Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Duże spalanie gazy w Tempra1,6 gaźnik
Autor Wiadomość
romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-06-2006, 18:37   

Cytat:
Częsta wymiana filtra powietrza - czyli?
Machinę mam niemal wyłącznie na ulicach Śląska, więc syfu musi nabierać z powietrza dużo...
A żre jak oszalała, zbiornik gazu 40l wystarcza na jakieś 220-250km (oczywiście nigdy nie spada do zera, ale z chwilą gdy absolutnie traci moc przerzucam go na benzynę i - niestety - pcham się na stację). 1.6, monowtrysk, po wymianie sondy lambda.
Przed wymianą zaczął żreć po 15-17l w mieście, gazownik przemierzył i zawyrokował, że padła sonda, bo cały czas podaje info, że mieszanka jest uboga i trza wzbogacić. Silnik oczywiście się dławił i palił w cholerę.
Wymiana sondy (na "uniwersalną", bo oryginał z Boscha ponad 530zł kosztował) nie dała absolutnie nic. Gazownik wręcz nie chciał uwierzyć, że sonda już nowa siedzi. Wysłał mnie do elektryka.
Elektryk powiedział, że na już nie ma czasu, mógłbym poczekać z miesiąc, a koszt - 100zł za diagnostykę, a do tego cholera wie ile za części i robociznę.
Tak sobie knuję - może by mu świece wymienić, tudzież te kable WN... A nuż pomoże, co - biorąc pod uwagę tę stówę za diagnostykę ucieszyłoby mnie niezmiernie. I może do tego właśnie ten filtr powietrza. Ostatnia zmiana była niecałe 2 lata temu, będzie gdzieś z 12tys km, może mniej (tak, wiem, mało jeżdżę w sumie).
Ewentualnie - skoro już się rozpisałem - jeśli znacie jakiegoś gazownika z prawdziwego zdarzenia w okolicach Katowic / Chorzowa - to jeśli można prosić o namiary...

Witam kolegę z Chorzowa :D
Profilaktycznie możesz wymienić świece, kable, filtry itp.
Jeżeli to nie pomoże i gazownicy sobie nie poradzą to jakimś tam prymitywnym rozwiązaniem jest wstawienie zamiast silnika krokowego gazu śruby regulacyjnej, tak jak jest w gaźnikowcach, wtedy sygnał z lambdy i z pozostałych czujników nie mają wpływu na skład mieszanki, niestety takie rozwiązanie jest nie zgodne z przepisami.
Napisz jakiego producenta masz elektronikę gazową.

Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-06-2006, 20:10   

a niemasz ty zatartej pompy paliwa albo słabego ciśnienia?? wtryskiwacz?? lub zapchanego filtra paliwa??

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-06-2006, 11:52   

Kolego MOLEY czytaj o czym ludzie piszą zanim odpowiesz.
Pompa paliwa nie pompuje gazu.
Gaz nie przelatuje przez filtr paliwa, a i przez wtryskiwacz raczej nie.

Odpowiedz do tematu