Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stowarzyszenie "Tempra Tipo Team"
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-09-2005, 19:00   

Mupik rozumiem, ze to aluzja do mnie wiec odpowiadam.
Glos zabieralem ale na dwa pytania nie otrzymalem odpowiedzi, a brzmialy one: co nam da utworzenie stowrzyszenia???

MupiK napisał/a:
Swoja dorga co za roznice wam robi czy ejstescie w stowarzyszeniu czy nie ? nie zyjemy w latach w ktorych za to idzie sie do wiezienia i jest to karalne !!

Wedlug Twojej opinii to "swoja droga to co za roznica czy bedziesz w klubie tempra TTT czy partii TTT czy tez kole gospodyn wiejskich TTT??"

Pytanie moje to po co dokonywac zmian i wprowadzac dodatkowa materie biurokratyczna??

assistance   Moneta

geezy 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-09-2005, 19:20   

Mi stowarzyszenie dało możliwość poznania fajnych ludzi od pierwszego podejścia i pogapienia się na fajne Temperki (bardziej umyte niż moje auto:) )
Wpłaciłem pieniążek, kupiłem "zalogowaną" koszulkę.
Bo CHCIAŁEM.
Ty byłeś zwolennikiem wybrania władz i...decyzję pozostawiłeś między innymi mnie.
Mam nadzieję, że podjąłem słuszną ale zdaje się, że masz prawo uważać, że władz nie ma, a wykrzykniki w takiej ilości są doprawdy zbędne.
A propos...bardzo pragnąłem prowadzić samochód, więc go kupiłem. Ponad pięć lat temu. Prawo jazdy na to cacko mam od stycznia, bo przedtem jeździłem motorem.

Emf 

Wysłany: 15-09-2005, 19:38   

geezy napisał/a:
Ty byłeś zwolennikiem wybrania władz i...decyzję pozostawiłeś między innymi mnie.

Z calym szacunkiem Geezy ale nie pozostawialem Ci zadnej decyzji bo znam Cie od dzisiaj ;)

geezy napisał/a:
Mam nadzieję, że podjąłem słuszną ale zdaje się, że masz prawo uważać, że władz nie ma, a wykrzykniki w takiej ilości są doprawdy zbędne

Jestes tu od niedawna wiec najpierw przesledz temat i wtedy bedziesz wiedzial o czym pisze :)

geezy napisał/a:
a wykrzykniki w takiej ilości są doprawdy zbędne.

Coz tak sie sklada, ze o ilosci wykrzyknikow decyduje autor.
Uwazam,ze ich ilosc jest "dostateczna" -> tych tez !!!! ;)

geezy napisał/a:
A propos...bardzo pragnąłem prowadzić samochód, więc go kupiłem. Ponad pięć lat temu. Prawo jazdy na to cacko mam od stycznia,

I patrzyles na niego w garazu???
Podziwiam Twoja wytrzymalosc.

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 15-09-2005, 19:40   

Emf, to jest tak. Jak jest Stowarzyszenie jak narazie Zwykle fakt faktem NIC ZA DUZO NAM NIE DAJE! Ale jestesmy prawna organizacja.

Jesli ktos bedzie chcial zostac czlonkiem stowarzyszenia wypelni deklaracje + oplaci 10zł per rok i zostanie w stowarzyszeniu.

Reszta bedzie "incognito" i beda mieli ograniczone tak jak teraz "mozliwosci" na forum.

Po drugie, EMF, narazie stowarzysznie dziala jako zwykle bo chcemy "nauczyc" sie tej papierokowej roboty, zobaczyc jak jest. Stowarzysznie bedzie istnialo do Zlotu w maju gdzie podejmiemy decyzje czy zostajemy jak jest czy moze robimy stowarzyszenie "rozszezone" ktore daje nam lepsze mozliwosci np. otrzymywania darownizn.

Co do $$$ to powiedzmy ze to co uzbieralismy nasz skarbnik "tak jak by" przelal na "konto" stowarzyszneia. Kase - skladki - prawnie stow. zwykle moze zbierac na swoja rzecz (swoja=stowarzysznenia).

EMF - wiem , ze masz watpliwosci, ALE NIE BYLO CIĘ NA SPOTKANIU!
Tam duzo spraw przedyskutowalismy, wybralismy co BYLO najlepsze.

Dlatego pewnie twoje watpliwosci i pytania :(
'
Fakt faktem jest ze ktorys z mod usunal projekt Stowarzyszenia, wiec go narazie na forum nie ma, ale Radke pewnie napisze wszystko co jak trzeba i przeslie mi juz gotowy Statut ktory bedzie na forum/www.

assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 15-09-2005, 20:09   

Miszko OK :D
Ja nie jestem jakims zapalonym przeciwnikiem stowarzyszenia tylko chcialem uslyszec to co uslyszalem od Ciebie.
Stowarzyszenie nam nic nie daje wiec dlatego tylko w poprzednich postach pytalem, czemu niektorzy traktuja to jako sprawe "zycia lub smierci" klubu ;)

P.S. U gory mialo byc Panie Prezesie ;)

Pozdrowionka

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 15-09-2005, 20:19   

Emf, heh, dobra bez tych "Panie Prezesie" :D Jestem jaki jestem(gdzies to slyszalem :lol: )

Jak Radke napisze posta wtedy beda ikonki.

Porpostu teraz bedziemy prawna organizacja, nie jakims tam "kolejnym" klubem.
Jest zarzad, ktory bedzie wydawac dyspozycje, robic zloty bez tygodni dogryzywania sobie na forum wyższosci Borek nad Skorzecine i odwrotnie.

Teraz bedzie raz tu raz tu. Raz bedzie pasowalo im raz bedzie pasowalo nam. :P

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-09-2005, 21:24   

Emf sorki ze utrafilo w Ciebie nie mialem tego zmiaru bo akurat ty sie wypowiadales mialo to byc rzucone bardziej ogolnikowo :-)
Sporo nas tutaj i mysle ze itak dojdziemy do porozumienia.
Greez faktycznie z dosc cietymi slowami chwilowo powoli bo jestes tu od bardzo niedawna moze znowu ktos poczuje sie urazony ale zgodze sie z Emf ze jakbys przesledzil wszystkie dyskusje na temat stowarzyszenia to bys zrozumial o co tu chodzi...
Ty glosowales na tak bo ludzie ktorzy pojechali do Konina w mojej opinii powinni glosowac na tak, przeciwnicy sie nie pojawili:-)

Dobra nie pisze juz w tym temacie :P jest duzo wiecej ciekawszych na forum:D

pzdr 4 All
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-09-2005, 22:17   

Mądry Polak po szkodzie.

Szkoda, że takie dyskusje są dopiero teraz.

Co do projektu Stowarzyszenia mojego autorstwa - usunołem go ja. Dlaczego - bo był to tylko projekt, który moim zdaniem po zebraniu założycielskim był już zbędny. Nie wiem jakie zmiany w nim wprowadzono i wolałem go usunąć żeby nie wprowadzać zamieszania.

Wszystkich, którzy chcą dyskutować na temat Stowarzyszenia odsyłam do ustawy "Prawo o stowarzuszeniach" (Dz. U. z 1989 r. nr 20, poz. 104 z późniejszymi zmianami). Do zapoznania się z tą ustawą zachęcam w szczególności zarząd Stowarzyszenia. Z tego co widzę nie do końca wiecie o czym dyskutujecie.

Kolejna sprawa - Stowarzyszenie TTT formalnie nie istnieje. Dlaczego - poczytajcie ustawę.

Jeżeli chodzi o pieniądze to jedynym ich źródłem dla stowarzyszenia zwykłego są składki członkowskie uiszczane przez członków stowarzyszenia. Członkiem stowarzyszenia jest się od dnia przyjęcia do stowarzyszenia (nie dotyczy członków założycieli, którzy są członkami stowarzyszenia od dnia jego założenia), a więc składki wpłacone na działalność klubu nie mogą tak sobie zostać "wchłonięte" przez stowarzyszenie.

To na razie tyle. Później jeszcze raz prześledzę posty i postaram się wyjaśnić wątpliwości, których w tym poście nie wyjaśniłem.i

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:37 ]
Emf napisał/a:
No chyba, ze wystapi maly zapis drobna czcionka "jesli czlonek klubu nie zglosi checi rezygnacji z czlonkowstwa w klubie zostanie automatycznie zarejestrowany jako czlonek stowarzyszenia"

Ustawa narzuca dobrowolność przystępowania do stowarzyszeń więc nikt nie może zostać przeniesiony automatycznie. Każdy kto chce należeć do stowarzyszenia musi wypełnić deklarację członkowską.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:41 ]
Emf napisał/a:
Jezeli powiedzy ja jestem klubowiczem i wplace kase w przyszlym roku, to wplace ja na klub bo jak na razie nie widze sensu byc czlonkiem stowarzyszenia.
Czyli beda dwie kasy, dwa zarzady???

Przed zebraniem 11.09.2005r. pisałem o tym, żeby ustalić jaka będzie zależność między stowarzyszeniem, klubem i forum ale wtedy nikogo to nie interesowało. Zarząd jest na razie jeden (jeszcze nieformalny). A co do kasy w przyszłym roku to nie wiadomo czy będziesz miał gdzie wpłacić.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:44 ]
miszko napisał/a:
Wiec tylko wszyscy wybrani na zgromadzeniu beda musieli podpisac "deklaracje" a reszta klubowiczow bedzie w formie takiej jak dotychczas, czyli nic nie bedzie musiala podpisywac.

Jak już pisałem wyżej nikt niczego nie musi podpisywać - przynależność do stowarzyszenia jest dobrowolna. Nie wiem jakie zmiany wprowadziliście w regulaminie ale w moim projekcie był zapis, że członkowie założyciele nie muszą składać deklaracji aby być członkami stowarzyszenia.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:46 ]
miszko napisał/a:
Co do stowarzysznia, moze masz fakt, ale tak bedzie to prawna organizacja.

Stowarzyszenie zwykłe nie ma osobowości prawnej.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:47 ]
Emf napisał/a:
Stowarzyszenie nie podejmuje decyzji w stosunku do czlonkow klubu
Moze je podejmowac jedynie w stosunku do czlonkow stowarzyszenia
Jesli bylby wybrany zarzad klubu to OK on wtedy podejmowalby decyzje organizacyjne

Nic dodać, nic ująć.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:50 ]
Redd napisał/a:
Klub wlasnie przeksztalca sie w stowarzyszenie - nie bedzie dwoch kas - tylko jedna

roger napisał/a:
Emf klub zmienia się w stowarzyszenie było o tym pisane na forum.Narazie będziemy stowarzyszeniem zwykłym a póżniej się zobaczy i będzie można zmienić w stowarzyszenie formalne.

Klub nie może zmienić się w stowarzyszenie. Członkowie klubu mogą założyć stowarzyszenie i ewentualnie rozwiązać klub. tak samą jest jeśli chodzi o stowarzyszenie zwykłe i rejestrowe. Nie można przekształcić jednego w drugie.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:52 ]
Radke napisał/a:
Polecam dokładniej zapoznać się z projektem Statutu, który przygotował Jarek38.

Pomijając to, że tego projektu nie ma już na forum przypominam, że stowarzyszenie zwykłe ma regulamin a nie statut.

Emf 

Wysłany: 15-09-2005, 23:04   

Qrde kamien z serca :)
W końcu Jarek napisal o tym o czym ja pisalem ale nikt mnie nie rozumial.
Dzieki bo juz myslalem, ze zaczne pisac drukowanymi literami ;)

Emf napisał/a:
No chyba, ze wystapi maly zapis drobna czcionka "jesli czlonek klubu nie zglosi checi rezygnacji z czlonkowstwa w klubie zostanie automatycznie zarejestrowany jako czlonek stowarzyszenia"

Powyzsze Jarek bylo tylko ironia :)

Mupik spoko :)

MupiK napisał/a:
Dobra nie pisze juz w tym temacie Razz jest duzo wiecej ciekawszych na forum:D

Tylko, ze xlaski.pl to NIE JEST nasze forum ;) :lol:

assistance   Moneta

Jarek38 

Wysłany: 15-09-2005, 23:23   

Emf napisał/a:

Powyzsze Jarek bylo tylko ironia

Wiem, ale ale ten problem był poruszony w kilku postach więc wolałem go wyjaśnić.

miszko 

Wysłany: 16-09-2005, 10:00   

Jarek38 napisał/a:
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 23:44 ]

miszko napisał/a:
Wiec tylko wszyscy wybrani na zgromadzeniu beda musieli podpisac "deklaracje" a reszta klubowiczow bedzie w formie takiej jak dotychczas, czyli nic nie bedzie musiala podpisywac.

Jak już pisałem wyżej nikt niczego nie musi podpisywać - przynależność do stowarzyszenia jest dobrowolna. Nie wiem jakie zmiany wprowadziliście w regulaminie ale w moim projekcie był zapis, że członkowie założyciele nie muszą składać deklaracji aby być członkami stowarzyszenia.

Mi chodzilo o to ze zalozyciele musza sie podpisac, a reszta klubwiczow dobrowolnie przystepuje.
Jarek38 napisał/a:
Co do stowarzysznia, moze masz fakt, ale tak bedzie to prawna organizacja.

Stowarzyszenie zwykłe nie ma osobowości prawnej.

Moze nie ma osobowosci, ale jest prawnie zarejestrowane.

Redd 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 16-09-2005, 13:24   

Emf, czyli mialem racje! Czepiales sie nazewnictwa :D :D:D:D:D

Emf 

Wysłany: 16-09-2005, 15:25   

Redd :evil: :tuk: :boks:

:D :D:D:D:D:D:D:D:D:D

assistance   Moneta

Jarek38 

Wysłany: 16-09-2005, 19:59   

miszko napisał/a:
Moze nie ma osobowosci, ale jest prawnie zarejestrowane.

Stowarzyszenie zwykłe nie jest zarejestrowane i tym właśnie różni się od stowarzyszenia rejestrowego i również dlatego przy jego zakładaniu wymagane są inne dokumenty

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2005 21:04 ]
Redd napisał/a:
Emf, czyli mialem racje! Czepiales sie nazewnictwa

Reed podaj jakiś konkretny przykład bo jak na razie odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym piszesz.

miszko 

Wysłany: 16-09-2005, 20:07   

Jarek38, to ja juz sam nie rozumie ;)

Stow. zwykle nie jest rejestrowane? To dlaczego o tym mowilismy na spotkaniu + o papierach do KRS? Chyba sie juz pogubilem, albo kupie sobie ksiazke nt. stowarzyszen, bo czytalem wszystkie posty o stowarzyszeniu i sam juz teraz nie wiem ](*,)

Emf 

Wysłany: 16-09-2005, 20:22   

Miszko stowarzyszenie zwykle nie jest rejestrowane w sadzie.
Jak nazwa wskazuje rejestrowane jest - Stowarzyszenie Rejestrowe, ktore ma wpis do Krajowego Rejestru Sadowego (KRS) i wtedy ma ono osobowosc prawna.
To tak jak ze spolkami.
Zwykla spolka cywilna nie ma osobowosci prawnej bo dziala na zasadzie wpisu do ewidencji dzialalnosci gospodarczej.
Osobowosc prawna maja za to np. spolki z o.o., jawne i akcyjne, ktore to rejestrowane sa w Krajowym Rejestrze Sadowym.

assistance   Moneta

Jarek38 

Wysłany: 16-09-2005, 20:47   

miszko napisał/a:
To dlaczego o tym mowilismy na spotkaniu

Miszko ja nie wiem o czym rozmawialiście na spotkaniu bo mnie nie było. Być może chcieliście założyć stowarzyszenie rejestrowe tylko że do tego potrzebne jest 15 osób a z tego co słyszałem było 12.

EMF - bardzo dobrze to wyjaśniłeś.

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2005 22:05 ]
A swoją drogą to niezłe jaja tu mamy - Prezes nie wie czego jest prezesem :lol: [-o<

Vipera 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 17-09-2005, 08:39   

Ktoś ma może Tempre SW 4x4? Jak tak to do zobaczenia na zlocie!
     assistance   Moneta

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-09-2005, 09:25   

VIPER, serio mieszkasz w miejscowosci Cyców?

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

roger 

Wysłany: 17-09-2005, 11:08   

Cytat:
Stow. zwykle nie jest rejestrowane? To dlaczego o tym mowilismy na spotkaniu + o papierach do KRS? Chyba sie juz pogubilem, albo kupie sobie ksiazke nt. stowarzyszen, bo czytalem wszystkie posty o stowarzyszeniu i sam juz teraz nie wiem

Miszko na spotkaniu mówiliśmy że jest taki wariant.To co my założyliśmy to jest właśnie zwykłe które się nie rejestruje.Propozycja była taka że zobaczymy jak to wszystko wygląda i wrazie czego rozwiąrzemy stowarzyszenie zwykłe i stworzymy stowarzyszenie formalne (i je będziemy rejestrować w KRS).

Aha był poruszony temat przez EMF że nie było władz klubu , po części za takie władze można by uznać grupe moderatorów.

rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI)
     assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 17-09-2005, 12:04   

Vipera pewnie jest z Sycowa, często zwanego przez złośliwych Cycowem :P
     Moneta

miszko 

Wysłany: 17-09-2005, 16:39   

roger napisał/a:
Miszko na spotkaniu mówiliśmy że jest taki wariant.

Jarek38 napisał/a:
A swoją drogą to niezłe jaja tu mamy - Prezes nie wie czego jest prezesem

Tak ;) Pomieszalo mi sie ;) Tyle rozmawialismy, ze juz mi sie samemu poprzekrecalo.
A w dodatku jak przyszedl wybor stowarzyszenia to ja akurat przed laptopem siedzialem i pisalem na klubowym czacie.

Dobra , EMF thx za "doprowadzenie" mnie do stanu trzeźwości :P

A Viper, to ciekawe skad sie urwał ;)

Jarek38 

Wysłany: 17-09-2005, 17:07   

Nie przejmuj się Miszko. Początki bywają trudne. Ale im trudniej na początku tym łatwiej potem.

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-09-2005, 20:55   

Nie jestem zainteresowany stoważyszeniem stara forma mi bardziej odpowiada klubowa nie formalna .
Jakie ograniczenia dla tych co ,mają gdzieś stoważyszenie.
Znowu wszystko w stronę komercji,po to aby zdecydować o zlocie czy innym bzdecie. Nie wiem komu potrzebnym?
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 17-09-2005, 21:04   

Ale jest zarzad ktory bedzie zarzadzal klubem. Nie bedzie klotni, ze " a moze tak, a moze tak, albo jeszcze inaczej".

W podejmowaniu decyzji bedzie nam lepiej. Np. co do zlotów, co do zbierania skladki itp.

Czekamy jeszcze na post Radke z pelnym txt statusu.

Odpowiedz do tematu