|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zniknie obowiązek jazdy na światłach? |
Autor |
Wiadomość |
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 13-09-2009, 16:18 Zniknie obowiązek jazdy na światłach?
|
|
|
Jakis czas temu na nowo pojawił sie temat jazdy na swiatłach, ze niby nie trzeba miec swiateł z tyłu czy cos w tym stylu - cos mi sie na CB obiło o uszy... sam juz nie wiem czy trzeba czy nie ?!?! ma ktos jakis konkretny paragraf okreslający to |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Misiek!!!
Wiek: 37 Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 32 Skąd: Kamieniec Wrocławski
Województwo: Dolnośląskie
|
|
|
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-09-2009, 22:15
|
|
|
A ja i tak przez cały rok bedę jeździł na światłach bo poprawia to znacznie widoczność pojazdu kto sporo jeździ ten wie ..... a to że ilośc zdażeń drogowych nie zmalała to nie zalezy od tego czy mamy światła czy nie, świadczy to raczej o rozwadze i rozsądku na drodze którego coraz mniej niestety |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 13-09-2009, 22:43
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | A ja i tak przez cały rok bedę jeździł na światłach bo poprawia to znacznie widoczność pojazdu |
Szczególnie w mieście, w kilkukilometrowym korku
|
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
jagy
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-09-2009, 23:29
|
|
|
Emf napisał/a: | Szczególnie w mieście, w kilkukilometrowym korku
|
Cynik.Jestem zawodowym kierowcą,jeżdżę troszkę większym autem i powiem,że jest różnica jak ktoś jedzie na światłach lub bez.Jak ktoś chce na tym oszczędzać,to dla mnie żenada,bo ile oszczędzi kosztem bezpieczeństwa?? |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie na podtlenku gazu/sprzedany
Seat Leon sadzomiot ) |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 14-09-2009, 00:04
|
|
|
w korkach nie pomagają ... ale ile razy jest tak, że przy wyjeździe z drogi podporządkowanej widzimy kogoś znaczniej wcześniej i szybciej jeżeli jedzie na światłach ? Oczywiście żeby nie było - mówię tu o terenie zabudowanym.
Ogólnie nie mam nic przeciwko jazdy ze światłami. Nowe auta są do tego przystosowane ale starsze ... No niestety upał, prędkość max 60km/h ... w kloszach panuje niszcząca temperatura... Z resztą sprawdźcie sobie sami. Po jeździe w ciepły dzień po mieście dotknijcie kloszy - "trochę" parzą nie ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 14-09-2009, 06:58
|
|
|
jagy napisał/a: |
Cynik.Jestem zawodowym kierowcą,jeżdżę troszkę większym autem i powiem,że jest różnica jak ktoś jedzie na światłach lub bez.Jak ktoś chce na tym oszczędzać,to dla mnie żenada,bo ile oszczędzi kosztem bezpieczeństwa?? |
ja się już nie wypowiadam, zobaczysz zaraz nas zjedzą że niby w korkach nie potrzebne itd. tak nie potrzebne światła w korkach bo więcej auto pali, albo inne bzdury
dziwnym trafem w polsce chcą wycofać przepis dot. świateł do jazdy dziennej a w całej europie stają się one obowiązkowe
co do gorących kloszy to kazde auto nie wyposażone w soczewkowy układ oświetlenia ma gorące klosze lamp OMG
no ale jako najmłodszy użytkownik forum to pewnie się nie znam na niczym |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-09-2009, 11:19
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | zaraz nas zjedzą że niby w korkach nie potrzebne itd. | a co? potrzebne? To napisz do czego...
Kriss_Lodz napisał/a: | tak nie potrzebne światła w korkach bo więcej auto pali, albo inne bzdury | a co, nie pali więcej? wiesz do czego służą czerwone kartki na forum?
OT ON
Widzę, że szybko się rozpędziłeś. Zaledwie od wczoraj na forum, a już wszędzie Cię pełno i wszystkie Twoje posty wnoszą zamęt w tematach. A podobno najważniejsze jest pierwsze wrażenie...
OT OFF |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 14-09-2009, 11:29
|
|
|
Ciechu ty sie nie gniewaj trochę mnie poniosło bo mnie pewnien osobnik wq...
pozatym nie rozumiem stwierdzenia że światła w mieście są niepotrzebne oraz kilku innych bzdurnych mitów że np. auto na światłach pali więcej paliwa ( nawet jeśli tak jest to nie jest to większa różnica niż 0.2 L na 100km ) gorace klosze lamp tez nie są żadną wymówką bo tylko w samochodach wyposazonych w soczewkowe układy oświetlenia klosze nie nagrzewają się aż w takim stopniu. nie wiem jesli się myle to mnie poprawcie |
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 14-09-2009, 13:52
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | soczewkowe układy oświetlenia klosze nie nagrzewają się aż w takim stopniu. |
nagrzewają. Żarówka to żarówka, około 90% energii przetwarza w ciepło, bez znaczenia, czy jest za metalowym odbłyśnikiem, czy na układem soczewek. Różnica jest tylko w tym, że soczewki nagrzewają się w innym miejscu. ,,Wolne'' od tego są tylko lampy diodowe (około 20% energii zmieniają w ciepło) |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 14-09-2009, 17:10
|
|
|
Kriss_Lodz, jesli chodzi Ci o argumenty przeciw to:
- Ukumulator wytrzymuje o połowe krócej niz bez całodobowego jeżdżenia na swiatłach.
- Zarówki przepalają sie znacznie czesciej |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-09-2009, 17:27
|
|
|
ja i tak jeszcze zanim wprowadzili ten przepis zawsze w trasie włączałem światła,
w firmowym aucie (nissan produkowany w hiszpanii) na przykład mam tak, że światła zawsze świecą gdy silnik jest włączony mimo że włącznik jest na off i wcale mi to nie przeszkadza
ostatnie philipsy jakie miałem wytrzymały mi 30tys km po czym w jednym tygodniu padły dwie na raz - czyli przyszedł ich czas - 50zł na 2 lata to nie są aż takie koszty
w korku? no fakt są deko zbędne, ale gdy z tego korka wyjeżdżamy to mało kto pamięta o włączeniu świateł
ja nie mam nic przeciwko temu przepisowi, aczkolwiek byłbym za tym aby w mieście brak świateł karany maksymalnie pouczeniem, a poza miastem mandat
** Dodano: 14-09-2009, 18:29 **
tipacz napisał/a: | - Zarówki przepalają sie znacznie czesciej |
jw. - jeden komplet na dwa lata to chyba nie dużo
tipacz napisał/a: | Ukumulator wytrzymuje o połowe krócej niz bez całodobowego jeżdżenia na swiatłach. | kupiłem nowy aku 3 lata temu i sprawuje się do dziś bez zarzutu |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 14-09-2009, 19:23
|
|
|
Nawet jeśli żarówki zużywają sięszybciej to i tak to marna cena za poprawe bezpieczeństwa, naprawdę z żoną pokonujemy mase kilometrów i oboje jestesmy za używaniem świateł ( chociaż ) do jazdy dziennej, i coraz mniej widujemy autek bez włączonych światełek, a coraz więcej z zamontowanymi diodowymi do jazdy dziennej, dobre diodowe lampy do jazdy dziennej wcale nie są kosmicznie drogie a znacząco poprawiają widoczność pojazdu zwłaszcza o wschodzie i o zachodzie słońca, takie jest moje zdanie, i nie neguje tego że ktoś ma inne, po prostu zaznaczam że nawet po zniesieniu nakazu jazdy na światłach i tak będę na nich jeździł. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 14-09-2009, 19:29
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | dziwnym trafem w polsce chcą wycofać przepis dot. świateł do jazdy dziennej a w całej europie stają się one obowiązkowe |
Możesz podać definicję "całej Europy"
Chyba, że Niemcy, Francja, Belgia, Austria, Szwajcaria itd. pod osłoną nocy, skrycie się przyłączyły do Azji
yoyo napisał/a: | jw. - jeden komplet na dwa lata to chyba nie dużo |
yoyo, kup lepsze to, dające jaśniejsze światło to zmienisz je po 3-5tys. km. Zrobiłem już dwa komplety przez ok. 8tys. km.
Wydatek 160zł. w takim wypadku nie jest więc tak mały.
Tak wiem, zaraz znajdą się userzy, którzy stwierdzą, żebym kupił takie za 5 zeta z Reala albo inne.
Co do korków, to bardzo te światła "pomagają" oślepiając kierowcę stojącego godzinę albo lepiej w takim koreczku.
Co do lepszej widoczności to ja mam lepszy pomysł: nakazać malowanie aut w kolorze ocynku, jakie one wtedy będą WIDOCZNE, szczególnie w słońcu
Zapewne pojawią się wersje economic na allegro: oklejanie auta sreberkiem z czekolady.
W zimę aby auto było lepiej widoczne należałoby je obwiesić lampkami choinkowymi.
Reasumując, według mnie jest to durny przepis przyjęty z krajów skandynawskich, tylko że tam klimat jest nieporównywalny z naszym.
Jedna prosta sprawa, nie widzisz innego auta na drodze w zwykły dzień, idź do okulisty albo zawieś prawo jazdy w ramce nad łóżkiem bo stwarzasz zagrożenie dla innych uczestników ruchu |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 14-09-2009, 20:02
|
|
|
Emf napisał/a: | yoyo, kup lepsze to, dające jaśniejsze światło to zmienisz je po 3-5tys. km |
jak sam napisałem:
Cytat: | ostatnie philipsy jakie miałem wytrzymały mi 30tys km |
2 lata codziennej jazdy - żarówki philips nightguide double life bodajże za 59zł
jeśli komuś palą się szybciej to może warto przejrzeć instalację elektryczną ?
Emf napisał/a: | Co do korków, to bardzo te światła "pomagają" |
tu już swoje zdanie wyraziłem
Emf napisał/a: | nie widzisz innego auta na drodze w zwykły dzień, idź do okulisty |
w słoneczny dzień jadące z przeciwka bądź z tyłu autko na światłach jest jednak nieco lepiej widoczne, nie bez powodu motocykle już od lat mają obowiązek jazdy na światłach
tak jak pisałem wcześniej:
za miastem TAK
w mieście NIEKONIECZNIE (ale nie zdecydowane NIE)
Kriss_Lodz napisał/a: | diodowe lampy do jazdy dziennej |
jestem na TAK
tylko że to rozwiązanie nie bardzo pasuje do T/T i i nnych autek z poprzedniej epoki, chyba że ktoś wymyśli jakiś prosty i estetyczny sposób na rozświetlenie klosza |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 14-09-2009, 20:35
|
|
|
yoyo napisał/a: | jeśli komuś palą się szybciej to może warto przejrzeć instalację elektryczną ? |
yoyo, albo mało jeździsz i przez dwa lata przejechałeś 5 tys. km. albo upolowałeś super szczęśliwy egzemplarz.
Mi Osramy NightGuidy padły po 3tys.km Philipsy Bluevisony po 5-6tys.km.
Czytałem wiele opinii o jakości i wytrzymałości tych żarówek i przy obecnej eksploatacji i jeździe na światłach w słoneczny dzień właśnie tyle wytrzymują.
Nie znam kierowcy, któremu dobra żarówka wytrzymała dwa lata, jesteś pierwszym yoyo |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 14-09-2009, 21:34
|
|
|
Emf napisał/a: | yoyo, albo mało jeździsz i przez dwa lata przejechałeś 5 tys. km. |
aż specjalnie dla ciebie policzyłem
żarówki założyłem zaraz po kupnie auta w październiku 2007, a spaliły się w sierpniu 2009 tj. ok 22-23 miesiące
jak kupiłem autko to miałem na budziku 176tys, teraz 211 tys km to nam daje ok. 33-35 tys km
podsumowując philipsy wytrzymały mi ok 22-23 miesiecy / ok 33-34 tys km
nie wiem czemu aż tyle wytrzymały, zmieniałem tak jak każde inne, czyli ostrożnie i bez dotykania szkła,
teraz ciężo stoję z kasą więc kupiłem jakieś xtrme rainbow (produkowane przez bottari) za 29zł - zobaczymy ile pojeżdżą,
szykuje się do zakupu kolejnego autka i na 99% wrzucę do niego philipsy, bo będę dużo w nocy jeździł, a byłem z nich bardzo zadowolony |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-09-2009, 07:57
|
|
|
Philipsy są dobre, ale z deka przydrogawe. Ja używam teraz Tungsramów (coś tam z plusami, bynajmniej też mają mocniej świecić (przy 55/60W)) i jestem zadowolony. Święcą prawie tak samo dobrze jak Philipsy. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-09-2009, 10:53
|
|
|
czegoś nie rozumiem... cały czas swoją poprzednią Temprą jeździłem na zwykłych żarówkach z Auchana. Chyba 8-9zł płaciłem za jedną. Przejechałem ponad 40tyś km i tylko jedną wymieniłem (w sumie wuja ubek wymienił) z powodu przepalenia. Nigdy nie narzekałem na widoczność w nocy. To co miałem widzieć to widziałem. A w nocy jeździłem dość dużo. To po co przepłacać? |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-09-2009, 10:58
|
|
|
philipsy się szybko przepalają. kupiłem samochód bez jednej żarówki, widziałem, że w drugiej lampie jest właśnie Philips, więc dokupiłem do kompletu. Nie miną miesiąc jak kupiłem drugi komplet tylko firmy Osram za około 40zł który świeci do tej pory |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 15-09-2009, 13:40
|
|
|
ciechu napisał/a: | czegoś nie rozumiem... cały czas swoją poprzednią Temprą jeździłem na zwykłych żarówkach z Auchana. Chyba 8-9zł płaciłem za jedną. Przejechałem ponad 40tyś km i tylko jedną wymieniłem (w sumie wuja ubek wymienił) z powodu przepalenia. Nigdy nie narzekałem na widoczność w nocy. To co miałem widzieć to widziałem. A w nocy jeździłem dość dużo. To po co przepłacać? |
napiszę tak: ja jeździłem dużo polonezem, bez centralnego zamka, wspomagania itd, w sumie fajnie sie nim jeździło, jeździł do tyłu, do przodu, w dzień i w nocy - kurcze po co ja kupiłem temprę ? po co przepłacać ?
A tak na poważnie, nikt nie pisze że zwykłe zarówki są złe - sa takie jakich wymagają przepisy homologacja itd. ale to nie oznacza że nie można skorzystać z czegoś lepszego jeśli jest na rynku
tak dla przykładu - fotki z tego samego auta, w tym samym miejscu, tym samym aparatem:
1. 2. 3.
1. Mtec Cosmos blue, 2. Philips blue Vision, 3. Philips power2night
kiedyś bardzo dużo jeździłem w nocy codziennie tą samą trasą i po zmienie żarówek właśnie na philipsy night guide widziałem różnicę na plus, a i wzrok mniej się męczył |
|
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 15-09-2009, 13:41
|
|
|
A niech mi ktos powie jak jet z tymi swiatłami ala audi? chodzi o te diodowe, coraz wiecej autek widze na takich swiatłach. |
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-09-2009, 13:43
|
|
|
tipacz napisał/a: | A niech mi ktos powie jak jet z tymi swiatłami ala audi? | o co dokładniej pytasz? czy działają, czy są legalne? |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 15-09-2009, 13:45
|
|
|
tipacz napisał/a: | A niech mi ktos powie jak jet z tymi swiatłami ala audi? chodzi o te diodowe, coraz wiecej autek widze na takich swiatłach. |
Wydaje mi się że jeśli śa one oryginalnie montowane to można korzystać, a w naszych autkach musimy korzystać z tego co fabryka dała |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 15-09-2009, 19:22
|
|
|
jelcyn napisał/a: | o co dokładniej pytasz? czy działają, czy są legalne? |
Czy sa legalne - widziałem wiele różnych samochodów w których były i napewno fabryka ich nie montowała np astra, mazda 323 itp. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|