Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana składki...
Autor Wiadomość
rhoody 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-05-2005, 10:18   Zmiana składki...

Panowie!!! A może "delikatnie" podwyższymy naszą składkę członkowską do ok. 15-20 pln - raz na cały rok chyba można zapłacić a i więcej rzeczy moglibyśmy zrobić... chociażby np. na kolejnym zlocie zorganizować więcej płatnych ciekawych konkurencji (GOKARTY RULEZ)... oczywiście mogą to być także inne wydatki z tej puli - jakieś gadżety itp. sprawy... piszcie co sądzicie na ten temat i jakie możemy poczynić dodatkowe "zakupy" (jeżeli oczywiście mój projekt przejdzie)...

DRUGA SPRAWA:
Wiem, że na pewno zaraz zostanę "zlinczowany" przez osoby, które należą do TTT a nie opłacają składek lub są im zupełnie przeciwni... ale koledzy - to płaci się tylko raz/rok a dzięki temu mozna więcej zdziałać... zresztą i tak zapłacą ci, co robią to zawsze i nie mają z tym żadnych, nawet najmniejszych problemów ZACZNIJMY STAWAĆ SIĘ POWOLI POWAŻNYM KLUBEM - JEST NAS PONAD 230!!! a ilu płaci...???

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-05-2005, 10:32   

Jestem za. Nie jest to duży wydatek.
Sugeruję jednak, aby nie rozpoczynać teraz dyskusji (czytaj: licytacji) na ten temat do momentu, aż nie zostanie ostatecznie ustalona struktura naszego klubu, zasady członkostwa, prawa i obowiązki etc. - mam nadzieję, że w miarę szybko. Demokracja jest fajna ale do pewnego momentu - no i nie w sprawach finansowych :)

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

rhoody 

Wysłany: 12-05-2005, 10:34   

zgadzam się i dlatego musimy poruszyć znowu sprawę naszych struktur...

Jagi 

Wysłany: 12-05-2005, 11:06   

Popieram projekt ...
Stawkę trzeba narzucić, musi zrobić to zarząd jak już będzie ... opłacenie będzie wiązało się z odblokowaniem dla członka mozliwości i opcji już ograniczonych i tych o których pisał wczoraj Radke ... nadpłata poszłaby na organizacje zlotów, może w końcu będziemy mieć wystarczająco kasy żeby zrobić smyczki klubowe itp. ale o tym co na co to będziemy dyskutować jak już będzie czym dysponować ...

Pozdrawiam

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-05-2005, 11:17   Re: Zmiana składki...

rhoody napisał/a:
Panowie!!! A może "delikatnie" podwyższymy naszą składkę członkowską do ok. 15-20 pln - raz na cały rok chyba można zapłacić a i więcej rzeczy moglibyśmy zrobić... chociażby np. na kolejnym zlocie zorganizować więcej płatnych ciekawych konkurencji (GOKARTY RULEZ)... oczywiście mogą to być także inne wydatki z tej puli - jakieś gadżety itp. sprawy... piszcie co sądzicie na ten temat i jakie możemy poczynić dodatkowe "zakupy" (jeżeli oczywiście mój projekt przejdzie)...

DRUGA SPRAWA:
Wiem, że na pewno zaraz zostanę "zlinczowany" przez osoby, które należą do TTT a nie opłacają składek lub są im zupełnie przeciwni... ale koledzy - to płaci się tylko raz/rok a dzięki temu mozna więcej zdziałać... zresztą i tak zapłacą ci, co robią to zawsze i nie mają z tym żadnych, nawet najmniejszych problemów ZACZNIJMY STAWAĆ SIĘ POWOLI POWAŻNYM KLUBEM - JEST NAS PONAD 230!!! a ilu płaci...???

Witam,

Na wstepie, zeby nie bylo watpliwosci - ja place i zrobilem to juz dawno :D

Jestem przeciw podniesieniu skladki.
Zasada jest prosta jak z podatkami - im wieksze, tym sie okazuje, ze wplywy mniejsze :) Zaraz sie okaze, ze nie ma za bardzo chetnych do klubowania ze wzgledu na wysokosc skladki.

Skladka z natury rzeczy przeznaczona miala byc na utrzymanie strony i forum. Sorry, ale pomysl podnoszenia skladki pod katem zlotu jest mocno nietrafiony. Nie wszyscy MOGA przyjechac, a trudno zeby finansowali tych ktorzy sie zjawia. To chyba jest logiczne. Na imprezy zlotowe mozna sie zlozyc osobno... Wytlumacz mi co rozumiesz przez "wiecej zdzialac" ?

Co do Jagi: skladka powinna byc i jej nie oplacenie powinno odpowiednio skutkowac - co do tego nie powinno byc watpliwosci.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Jagi 

Wysłany: 12-05-2005, 11:53   Re: Zmiana składki...

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Co do Jagi: skladka powinna byc i jej nie oplacenie powinno odpowiednio skutkowac - co do tego nie powinno byc watpliwosci.

i nie ma 8)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-05-2005, 15:51   

Zgodze sie z Marcinem.
Bynajmniej nie pod swoim katem bo czy mam zaplacic 10 czy 20 zl to roznica jest znikoma (dwa piwa w lokalu)
Chodzi o to, ze jak napisal Marcin nie kazdy bedzie za tym aby skladka poszla na oplacenie konkurencji na zlocie bo go na tym zlocie moze nie byc.
Jesli chcemy Panowie zebrac kase na konkurencje to robimy to przed zlotem albo na samym jego poczatku i nie ma problemu.
Moze sie okazac ze zamiast, jak w chwili obecnej 50 osob zaplaci po 10 zl, zostaniemy z 20, ktore zaplaca po 20zl.
Gdzie tu korzysc??
Nie zrownamy sie nigdy z takimi klubami jak BMW czy Opel bo wystarczy porownac ile jezdzi Tempr i Tipo a ile tamtych aut.
TTT spodobalo mi sie wlasnie dlatego ze jest w pewnym sensie "kameralne" bez jakiegos szpanerstwa i wielkiej pompy.
Mi jest obojetne czy przyjedzie na zlot TV czy nie, bo chodzi o dobra zabawe, a jest ona tylko wtedy gdy jest luzno i nikt nie probuje "pudrowac noska" bo TV przyjechala.
Czy gdyby byla TV to naprawialbym bak na podjezdzie :P

To jest moja opinia i dla mnie nie ma roznicy czy zaplace 10, 20 czy 30 zl bo to i tak jest raz na rok.
Ale zastanowmy sie nad innymi osobami.
Czy powyzsza decyzja przyniesie wiecej korzysci czy strat.

To moja skromna opinia i prosze bez linczu :lol:

assistance   Moneta

Jagi 

Wysłany: 12-05-2005, 16:01   

Panowie ale ja napisałem ze składkę bedziemy dzielic jak juz wogole bedzie co dzielic ... moze i zlot faktycznie pomyslem dobrym nie jest co nie zmienia faktu ze podwyzszenie skladki do np. 20 zlotych pozwolilo by nam na zorganizowanie jakis innych rzeczy ogolnego pozytku ...

Jacacenty 

Wysłany: 12-05-2005, 17:56   

I ja nie poprę pomysłu podwyższenia składki. Pytanie : po co?
I tak narazie jesteśmy na plus jako klub, a składka miała docelowo być przeznaczona tylko na opłacenie miejsca w sieci.

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-05-2005, 19:40   

Zasada prosta nie musi być składka większa tylko co zrobić ,żeby egzekwować to co jest a właściwie to co powinno być .
Jak zmobilizować do wpłacania ?
Dwie możliwości po dobroci mało skuteczna po niektórych to spływa a nawet potrafia sie obrazić .
Druga to ograniczenie dostępu na maxa ,po zapłaceniu dopiero dostęp do czytania postów i pisania ich .
Zostawić widoczne tylko tematy postów .
Co to za różnica czy będzie nas tłum czy konkretnie zainteresowanych garstka .

Ja jak potrzebuje autogiełde to wysyłam SMS i mam dostęp przez 1,5 h.
     assistance   Moneta

Grześko 

Wysłany: 12-05-2005, 20:36   

Ja bym powiedział w ten sposób:
Jestem za nieznacznym podwyższeniem składki, ALE PO:
- uzdodnieniu wszystkich spraw związanych z zarządzaniem klubem,
- powołaniu zarządu,
i co chyba najważniejsze
- po znalezieniu sposobu i wdrożeniu większej ściągalności aktualnych składek.
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-05-2005, 20:59   

Hmm teoretycznie po podwyższeniu składki może być tak jak Marcin pisze....

a w praktyce może być różnie.

Raczej jestem przeciwny. Lepiej wymyślmy sposób na przekonanie wszystkich aby dali po te 10 zeta i wpełni korzystali z tego ca co płacą.
     assistance   Moneta

Tomasz 

Wysłany: 12-05-2005, 22:39   

Moje zdanie jest takie...dziwi mnie to, ze ludzie zaluja tych 10zlociszy, przeciez to nie majatek...A jak ktos traktuje powanie to co sie tu dzieje to wplaci....Jak widac duza ilosc jest niezbyt powazna....szkoda...Ja np nie bylem na zlocie...choc chailem, ale czas mi nie pozwolil...nie jestem na bierzaco w sprawach na forum bo mam tez obowiazki....Ale wplacilem pieniazki....bo dla mnie to jest hobby, pewnego rodzaju pasja :roll:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-05-2005, 22:43   

Wlasnie jak by chociaz 150osob wplacilo po 10zł to mamy 1500zł!!! A to juz jest DUZO!
Z tego na rok potrzebne nam jest okolo 300zł na serwer (o ile sie nie rozbudujemy o lepszy/wieciej miejsca).

Ograniczyc oczywiscie ze mozna.
Mozna nawet takie cos zrobic ze dla nowo zarejestrowanych przewidzianych jest np. 20 postow za darmo, zeby mogl pisac nastepne musi przystapic do klubu VIP (czyli musi oplacic skladke).

rhoody 

Wysłany: 12-05-2005, 23:21   

no i wszystko praktycznie poszło po mojej myśli - temat miał ruszyć od nowa... ta sugestia z " opłacaniem" ze składek konkurencji na zlotach to tylko jedna z sugestii wykorzystania pieniędzy, nie chodzi mi o to, że tak ma być - nie mi o tym decydować... ale stwórzmy sobie za tą kasę jakiegoś rodzaju gadżety klubowe - po co za każdym razem płacić za poszczególne bajery typu podkładki, breloki itp., można to zrobić od razu... dlaczego członkostwem w naszym klubie mają szczycić się osoby, które nie opłacają składek... a z tego co się orientuję tacy też zakupili w/w rzeczy... mi osobiście byłoby głupio przed innymi członkami TTT chwalić się klubowymi elementami nie opłacając "zrzutki", ale to sprawa sumienia każdego z osobna...

Moja propozycja jest taka:
1. gadżety klubowe mogą otrzymać jedynie osoby opłacające składkę (może nawet bezpłatnie w ramach pozostałej puli pieniędzy),
2. udziały w forum wg zasad zaproponowanych, np. przez Miszka,
3. porady lub pomoc (assistance) - na powyższych zasadach,
4. decyzje w sprawach kluczowych dla klubu - jak wyżej.
Może takie decyzje i restrykcje dadzą w końcu co niektórym osobnikom trochę do myślenia... Mam taką cichą nadzieję...

miszko 

Wysłany: 13-05-2005, 21:12   

No to trzeba przedyskutowac powazniej, jesli mialy by takie powazne restrykcje wejsc.

roger 

Wysłany: 14-05-2005, 08:17   

Witam Was Wiaro

No jak zwykle Moim skromnym zdaniem nie podnośmy składki klubowej bo po co miała być tylko kaska zbierana na poczet serwera (utrzymanie żeby był).

Kolejna rzecz to odnośnie gadżetów na zloty (nagrody) , jeżeli zbliża sie zlot to robimy zrzutke na poczet nagród i ktoś z "Zarządu" zakupuje z tych funduszy nagrody "tworzenie funduszy celowych".Dzięki temu "zarząd" miałby prosty sposób przedstawienia nam na koniec roku rozliczenia wydatków.

Jeżeli chodzi o pozostałe "bajery klubowe" jakie nam przyjdą do głowy to poprostu robimy zrzudke i sprawa jest załatwiona.

Powiem wam że mam znajomego który ma Opla i wszedł na stronke klubową o porade i na wstępie się odrazu zraził do klubu bo żeby zobaczyć co tam się dzieje musiał wpłacić "składke" a powiedział że płacić za coś co niewidzi nie ma zamiaru.A jak zobaczył nasz klub to powiedział że to jest właśnie to co cieszy że jest dostępne i proste a nie zamknięta kasta.
Więc Mój pomysł jest taki żeby zrobić dla "nowych" okres karencji np.:
- możliwość oglądania forum przez 5 wyświetleń
- możliwość napisania max. 2 postów

No to by było już wszystko .

rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI)
     assistance   Moneta

BODEK 

Wysłany: 14-05-2005, 08:22   

Cosik widzę,że szykuje się kolejny trudny problem.Faktycznie,dziwnym jest,że tylu mamy klubowiczów a składek tak mało.Samo słowo składka nigdy dobrze się nie kojarzyło,ale istnienie takiego "przedsięwzięcia" jak nasz klub ,z natury rzeczy pociąga za sobą jakieś wydatki,choćby związane z utrzymaniem strony.Nie chcę tu wyszczególniać ,co,za co i poco tylko uświadomić wszystkim "wystającym z szeregu",że warto docenić zaangażowanie moderatorów i wszystkich ,którym na sercu leży trwanie naszego klubu poprzez chociażby wpłacenie tych "marnych" 10 zł.Czy to naprawdę taki wydatek?Zobaczcie ile korzyści wynika z samego tylko forum technicznego.Policzcie ile zaoszczędziliście pieniędzy mogąc samemu zlokalizować i usunąć jakąś usterkę w swoim aucie,ile informacji uzyskaliście na temat zamienników,"patentów" itp rzeczy.A te wszystkie mini -zloty.Nie wszyscy "nadajemy" na tej samej fali,ale trudno ,żebyśmy przez samą tylko przynależność do klubu stali się kochającą rodziną :) .Na koniec mojego ględzenia podam taki przykład.Jesienią 2003 r miałem operację kolana co wiązało się z zakupem drogich zastrzyków-1300 zł.Nie byłem przygotowany na taki wydatek i zacząłem szukać tańszego dystrybutora.Kiedy wszelkie możliwości mi się wyczerpały całkiem przypadkowo zgadałem się z klubowiczem Tomkiem Lipertem (Tomek gdzie Ty się podziewasz?) z Olsztyna.Okazało się,że mamy wspólny problem.Napisałem Mu o swoim problemie i On swoimi "kanałami" załatwił mi te zastrzyki za 770 zł.Nasza rozmowa miała miejsce w poniedziałek a ja w piątek musiałem dostać pierwszą serię.Wiecie co napisał?"Wojtek jak chcesz to Ci przywiozę te zastrzyki,dorzucisz tylko na gaz"Praktycznie obcemu facetowi,którego znałem tylko z forum wysłałem na konto pieniądze a w piątek zajechał pod mój dom na godzinę przed zastrzykiem i razem pojechaliśmy do kliniki.A ile potem było opowiadania?Dla samych takich chwil i spotkań warto było wstąpić do klubu nawet jeśli ktoś -czyli ja :) -Was w ten sposób nobilituje do wyrównania w szeregu i zadeklarowania tych paru złotych na jego działalność.

Wasz stary zgred :)

miszko 

Wysłany: 14-05-2005, 18:11   

Moje zdanie, 10zł/rok wystarczy. Forum dostępne dla wszystkich, ale z malymi ograniczeniami jakie sa teraz (brak mozliwosci glosowania w postach oraz ich zakladania, brak mozliwosci dolaczania zalacznikow ale sciagac i/lub ogladac mozna, brak mozliwosci zalozenia skrzynki w naszej domenie).

Osoby ktore oplaca skladkę wlaczaja w swoim profilu ikone monety + wstep do klubu VIP.

Dalsze ograniczenia moga nas "sprzedać" bo ktos moze sie zrazic na wstepie. A 10zł/rok to jest nie za duzo nie za malo!

Jacacenty 

Wysłany: 14-05-2005, 19:54   

Ja także nie chcę ograniczania w jakikolwiek sposób dostępu dla nowych. Nie chcą płacić - trudno. Ważne, że są osoby, które chcą i robią to. Póki wystarcza na wydatki najbardziej niezbędne.
Ja po wejściu na szare forum odrazu wysłałem smsa przedłużającego działanie forum. Miejmy nadzieję, że tak będą robić inni, nowi członkowie.
Najdotkliwiej jednak odbieram fakt niepłacenia składki przez osoby ogłaszające się w działach handlowych.

Wasz młody zgred :D .

assistance

Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 14-05-2005, 19:56   

Ja też się wypowiem. 10 zł to jest odpowiednia kwota. Tylko że mentalność polaków jest taka, żeby jak najwięcej dostać, jak najmniejszym kosztej , przetłumaczając to na nasz temat: ludzie uzyskują informacje o TT ale nie chcą nawet w geście wdzięczności, wpłacić 10 zł. Jeżeli składka zostanie podniesiona, to IMO może być jeszcze gorzej. Co prawda osoby które wpłaciły, najprawdopodobniej zapłacą i więcej, ale wyższa składka raczej ogranicza możliwość tego, aby wpłaciło wiecej osób.

Jacacenty napisał/a:
Najdotkliwiej jednak odbieram fakt niepłacenia składki przez osoby ogłaszające się w działach handlowych.

To może zrobić tak, aby osoby, które nie uiściły opłaty, nie będą mogły ogłaszać w dziale "Giełda"

Emf 

Wysłany: 15-05-2005, 12:51   

Ja uwazam jak juz wczesniej napisalem, zeby nie "kasowac" od razu za wejscie na strone bo to niektorych zniecheca.
Jak ja bym wlazl na jakis portal, a tam od razu by mi powiedziano "Dzien Dobry poprosze kwote .... " to juz bym tam nie zajrzal.
Jak komus sie spodoba i bedzie chcial o cos zapytac to wtedy bedzie zoobligowany do uiszczenia skladki.
Nie wiem jak jest w dziale ogloszen, ale zamieszczanie tam postow powinno byc dostepne tylko dla osob, ktore zaplaca bo niestety zamieszczenie ogloszenia wszedzie KOSZTUJE!!!

assistance   Moneta

madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-05-2005, 07:17   

Zrobiło mi się głupio :evil: że jeszcze nie zapłaciłam
Zaraz idę poszukać gdzie i jak mogę wpłacić kasę. 10 zł nie majątek.
Nowa jestem, przyszłam niewiadomo skąd a dostałam tyle odpowiedzi na moje pytanie. Dopiero by mi było głupio nie zapłacić a jeszcze kiedyś cos chcieć. [-X

miszko 

Wysłany: 16-05-2005, 16:41   

Madzia jak nie masz Tempry to nie ma o czym rozmawiac ;) Jak kupisz Tempre i "poczujesz" w sobie chec pomocy to wtedy usmiechniemy sie bardzo ladnie za wyrazona pomoc! :D

Jacacenty 

Wysłany: 16-05-2005, 17:51   

Ale jeśli chce, nie można odmówić. Niech świeci dobrym przykładem :) .

Odpowiedz do tematu