Przerejestrowanie samochodu |
Autor |
Wiadomość |
zuku-ldz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-01-2006, 12:54 Przerejestrowanie samochodu
|
|
|
Mam pytanie jak kupie teraz samochod i ma on oplacone OC do grudnia 2006 moge go teraz przerejestrowac? czy jak mam to zrobic? bede placil od nowa OC ? Np koles ma 60% znizek a ja nie mam 25 lat i mam niecaly rok prawko, a znizkek mam 20 % ? |
_________________ Skoda Fabia 2003 1.9 SDi
FABIACLUB.PL |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 21-01-2006, 13:02
|
|
|
Autko musisz przerejestrowac w terminie 30 dni od daty zakupu a co do ubezpieczenia sprawa ma się tak:
Cytat z AUTO ELF UBEZPIECZENIA : W przypadku sprzedaży pojazdu umowa ubezpieczenia OC obowiązuje nadal - ulega rozwiązaniu dopiero z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca pojazdu ją wypowie. Dotychczas umowa rozwiązywała się z dniem przerejestrowania pojazdu na nowego właściciela, jednak nie później niż 30 dni od dnia sprzedaży. Przy czym zarówno zbywca jak i nabywca zobowiązani są powiadomić zakład ubezpieczeń o fakcie zbycia/nabycia pojazdu. |
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
|
Wysłany: 21-01-2006, 13:06
|
|
|
No to ja za www.pzu.pl:
Zbycie pojazdu
W razie zbycia pojazdu wszystkie prawa i obowiązki wynikające z zawartej umowy przechodzą na nabywcę pojazdu. Nabywca może tę umowę wypowiedzieć w ciągu 30 dni od dnia nabycia pojazdu ( wtedy rozwiąże się ona z upływem 30 dni od nabycia) albo nie wypowiadać ( umowa trwa do końca okresu na jaki została zawarta przez zbywcę pojazdu). Jeżeli umowa nie zostanie wypowiedziana, PZU S.A. przelicza składkę według zniżek i zwyżek nabywcy. Do takiej umowy ma zastosowanie zapis ustawy, który mówi, że jeżeli najpóźniej na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia została zawarta, posiadacz pojazdu jej nie wypowie na piśmie i została zapłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy, przyjmuje się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy. W przypadku, gdy nabywca wypowie umowę zbywcy przysługuje zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia przysługuje zbywcy, a nabywca zobowiązany jest do zawarcia nowej umowy. Zbywca pojazdu obowiązany jest przekazać nabywcy dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia. |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-01-2006, 14:15
|
|
|
Sharky dobrze to opisal w tej chwili OC jest przechodnie tzn mozesz jezdzic do konca na OC poprzendiego wlasciciela ale uwazaj bo jesli zapomnisz wpowiedizec im to nalicza ci po swoich stawkach a za mlody wiek jak widze dowala ci niemale zwyzki.
Sproboj zarejestrowac na wspolwasciela tzn kogo kto ma 60% i siebie jako drugiego wlascieila.
W HDI samopomoc ( nie jestem pewien czy nie zmeili nazwy bo jakas fuzja byla) biora pod uwage tylko 1 wlasciiecla i licza max znizek ! czyli 60% a mnie jako wspolwascicielowi zaczynaja leciec znizki
Takie rozwiazanie pozwala zaoszczedzic troche grosza:] |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
zuku-ldz
|
Wysłany: 21-01-2006, 14:22
|
|
|
tyle ze jak samochod bedzie zarejestrowany na ojca a ja jako wspolwlasciciel to jak bede mial dzwona to i jemu znizki poleca, a chodzi o to by tak nie bylo. Z tego co wiem to najataniej dla takich jak ja jest teraz w link4. Znizek jjuz mam cale 20 % |
_________________ Skoda Fabia 2003 1.9 SDi
FABIACLUB.PL |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 21-01-2006, 17:04
|
|
|
Zuku to jest tak jesli ubezpieczenie nie bedzie zawarte w tej samej firmie tzn ojciec ma w PZU itp a ty gdzies tam to niema problemu.
O ile mi wiadomo mial byc system pomiedyz firmami o szkodowosci poszczegolnych kierowcow ale firmy sie niedogadaly i kazda sobie rzepke skrobie no chyba ze sie myle i cos sie zmienilo?od czerwca :]
Hehe a musisz koniecznie dzwona zaliczyc ? to do najmilszych nie nalerzy ;P |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
olhorn
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-03-2006, 00:47
|
|
|
a czy może mi ktoś napisać jak wygląda sprawa ze zniżkami jeśli 3 lata temu tato kupił auto i zarejestrował je na siebie a ja jako współwłaściciel (OC w PZU).Niedawno kupiłem sobie własnego fiata Tempre 1.6 i chce zarejestrować go na siebie to jakie zniżki lub zwyżki będą mnie obowiązywały prawko mam od 2001 ale nie mam 25 lat. i czy w dniu rejestracji (17.03.06)musze wykupić OC,a może moge jeździć na starym do końca jego trwania?! |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-03-2006, 09:51
|
|
|
Jak będziesz rejestrował samochód,to musisz go ubezpieczyć.Nie wiem ile Ci mogło nabić zniżki przez te trzy lata ale liczy się każdy procent.Na pewno będziesz miał zwyżke za wiek jesli dobrze pamiętam to jest ona do 25lat włącznie. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ombry
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-11-2006, 17:08
|
|
|
przejmujesz OC wraz z samochodem i dopiero p łacisz w grudniu |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-11-2006, 23:30
|
|
|
najmniej zwyżek ma się jak się bierze jako współwłaściciel (chodzi o osoby nieletnie czyli takie do chyba 28lat wg ubezpieczycieli)
jak się zerejestruje osobe do tego wieku to jest tylko zwyżka chyba 20-30% w większości firm.
co do właściciela pojazdu który mieści się w tym przedziale jako nieletni to najtaniej jest w alianz a w reszcie dochodzi nawet do 200% zwyżki ale już niepamiętam gdzi eto było chyba pzu. zależy też jaki samochód ma być bo ponoć ta stawka jest zależna od marki i modelu pojazdu.
ponadto zapraszam osoby z 3city do ubezpieczenia się w gdańsku-przymorze na ul dąbrowszczaków 1 p108 (pawilon technomechanika) . bardzo miła obsługa/dojazd do klienta, fachowe doradztwo. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
look.toronto
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-11-2006, 17:23
|
|
|
Właśnie to przerabiałem wczoraj. jest miesiąc od daty nabycia pojazdu żeby bądź przepisać OC na siebie bądź złożyć wypowiedzenie aktualnego OC i ubezpieczenie autka na nowo. Ja dla przykładu mam 20% zniżki a poprzedni właściciel miał 60%, OC ważne do maja. Jednak z uwagi na moją niższą ulgę aby przepisać aktualne OC na siebie musiałem dopłacić troszkę kaski (różnicę między 60 a 20% zniżki). Jeśli przerejestrujesz samochód na siebie i nie dokonasz tej czynności będziesz miał OC na poprzedni nr rejestracyjny to
1. zapłacisz mandat i laweta w przypadku kontroli
2. jeśli spowodujesz wypadek pokryjesz szkody z własnej kieszeni (oczywiście jeśli nie załatwisz sprawy w przeciągu miesiąca ;-)) |
_________________ Pozdrawiam :-)
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 03-11-2006, 23:01
|
|
|
A ja to przerabiałem dzisiaj. Co do różnicy w zniżkach OC to w niektórych towarzystwach się dopłaca, a w niektórych nie. Ja jeżdżę jeszcze przez miesiąc na OC poprzedniego właściciela, który ma 50% zniżek, ja mam 20%. PZU - nic nie dopłacałem dzisiaj przy aneksie. A tak w ogóle to kolejny wątek odgrzebany przez kolegę grabarza ombry :/ |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-11-2006, 16:10
|
|
|
A ja obecnie robię mały eksperyment: ubezpieczenie OC na auto, które nigdy i nigdzie nie było zarejestrowane; nie ma dowodu rejestracyjnego, tablic.
Okazuje się, że jest to możliwe!
Jak dostanę taką polisę to się pochwalę... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 26-11-2006, 15:29
|
|
|
no to ja moze powiem bo wlasnie kupilem we wrzesniu tipo i OC jest wazne do konca grudnia 2006 mozesz z tym jezdzic,mash miesiac do zmiany ubezpieczyciela bez zadnych problemow,jezeli minie miesiac od zakupu a ty nic nie zrobish to automatycznie ta polisa przejdzie i nie mash juz wyscia musisz zostac w tym towarzystwie ubezpieczeniowym co mial poprzednik,jezeli poprzednik ma 60% znizki a ty np nie mash wogole czy mniejsza to po skonczeniu sie waznosci polisy doplacisz im roznice w cenie tzn.jezeli poprzednik placil 100pln przy 60%znizki a ty znizki nie mash wogole to do tej juz zaplaconej stowy bedziesz musial doplacic pozostala czesc kwoty. POzdrawiam |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-12-2006, 21:47
|
|
|
No to właśnie się chwalę.
Jest możliwe wykupienie polisy OC na samochód, który nigdy i nigdzie nie był, nie jest i nie będzie zarejestrowany.
|
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|