Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pościg za tirem
Autor Wiadomość
ManiekPIM 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-08-2006, 08:28   Pościg za tirem

Dzisiaj jadąc do siebie na wieś uniknąłem pewnej śmierci w spotkaniu z naczepą tira. Koleś zapierdzielał na zakręcie ponad 100 chyba nagle naczepa straciła przyczepność i suneła bokiem prosto we mnie szczęście że mogłem na szeroki pobocze się wcisnąć ale szczęścia nie miał już koleś z trranmsita który otarł się o bok naczepy tira i wylądował w lesie. Kierowca tira nawet debil sie nie zatrzymał i zaczął uciekać. Gdy zobaczyłem że kierowca transita jest cały ruszyłem za tirem. Koleś ni cholery sie nie chciał się zatrzymać ani na moje trąbienie mruganie światłami. Zadzwoniłem w czasie pościgu na policje i dopiero po jakiś 15 kilometrach dołaczyla do nas psiarnia i zatrzymała kolesia. Idiota się tłumaczył ze nic nie widział. Odpowie teraz za ucieczke z miejsca wypadku, i co dostanie zawiasy a mogłem zginąć ja, moj pies i kierowca z transita. Adrenalinki takiej nie miałem nigdy.

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-08-2006, 09:35   

dobrze, że nic Ci się nie stało.

Też miałem kiedyś przygodę z lecącą w poprzek jezdni naczepą TIRa, ale na trasie A2. Na szczęście nikomu nic się nie stało - nie polecam nikomu takich przeżyć :/
     Moneta

Gibson 

Wysłany: 29-08-2006, 13:16   

Maniek... normalnie szacuneczek i moje uznanie 8)

apacz76 

Wysłany: 29-08-2006, 17:29   

Normalnie bohater =D>

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-08-2006, 19:26   

To jest wlasnie dobra postawa, BRAWO !! Nie generalizuje ale TIR'ami jezdza wariaci, mysla ze im wszystko wolno i ze tylko oni sie licza na drodze.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-08-2006, 20:09   

Gosci z Tira :red_kartka:
Chyba na łeb upadł, że nic nie wiedział. Naczepa swoje waży i to nawet alumioniowe ważą po pare ładnych ton. Napewno czuł że mu tyłek ucieka :sciana:

To jechałeś za nim? A smerfy dogoniły Ciebie, czy z przeciwka?

ManiekPIM 

Wysłany: 29-08-2006, 21:38   

Smerfy z prfzeciwka ale jaką blokadę zrobili 100m przed autami stali. Pewnie w porach mieli ladnie hehe.

unknown 

Wysłany: 29-08-2006, 22:01   

=D> maniek, super postawa;
jak mój ojciec mamą i młodym bratem jechali a gościu busem ich zepchnął na pobocze (i roj...be na kawałki auto na słupie... na szczęście nic w zasadzie się im nie stało, auto ojca tylko...), to ludzie jadący za ojcem cuda wyprawiali by nie skończyć też na słupie - bo gość z busa nagle przeskoczył na pas ojca i go spychać zaczął jakby naje..ny zbyt był i nie widział/nie myślał, ludzie się pokręcili, ojciec się rozp...
bus zaczął sp.. ile mógł, a na bank widział wypadek, prawie karambol za nim który zrobił; dwa - że ludzie za ojcem jadący wrócili do ruchu, ominęli go i gitara, nawet nikt nie stanął czy żyją, nikt nie pomyślał by busa ścigać, każdy przejeżdżał, następni też, a widzieli co było... tacy są pop..ni nieraz ludzie... :sciana:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-08-2006, 12:27   

obojętnośc ludzi nie zna granic .

mój stary mowił mi ze był raz wypadek pod olsztynem. kolesiowi strzelila oponka i walnął w drzewo, nic sie nikomu nie stało tylko wyjśc niemogli a ludzi co to widzieli to se przejezdzali i przejezdzali i przejezdzali aż wkoncu dwa autka zjechały (mój stary i jego brat) okazało się ze musiała przyjechac straz pozarna i karetka bo babka była w ciąży i niestety poroniła. stali sobie 1,5odziny w tym samochodzi i NIKT SIĘ NIE ZATRZYMAŁ ŻEBY IM POMOC??

i tak mi i bratu wtłukli do głowy zeby miec oczy otwarte na drodze i żeby pomoc człowiekowi. nawet zatrzymac sie i zapytac czy im nie pomoc jak autko zdechnie. tak akurat mnei i starego zaczepił koles gdy nawet nie zdążyliśmy sprawdzic co się stało z nasza skodzina ktora nagle w trasie zdechła i holował nas 100km do warszatatu najbliższego.

unknown 

Wysłany: 30-08-2006, 21:39   

i takie zachowania na drodze (pomocy w razie czego) powinno się propagować przede wszystkim...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 31-08-2006, 00:02   

Maniek RESPECT !! Jestem pelen podziwu i gratuluje wygrania drugiego życia.
Pozdrawiam.
     Moneta

magi-marcin 

Wysłany: 31-08-2006, 08:27   

Maniek pełen podziw dla ciebie i podziękowania.
Mój kolega miał taką samą sytuacje, lecz naczepa odebrała mu życie.

MarcinWrocław 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-09-2006, 20:23   

Odnosnie TIRowców to jest wogóle inna historia. Ostatnio jechałem trasą Kraków - Bochnia kierunek Rzeszów. Są tam takie niezbyt duże miescinki i wichury, a predkość na znaku "70". Słuchajcie - jak doszedłem TIRa to mało co nieuwierzyłęm w mój Digital licznik - 125 km\h..... I ciągnął tak dobrze 20 km... Trzymałem sie za nim i tak patrzyłem, że na zwężeniach typu wysepka dla pieszych ledwo co się mieścił z tą naczepą.. I tak sobie myśle - ku*wa - co za idiota.... I powiedzcie mi gdzie są legalizowane tachografy...??? A założe sie że na tacho wyszło mu 90 km\h.. Ja wcale nie twierdze że wolniej jeżdże ale Temperówka nie wazy 35 ton...i troche łatwiej ją zatrzymac...
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

Radke 

Wysłany: 11-09-2006, 07:54   

MarcinWrocław napisał/a:
A założe sie że na tacho wyszło mu 90 km\h..

To chyba i tak za dużo. Samochody ciężarowe mają chyba trochę inne ograniczenia...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

piotrp 

Województwo: Other
Wysłany: 16-09-2006, 15:00   

Radke napisał/a:
Samochody ciężarowe mają chyba trochę inne ograniczenia...

a co do tych 125km/h :lol:
ciagniki siodlowe maja pewien bardzo wazki przedzial obrotow gdzie moc i ekonomia ida w parze dlatego rez maja oni duzo wiecej przelozen poza tym dochodzi tez duzo wieksza masa...szczeze to nie wiem jak ten kierowca wytlumaczy sie z przepalu (a nie z predkosci )szefowi bo tacho to da sie oszukac ograniczniki tez zdjac ale spalanie przy tej predkosci jest kilkakrotnie wieksze niz przypuszczacie
:red_kartka: gociu pewnie dlugo nie pozyje dla mnie "dawca" w wiekszym wydaniu
     Moneta

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-09-2006, 18:04   

Polecam obejrzec filmik do ktorego podalem link w temacie o nagrywaniu popisówek.
http://forum.tempra.org/topics3/5405.htm
W sumie w tym temacie by chyba nawet lepiej pasował.
     Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-09-2006, 16:56   

hmm jak ty jechales ze 20km za tirem przy 125km/h to pikus

ja na trasie gdynia-poznan przez piłe to 3/4 tej trasy jechałem za tirem z kombajnem na lawecie i caly czas 110-120. tak się nam przyjemnie jechalo ze hej :D . w sumie to my mielismy max mozliwosci (t4 2,5TDI + znacznie przekroczony dopuszczalny ładunek ) al ecisnelismy za nim zdrowo a spalanie tez nie bylo za wysokie.

ale dziwie im si ebo jak policja ich zatyrzyma i lukną na tachograf to im wszystko wyjdzie jak jechali i nie beda mieli co sciemniac.

Odpowiedz do tematu