|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Obrysówki i POLICJA |
Autor |
Wiadomość |
andriu
Wiek: 42 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 27 Skąd: Zgorzelec/Zagan
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 20:26 Obrysówki i POLICJA
|
|
|
Witam
mnialem taki dzisiaj przypadek , mam w mojej Temprze tylne Glosniki na niebiesko podswietlone , i na zderzakach mam te Obrysówki "zolty kolor"
Jechalem sobie tak do pracy jak tu nagle Policja zamna jedzie
bez sygnalu tak cicho sie za mna wlekli .
Wjechalem na Parking do pracy a oni zamna , to wtedy wiedzialem ze bedom sie jusz czepiac .
No i tak bylo jak zawsze Dokumenty Autka i tak dalej , napewno to znacie!
Zaczela sie rozmowa i taka lekka dyskusia o te podswietlinie niebieskie na glosniki
i te Obrysówki .
I tu moje pytanie czy moge uzywac te znane Obrysówki ?
Duzo niemieckich Aut tu ma zamontowane i tu w unas tez ma parre Kumpli .
Policja na to ze mam te niebieskie Podswietlinie i te Obrysówki zmontowac.
Te niebieskie Podswietlienie na Glosniki to sciongne ale te moje Obrysówki to nie.
Czy ktos mi moze powiedziec czy te Obrysówki sa dozwolone czy nie??
Prosze o rade!! |
_________________ andriu!!!! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 20:34
|
|
|
Volvo stosuje takie obrysówki. Jednak z tego co slyszalem, Volvo ma to jakos warunkowo dopuszczone , ze moga montowac i wypuszczac tak na nasz rynek.
Sam kolor obyrsowek nie jest zabroniony, bo pewnie masz pomaranczowe, nie?
Tylko chodzi o to, ze te obrysowki stosuje sie od pewnej dlugosci auta.
A osobowki sa "za krotkie".
Pisze to wszystko z pamieci. Bo tak mi wlasnie chodzi po glowie
Poszukaj w kodeksach tam bedziesz mal to lepiej wyjasnione. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
andriu
Wiek: 42 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 27 Skąd: Zgorzelec/Zagan
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 20:49
|
|
|
tak mam pmaranczowe.
wlasnie poptrze w kodeksie
aha no i ten Policjant terz mowil ze moze chetnie zmierzyc dlogosc auta i roztaw kol.
I wtedy mi moze powiedziec czy moge te obrysówki uzywac czy nie!
dzienkuje za rade . |
_________________ andriu!!!! |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 21:56
|
|
|
Powyżej bodajże 7 metrów można używać obrysowe boczne, a czołowe i tylne, kiedy przekroczy szerokość 2,25m. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 22:42
|
|
|
Obrysowek mozna uzywac jesli auto fabrycnzie je mialo tak jest naprzyklad z wszelkimi amerykancami no moze 90% nich.
Swoja droga to juz sie nie mogli do czego przyczepic heh |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-03-2006, 01:01
|
|
|
MupiK napisał/a: | Obrysowek mozna uzywac jesli auto fabrycnzie je mialo tak jest naprzyklad z wszelkimi amerykancami no moze 90% nich. |
Nie za bardzo Mupik.
W Polsce musisz je zdemontować.
Tak samo jak musisz zmienić mrugające amerykańskie światła pozycyjne na prawidłowe pomarańczowe polskie "kierunki". |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 01-03-2006, 09:34
|
|
|
Co do mrugajacych tak ale co do obrysowek dozwolone sa tylko orginalne w VOLVO i amerykanskich wer. samochodow , nie mozna ich sobie zalozyc a szkoda, ladnie to wyglada |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 01-03-2006, 09:41
|
|
|
Jeśli idzie o bok auta, bo przepisy nie precyzują ilości świateł pozycyjnych z przodu (byle ich barwa była zgodna). |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 01-03-2006, 10:21
|
|
|
a po co ci te niebieskie podswietlenie??? po to zeby wzrok potencjalnych zlodzieji przyciagalo??? |
|
|
|
|
Radzio_wawa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 141 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-03-2006, 15:29
|
|
|
Mam 4 obrysówki w kolorze czerwonym (już prawie 5 lat). Policja się ich raczej nie czepia, natomiast na stacji diagnostycznej otrzymałem opinię, że jeśli koniecznie chcę je stosować, to z przodu muszą być pomarańczowe, a z tyłu mogą zostać czerwone. Mam dodatkowo tak podłączone, że jak włączę kierunkowskaz to mrugają z nim na zmianę. Aktualnie działają mi tylko te z tyłu, bo przednie się przepaliły i na razie nie będę ich naprawiał.
Podsumowując: jak to się ma do przepisów to nie wnikałem, ale z praktyki wiem, że bardzo rzadko ktoś się ich czepia i raczej bym się tym nie martwił, natomiast niebieskie podświetlenie głośników bym zdemontował, bo policjanci jakoś gwałtownie reagują na ten kolor. |
_________________ '02 Focus 1.8 TDCI - następca Tempry
'92 1.6 SX SW / LPG - sprzedana
no risk - no fun
Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-03-2006, 09:19
|
|
|
Radzio_wawa napisał/a: | niebieskie podświetlenie głośników bym zdemontował, bo policjanci jakoś gwałtownie reagują na ten kolor. | Bo to ich kolor jest. Zastrzeżony |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-03-2006, 00:19
|
|
|
ja różne neony i inne takie ćwiczyłem dłuższy czas, nawet raz mnei policj goniła na sygnale o to raz (akurat mi muzyczka tak grała, że nie zajarzyłem od razu) choć to dawno było, a teraz już się nauczyłem, że niebieskich lepiej nigdzie nie wciskać bo zdarzają się tacy upierdliwi że zawsze coś znajdą czy jakoś podciągną pod paragrafy, a i sam kodeks się zmienia.
Wtedy miałem fuksa ,że dzień wcześniej 1szy raz chyba kodeks przeglądałem na ten temat, maxymalny fuks, to zacząlem grzecznie ale mądrze się przezbywać i ch... mi zrobili ale 'zgrzyt' po systuacji pozostał...
ja miałem niebieskie i nie tylko światełka i neony, ale pod autem, na aucie kolory dozwolone i a tak się czepili.
potem były czasy ,że się _bardzo_ czepiali o takie różne ludzi, o wszystko i poznikały u mnie z ulic dodatki jak niebieskie anteny (to akurat wieś myślę) i podobne.
Obecnie chyba kodeks też już coś więcej pisze o wszelkich dodatkach, nawet w pojeździe na widoku nie można chyba mieć niebieskawo, chyba ,że poza pojazd tak to nei wychodzi czy nie widać tak z zewnątrz....
Ja zamiast niebieksich neonki i podobne pozamieniałem na 'zimne' białe, poświata i kolory bardzo podobne do niebieskich ale w razie czego zawsze jest to niby biały tylko zimny, tym razem się nie czepiają pały choć patrzyli różnie na to.
A mam po zderzakach (może teraz mniej)/miewałem coś jak obrysówki i podobne pociągnięte, ale przód i tył tylko, z tym że zgodne z barwami, znaczy białawe z przodu a czerwonawe z tyłu i na kontorli żadnej się nikt nie czepił.... |
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-03-2006, 20:14
|
|
|
Chory kraj i chore przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
popekpl666
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 46 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-12-2006, 10:41
|
|
|
Może tu chodzi o to żeby inni kierowcy nie odwracali uawagi od drogi??
I wcale nie o to że ty je masz, a komus sie to nie podoba, bo np. taka sytuacja :
Gośc dojeżdza do szkrzyżowania na którym (wie o tym bo na codzien jeździ tą drogą) często jest wymuszane pierwszeństwo, a on jedzie drogą z pierwszeństwem gdzie przez skrzyżowanie przebiega ono np. w lewą stronę i patrzy a tu jakis gośc ma popodświetlaną np. maskę na niebiesko i myśli:(Kur..a ale debil) albo : (Kur..a ale to ładnie wygląda) a tuż tuż przed nim są pasy, a na nich dwoje ludzi (on dalej patrzy w to auto).
No i co sie stało?? To proste najechał na małżeństwo które szło odebrac dziecko z przedszkola albo jakis innych zajęc...
Wybaczcie jesli nie mam racji i bardzo prosze nie besztajcie mnie
POZDRAWIAM |
_________________ Remonty autka się zaczynają więc bedzie co dodać do forum |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-12-2006, 14:44
|
|
|
To jest określone przepisami jakie kolory można stosować. "Do przodu" można stosować białe, żółte selektywne (amber) lub pomarańczowe. Po bokach pomarańczowe, na tyle auta, pomarańczowe, białe, czerwone.
I tym kierują się policjańci. Jak masz np. niebiskie świecące do przodu to oni nie patrzą na to, że może to odwracać uwagę (a odwraca) a tym, że nie można stosować takiego koloru światła. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-12-2006, 23:02
|
|
|
Ja mam u siebie niebieskie postojówki i żarówki te niby xenon i czy jadę przez Polskę, czy poprostu po mieście to nikt nic nie mówi. Raz mnie nawet zatrzymał policjant i po rutynowej kontroli typu gaśnica i trójkąt pyta: skąd ja mam instalacje xenonów do Tipo, bo jego brat ma i poszukuje...powiedziałem że z Niemiec i tyle na ten tamat, a w razie jakby się przyczepili to mam na zmianę zwykłe postojówki i ładuje, że poprzedni właściciel zamontował miszko napisał/a: | że może to odwracać uwagę (a odwraca) | - nikt nie zostaje obojętny |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|