Pościg za tirem |
Autor |
Wiadomość |
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-08-2006, 08:28 Pościg za tirem
|
|
|
Dzisiaj jadąc do siebie na wieś uniknąłem pewnej śmierci w spotkaniu z naczepą tira. Koleś zapierdzielał na zakręcie ponad 100 chyba nagle naczepa straciła przyczepność i suneła bokiem prosto we mnie szczęście że mogłem na szeroki pobocze się wcisnąć ale szczęścia nie miał już koleś z trranmsita który otarł się o bok naczepy tira i wylądował w lesie. Kierowca tira nawet debil sie nie zatrzymał i zaczął uciekać. Gdy zobaczyłem że kierowca transita jest cały ruszyłem za tirem. Koleś ni cholery sie nie chciał się zatrzymać ani na moje trąbienie mruganie światłami. Zadzwoniłem w czasie pościgu na policje i dopiero po jakiś 15 kilometrach dołaczyla do nas psiarnia i zatrzymała kolesia. Idiota się tłumaczył ze nic nie widział. Odpowie teraz za ucieczke z miejsca wypadku, i co dostanie zawiasy a mogłem zginąć ja, moj pies i kierowca z transita. Adrenalinki takiej nie miałem nigdy. |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-08-2006, 09:35
|
|
|
dobrze, że nic Ci się nie stało.
Też miałem kiedyś przygodę z lecącą w poprzek jezdni naczepą TIRa, ale na trasie A2. Na szczęście nikomu nic się nie stało - nie polecam nikomu takich przeżyć :/ |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-08-2006, 13:16
|
|
|
Maniek... normalnie szacuneczek i moje uznanie |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 29-08-2006, 17:29
|
|
|
Normalnie bohater |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-08-2006, 19:26
|
|
|
To jest wlasnie dobra postawa, BRAWO !! Nie generalizuje ale TIR'ami jezdza wariaci, mysla ze im wszystko wolno i ze tylko oni sie licza na drodze. |
_________________ Projektowanie stron www
Forum Renault Megane
Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-08-2006, 20:09
|
|
|
Gosci z Tira
Chyba na łeb upadł, że nic nie wiedział. Naczepa swoje waży i to nawet alumioniowe ważą po pare ładnych ton. Napewno czuł że mu tyłek ucieka
To jechałeś za nim? A smerfy dogoniły Ciebie, czy z przeciwka? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-08-2006, 21:38
|
|
|
Smerfy z prfzeciwka ale jaką blokadę zrobili 100m przed autami stali. Pewnie w porach mieli ladnie hehe. |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 29-08-2006, 22:01
|
|
|
maniek, super postawa;
jak mój ojciec mamą i młodym bratem jechali a gościu busem ich zepchnął na pobocze (i roj...be na kawałki auto na słupie... na szczęście nic w zasadzie się im nie stało, auto ojca tylko...), to ludzie jadący za ojcem cuda wyprawiali by nie skończyć też na słupie - bo gość z busa nagle przeskoczył na pas ojca i go spychać zaczął jakby naje..ny zbyt był i nie widział/nie myślał, ludzie się pokręcili, ojciec się rozp...
bus zaczął sp.. ile mógł, a na bank widział wypadek, prawie karambol za nim który zrobił; dwa - że ludzie za ojcem jadący wrócili do ruchu, ominęli go i gitara, nawet nikt nie stanął czy żyją, nikt nie pomyślał by busa ścigać, każdy przejeżdżał, następni też, a widzieli co było... tacy są pop..ni nieraz ludzie... |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 12:27
|
|
|
obojętnośc ludzi nie zna granic .
mój stary mowił mi ze był raz wypadek pod olsztynem. kolesiowi strzelila oponka i walnął w drzewo, nic sie nikomu nie stało tylko wyjśc niemogli a ludzi co to widzieli to se przejezdzali i przejezdzali i przejezdzali aż wkoncu dwa autka zjechały (mój stary i jego brat) okazało się ze musiała przyjechac straz pozarna i karetka bo babka była w ciąży i niestety poroniła. stali sobie 1,5odziny w tym samochodzi i NIKT SIĘ NIE ZATRZYMAŁ ŻEBY IM POMOC??
i tak mi i bratu wtłukli do głowy zeby miec oczy otwarte na drodze i żeby pomoc człowiekowi. nawet zatrzymac sie i zapytac czy im nie pomoc jak autko zdechnie. tak akurat mnei i starego zaczepił koles gdy nawet nie zdążyliśmy sprawdzic co się stało z nasza skodzina ktora nagle w trasie zdechła i holował nas 100km do warszatatu najbliższego. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 30-08-2006, 21:39
|
|
|
i takie zachowania na drodze (pomocy w razie czego) powinno się propagować przede wszystkim... |
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-08-2006, 00:02
|
|
|
Maniek RESPECT !! Jestem pelen podziwu i gratuluje wygrania drugiego życia.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
|
Wysłany: 31-08-2006, 08:27
|
|
|
Maniek pełen podziw dla ciebie i podziękowania.
Mój kolega miał taką samą sytuacje, lecz naczepa odebrała mu życie. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
MarcinWrocław
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-09-2006, 20:23
|
|
|
Odnosnie TIRowców to jest wogóle inna historia. Ostatnio jechałem trasą Kraków - Bochnia kierunek Rzeszów. Są tam takie niezbyt duże miescinki i wichury, a predkość na znaku "70". Słuchajcie - jak doszedłem TIRa to mało co nieuwierzyłęm w mój Digital licznik - 125 km\h..... I ciągnął tak dobrze 20 km... Trzymałem sie za nim i tak patrzyłem, że na zwężeniach typu wysepka dla pieszych ledwo co się mieścił z tą naczepą.. I tak sobie myśle - ku*wa - co za idiota.... I powiedzcie mi gdzie są legalizowane tachografy...??? A założe sie że na tacho wyszło mu 90 km\h.. Ja wcale nie twierdze że wolniej jeżdże ale Temperówka nie wazy 35 ton...i troche łatwiej ją zatrzymac... |
_________________ była.... Temperówka, 92 1.6
była.... Vectra A '95 1.6 + LPG
była Vectra X18XE - nareszcie z klimą!!
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 11-09-2006, 07:54
|
|
|
MarcinWrocław napisał/a: | A założe sie że na tacho wyszło mu 90 km\h.. |
To chyba i tak za dużo. Samochody ciężarowe mają chyba trochę inne ograniczenia... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
piotrp
Wiek: 49 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 41 Skąd: Manchester
Województwo: Other
|
Wysłany: 16-09-2006, 15:00
|
|
|
Radke napisał/a: | Samochody ciężarowe mają chyba trochę inne ograniczenia... |
a co do tych 125km/h
ciagniki siodlowe maja pewien bardzo wazki przedzial obrotow gdzie moc i ekonomia ida w parze dlatego rez maja oni duzo wiecej przelozen poza tym dochodzi tez duzo wieksza masa...szczeze to nie wiem jak ten kierowca wytlumaczy sie z przepalu (a nie z predkosci )szefowi bo tacho to da sie oszukac ograniczniki tez zdjac ale spalanie przy tej predkosci jest kilkakrotnie wieksze niz przypuszczacie
gociu pewnie dlugo nie pozyje dla mnie "dawca" w wiekszym wydaniu |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-09-2006, 18:04
|
|
|
Polecam obejrzec filmik do ktorego podalem link w temacie o nagrywaniu popisówek.
http://forum.tempra.org/topics3/5405.htm
W sumie w tym temacie by chyba nawet lepiej pasował. |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-09-2006, 16:56
|
|
|
hmm jak ty jechales ze 20km za tirem przy 125km/h to pikus
ja na trasie gdynia-poznan przez piłe to 3/4 tej trasy jechałem za tirem z kombajnem na lawecie i caly czas 110-120. tak się nam przyjemnie jechalo ze hej . w sumie to my mielismy max mozliwosci (t4 2,5TDI + znacznie przekroczony dopuszczalny ładunek ) al ecisnelismy za nim zdrowo a spalanie tez nie bylo za wysokie.
ale dziwie im si ebo jak policja ich zatyrzyma i lukną na tachograf to im wszystko wyjdzie jak jechali i nie beda mieli co sciemniac. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
|