|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Parkingówka a zniżki |
Autor |
Wiadomość |
reval666
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-06-2012, 22:35 Parkingówka a zniżki
|
|
|
Pomóżcie dziś miałem parkingówke i facet na szczeście nie chciał policji tylko oświadczenie. Czy po tym polecą zniżki?? Auto jest na moja matule bo z racji wieku mam zwyżki |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
reval666
|
Wysłany: 22-06-2012, 23:07
|
|
|
KrzychuB, częsciowo znaczy ile? |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-06-2012, 08:17
|
|
|
Jak gościowi np przytarłeś drzwi bez wgniecenia to pewnie z 10% poleci nie więcej bo to tylko malowanie drzwi, jak mu pół boku obrysowałeś to już gorzej... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
reval666
|
Wysłany: 24-06-2012, 08:04
|
|
|
Fotek nie mam bo nawet aby nie pomyślałem by je robić
Ja obtarlem porządnie zderzak u siebie przód a facetowi bo akurat tak zachaczylem zerwałem z tyłu zderzak w Audi A8 z 2007r |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-06-2012, 11:38
|
|
|
u taki zderzak to nie tanie rzeczy coś chyba szybko musiałeś parkować sam zobaczysz bo chyba nikt tutaj nie zna tak dokładnie przepisów. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-06-2012, 18:31
|
|
|
Wszystko tez zalezy od firmy w ktorej masz ubezpieczenie.Ja rozwalilem kiedys blotnik i zderzak(na strzepy) w nowym passacie b5 i w nastepnym roku placilem +10 proc.W jednej firmie beda Ci doliczac te 10 proc przez dwa kolejne lata a sa i takie firmy ze przez kolejne 7 lat.Bo podpisujac ubezpieczenie pada pytanie czy w ostatnich 7 latach byla jakas kolizja z Twojej winy.Tak wiec kazdy przypadek jest indywidualny.
Przysla Ci pismo i poinformuja jakie odszkodowanie uzyskal ten ktorego otarles.Jak rowniez co Ty tracisz w kolejnym roku.Ja tak mialem.Moj przypadek tez odbyl sie bez przyjazdu policji chociaz ubezpieczenie pytalo potem czy dostalem mandat.Czas wszystko wyjasni |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-07-2012, 14:33
|
|
|
reval666, 10% zwyżki na 2 okresy ubezpieczeniowe.
większość firm stosuje spadek o 2 klasy taryfowe, z 11kl spadasz na 9kl. tylko różne firmy różnie liczą klasy. Suma sumarum wychodzi 10% na 2 lata.
shagger78 napisał/a: | Tak wiec kazdy przypadek jest indywidualny |
no nie do końca. te 7 lat owszem ale w momencie kiedy zmieniasz TU. jeżeli zostajesz w tej w której jesteś to (zazwyczaj) jest zabierana Ci zniżka na 2 lata. Bdm napisał/a: | bo to tylko |
to nie ma znaczenia Bdm, mógł mu skasować auto i tfu nie daj Boże zabić gościa, szkoda jest szkoda - 10% na 2 lata.
OC jest regulowane ustawą i nie ma tam zapisu że za taką szkodę 10 a za inną 20%.
Odpowiedzialność Cywilna jest tak wrażliwym dla każdej firmy ubezpieczeniem że choć przynosi najwięcej strat dla kazdej firmy to klient musi mieć tanio i dobrze. Dlaczego? bo jak ma źle z oc to odchodzi... ze wszystkim. OC, AC, NNW, Dom Życiówka itd. np PZU jest monopolistą (choć nie do końca) i to w zasadzie oni dyktują obciążenia dla sprawców szkody. bo jeżeli wielkie PZU zabiera 10% sprawcy za szkodę to np generali nie będzie zabierało 20% bo ludzie odejdą z generali nawet jak AC będą mieć w pzu droższe to przeniosą i tak wszystko.
reval666, proponuję Ci "dokupić" sobie klauzulę ochrony zniżek. większość firm stosuje coś takiego. za jakieś grosze 20-30PLN "dokupujesz" klauzule która mówi że w razie wyrządzenia szkody nie jest Ci potrącana zniżka. taką klauzulę możesz zawrzeć tylko podczas aktualizowania polisy na nowy okres ubezpieczeniowy.
shagger78 napisał/a: | Przysla Ci pismo i poinformuja jakie odszkodowanie uzyskal ten ktorego otarles |
wcześniej dostaniesz pismo z prośbą o potwierdzenie szkody, podpisujesz i odsyłasz albo zanosisz do placówki. Jeśli nie odpowiesz to po 7 dniach od od otrzymania tego pisma zostajesz przez firmę uznany za sprawcę szkody. i pieniądze tak czy inaczej są wypłacane poszkodowanemu.
czasem firmy stosują mały trik i wysyłają Ci takie pismo po kilka razy, jeżeli nie odpowiadasz. wszystko po to ażeby przeciągnąć termin wypłaty. wiesz pieniądze w tym czasie pracują w firmie. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-07-2012, 00:27
|
|
|
Świstak napisał/a: | to nie ma znaczenia Bdm, mógł mu skasować auto i tfu nie daj Boże zabić gościa, szkoda jest szkoda - 10% na 2 lata.
OC jest regulowane ustawą i nie ma tam zapisu że za taką szkodę 10 a za inną 20%. |
Świstak, tu się mylisz ponieważ sam system naliczania i "odbierania" zniżek nie jest regulowany ustawą!
W jednej firmie po trzech latach dostaniesz 30% zniżki ale trafi Ci się firma, która po trzech latach bezszkodowości da Ci zniżkę 40%.
To samo ze zwyżkami w jednej za to, że masz 20 lat dostaniesz zwyżkę 50%, a w innej 30%.
Kwestii zniżkowości i zwyżkowości, ustawa nie reguluje. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|