cicho sie za mna wlekli .
Wjechalem na Parking do pracy a oni zamna , to wtedy wiedzialem ze bedom sie jusz czepiac .
No i tak bylo jak zawsze Dokumenty Autka i tak dalej , napewno to znacie!
Zaczela sie rozmowa i taka lekka dyskusia o te podswietlinie niebieskie na glosniki
i te Obrysówki .
I tu moje pytanie czy moge uzywac te znane Obrysówki ?
Duzo niemieckich Aut tu ma zamontowane i tu w unas tez ma parre Kumpli .
Policja na to ze mam te niebieskie Podswietlinie i te Obrysówki zmontowac.
Te niebieskie Podswietlienie na Glosniki to sciongne ale te moje Obrysówki to nie.
Czy ktos mi moze powiedziec czy te Obrysówki sa dozwolone czy nie??
Prosze o rade!!

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-02-2006, 20:34   

Volvo stosuje takie obrysówki. Jednak z tego co slyszalem, Volvo ma to jakos warunkowo dopuszczone , ze moga montowac i wypuszczac tak na nasz rynek.

Sam kolor obyrsowek nie jest zabroniony, bo pewnie masz pomaranczowe, nie?
Tylko chodzi o to, ze te obrysowki stosuje sie od pewnej dlugosci auta.
A osobowki sa "za krotkie".

Pisze to wszystko z pamieci. Bo tak mi wlasnie chodzi po glowie :)
Poszukaj w kodeksach tam bedziesz mal to lepiej wyjasnione.

andriu 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-02-2006, 20:49   

tak mam pmaranczowe.
wlasnie poptrze w kodeksie
aha no i ten Policjant terz mowil ze moze chetnie zmierzyc dlogosc auta i roztaw kol.
I wtedy mi moze powiedziec czy moge te obrysówki uzywac czy nie!
dzienkuje za rade .

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-02-2006, 21:56   

Powyżej bodajże 7 metrów można używać obrysowe boczne, a czołowe i tylne, kiedy przekroczy szerokość 2,25m.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-02-2006, 22:42   

Obrysowek mozna uzywac jesli auto fabrycnzie je mialo tak jest naprzyklad z wszelkimi amerykancami no moze 90% nich.
Swoja droga to juz sie nie mogli do czego przyczepic heh
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-03-2006, 01:01   

MupiK napisał/a:
Obrysowek mozna uzywac jesli auto fabrycnzie je mialo tak jest naprzyklad z wszelkimi amerykancami no moze 90% nich.

Nie za bardzo Mupik.
W Polsce musisz je zdemontować.
Tak samo jak musisz zmienić mrugające amerykańskie światła pozycyjne na prawidłowe pomarańczowe polskie "kierunki".

assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 01-03-2006, 09:34   

Co do mrugajacych tak ale co do obrysowek dozwolone sa tylko orginalne w VOLVO i amerykanskich wer. samochodow , nie mozna ich sobie zalozyc a szkoda, ladnie to wyglada
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 01-03-2006, 09:41   

Jeśli idzie o bok auta, bo przepisy nie precyzują ilości świateł pozycyjnych z przodu (byle ich barwa była zgodna).

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-03-2006, 10:21   

a po co ci te niebieskie podswietlenie??? po to zeby wzrok potencjalnych zlodzieji przyciagalo???
     assistance

Radzio_wawa 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-03-2006, 15:29   

Mam 4 obrysówki w kolorze czerwonym (już prawie 5 lat). Policja się ich raczej nie czepia, natomiast na stacji diagnostycznej otrzymałem opinię, że jeśli koniecznie chcę je stosować, to z przodu muszą być pomarańczowe, a z tyłu mogą zostać czerwone. Mam dodatkowo tak podłączone, że jak włączę kierunkowskaz to mrugają z nim na zmianę. Aktualnie działają mi tylko te z tyłu, bo przednie się przepaliły i na razie nie będę ich naprawiał.
Podsumowując: jak to się ma do przepisów to nie wnikałem, ale z praktyki wiem, że bardzo rzadko ktoś się ich czepia i raczej bym się tym nie martwił, natomiast niebieskie podświetlenie głośników bym zdemontował, bo policjanci jakoś gwałtownie reagują na ten kolor. :)

Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl
     Moneta

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-03-2006, 09:19   

Radzio_wawa napisał/a:
niebieskie podświetlenie głośników bym zdemontował, bo policjanci jakoś gwałtownie reagują na ten kolor.
Bo to ich kolor jest. Zastrzeżony :D

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

unknown 

Wysłany: 04-03-2006, 00:19   

ja różne neony i inne takie ćwiczyłem dłuższy czas, nawet raz mnei policj goniła na sygnale o to raz :D (akurat mi muzyczka tak grała, że nie zajarzyłem od razu) choć to dawno było, a teraz już się nauczyłem, że niebieskich lepiej nigdzie nie wciskać bo zdarzają się tacy upierdliwi że zawsze coś znajdą czy jakoś podciągną pod paragrafy, a i sam kodeks się zmienia.

Wtedy miałem fuksa ,że dzień wcześniej 1szy raz chyba :D kodeks przeglądałem na ten temat, maxymalny fuks, to zacząlem grzecznie ale mądrze się przezbywać i ch... mi zrobili ale 'zgrzyt' po systuacji pozostał...
ja miałem niebieskie i nie tylko światełka i neony, ale pod autem, na aucie kolory dozwolone i a tak się czepili.

potem były czasy ,że się _bardzo_ czepiali o takie różne ludzi, o wszystko i poznikały u mnie z ulic dodatki jak niebieskie anteny (to akurat wieś myślę) i podobne.

Obecnie chyba kodeks też już coś więcej pisze o wszelkich dodatkach, nawet w pojeździe na widoku nie można chyba mieć niebieskawo, chyba ,że poza pojazd tak to nei wychodzi czy nie widać tak z zewnątrz....

Ja zamiast niebieksich neonki i podobne pozamieniałem na 'zimne' białe, poświata i kolory bardzo podobne do niebieskich ale w razie czego zawsze jest to niby biały tylko zimny, tym razem się nie czepiają pały choć patrzyli różnie na to.
A mam po zderzakach (może teraz mniej)/miewałem coś jak obrysówki i podobne pociągnięte, ale przód i tył tylko, z tym że zgodne z barwami, znaczy białawe z przodu a czerwonawe z tyłu i na kontorli żadnej się nikt nie czepił....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-03-2006, 20:14   

Chory kraj i chore przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

popekpl666 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-12-2006, 10:41   

Może tu chodzi o to żeby inni kierowcy nie odwracali uawagi od drogi??
I wcale nie o to że ty je masz, a komus sie to nie podoba, bo np. taka sytuacja :

Gośc dojeżdza do szkrzyżowania na którym (wie o tym bo na codzien jeździ tą drogą) często jest wymuszane pierwszeństwo, a on jedzie drogą z pierwszeństwem gdzie przez skrzyżowanie przebiega ono np. w lewą stronę i patrzy a tu jakis gośc ma popodświetlaną np. maskę na niebiesko i myśli:(Kur..a ale debil) albo : (Kur..a ale to ładnie wygląda) a tuż tuż przed nim są pasy, a na nich dwoje ludzi (on dalej patrzy w to auto).
No i co sie stało?? To proste najechał na małżeństwo które szło odebrac dziecko z przedszkola albo jakis innych zajęc...

Wybaczcie jesli nie mam racji i bardzo prosze nie besztajcie mnie :)

POZDRAWIAM

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 20-12-2006, 14:44   

To jest określone przepisami jakie kolory można stosować. "Do przodu" można stosować białe, żółte selektywne (amber) lub pomarańczowe. Po bokach pomarańczowe, na tyle auta, pomarańczowe, białe, czerwone.

I tym kierują się policjańci. Jak masz np. niebiskie świecące do przodu to oni nie patrzą na to, że może to odwracać uwagę (a odwraca) a tym, że nie można stosować takiego koloru światła.

assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 21-12-2006, 23:02   

Ja mam u siebie niebieskie postojówki i żarówki te niby xenon i czy jadę przez Polskę, czy poprostu po mieście to nikt nic nie mówi. Raz mnie nawet zatrzymał policjant i po rutynowej kontroli typu gaśnica i trójkąt pyta: skąd ja mam instalacje xenonów do Tipo, bo jego brat ma i poszukuje...powiedziałem że z Niemiec i tyle na ten tamat, a w razie jakby się przyczepili to mam na zmianę zwykłe postojówki i ładuje, że poprzedni właściciel zamontował :D
miszko napisał/a:
że może to odwracać uwagę (a odwraca)
- nikt nie zostaje obojętny 8)

Odpowiedz do tematu