|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Duże spalanie gazu w 2,0 ie 8V |
Autor |
Wiadomość |
Robson
|
Wysłany: 15-11-2006, 14:10 Duże spalanie gazu w 2,0 ie 8V
|
|
|
Witam,
jakiś czas temu nasz Tipek zaczął palić 18 litrów gazu. Pojechałem do gazownika i okazało się , że jest odłączona sonda Lambda (urwany kabelek) . Podłączył ale nie chciał wyregulować instalacji bo na benzynie źle pracował. Powiedział, że trzeba zrobić porządek z pracą na benzynie (chodzi o wolne obroty, które pływają) i należy podłączyć EGR, który sam odłączyłem rok wcześniej. Mimo wszystko, autko z tygodnia na tydzień lepiej pracowało na gazie i spalanie zatrzymało się na 12 litrach.
Miesiąc temu wymieniałem sprzęgło i po tej wymianie zaczął palić 16 litrów gazu. Syn próbował się przyzwyczaić do nowego sprzęgła żeby styl jazdy miał jak najmiejszy wpływ na spalanie. Nic nie dało.
Pojechalismy do tego samego gazownika i znowu stara spiewka. Zrobic porządek z pracą na benzynie, Lambda nie pracuje, nic nie da się zrobić.
Tak sobie myśle , może kończy się reduktor, może świece trzeba zmienić na inne (mam NGK) podobno na róznych świecach jest różne spalanie.
Macie jakieś sugestie ??? |
_________________ TIPO 2,0 ie GT
Robson |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2006, 15:04
|
|
|
mamy. Wywal instalacje i jezdzij na benzynie. Gaz to zło!
a tak na serio to faktycznie zrob zeby najpierw dobrze chodzil na PB a pozniej baw sie LPG.
Gaz jest czuly na przewody wys. napiecia jak sa do dupy,jak swiece sa zle. Gdyby reduktor Ci sie konczyl mialbys problemy z odpalaniem na LPG (mowie po doswiadczeniach w audi 100 2,2 - tam mialem LPG). Jesli nie masz sekwencyjnej instalacji to sonda nie ma nic do gazu. Filtry poprzeczyszczaj. Powietrza,gazu,benzyny. |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2006, 16:34
|
|
|
sprawdz czy sonda jest sprawna i czy masz całe kable od sondy do wtyczki. to raz. dwa to jak masz stare kable i świece to je zmien (kable powinny byc dobre a nie dobierane). zmien filtry benzyna/gaz/powietrze.
świece to polecam do gazu zamontowac jednoelektrodowe . oczywiście jak masz różne świece to będzie to wpływało na spalanie . reduktor narazie zostaw - conajwyzej spuść z niego oleum korkiem spustowym na dole reduktora.
pozatym:
jaki masz przebie na tym reduktorze??
kiedy zmieniałeś kable/swiece??
kiedy zmieniałes filtry - gaz/powietrze/benzyna?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Robson
|
Wysłany: 16-11-2006, 12:02
|
|
|
Przewody i świece mam NGK. Przewody mają rok i chyba z 10 tys km. Świece maja kilka miesięcy i może z 5 tyś. Samochód mało był jeżdzony (trzeci w rodzinie).
Sprawdzę czy w warsztacie ni eurwali kabelka od sondy jak wyjmowali skrzynie przy wymianie sprzęgła.
Doprowadzenie bryki na benzynce do ładu nie jest łatwe. W serwisie Fiata nie mają oprogramowania do mojej wersji GranTurismo. Przyczyną pływających obrotów na benzynie, jak jest zimny, może być wiele. Wymieniłem czujnik temperatury, czyściłem zawór wolnych obrotów (w mojej wersji jest zawór, w innych silnik krokowy). Może być też uszkodzony Mapsensor lub komputer. |
_________________ TIPO 2,0 ie GT
Robson |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-11-2006, 17:58
|
|
|
Robson napisał/a: | W serwisie Fiata nie mają oprogramowania do mojej wersji GranTurismo. |
Nic nowego, u mnie w miescie [Lublin] jak podjechalem pod serwis fiata swoim 2.0 sedicivalvole to koles sie popatrzyl tylko i stwierdzil ze do niego to nic nie maja i sie nie podejma zadnej naprawy ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Pawel_M
|
Wysłany: 07-12-2006, 11:01
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Robson napisał/a: | W serwisie Fiata nie mają oprogramowania do mojej wersji GranTurismo. |
Nic nowego, u mnie w miescie [Lublin] jak podjechalem pod serwis fiata swoim 2.0 sedicivalvole to koles sie popatrzyl tylko i stwierdzil ze do niego to nic nie maja i sie nie podejma zadnej naprawy ;] |
No nie przesadzaj :yawinkle: mi powiedzieli że rozrząd może wymienią |
_________________ Sedicivalvole |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 07-12-2006, 14:09
|
|
|
Pawel_M napisał/a: | No nie przesadzaj :yawinkle: mi powiedzieli że rozrząd może wymienią |
Za zadne skarby swiata nie oddawaj w ich rece swojego sedici bo go popsuja, juz widzialem tych panów z naszego serwisu w akcji i wiem jak po ich zabiegach uno 1.3T i.e wygladalo ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|