|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Duże spalanie gazy w Tempra1,6 gaźnik |
Autor |
Wiadomość |
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-06-2006, 18:37
|
|
|
Cytat: | Częsta wymiana filtra powietrza - czyli?
Machinę mam niemal wyłącznie na ulicach Śląska, więc syfu musi nabierać z powietrza dużo...
A żre jak oszalała, zbiornik gazu 40l wystarcza na jakieś 220-250km (oczywiście nigdy nie spada do zera, ale z chwilą gdy absolutnie traci moc przerzucam go na benzynę i - niestety - pcham się na stację). 1.6, monowtrysk, po wymianie sondy lambda.
Przed wymianą zaczął żreć po 15-17l w mieście, gazownik przemierzył i zawyrokował, że padła sonda, bo cały czas podaje info, że mieszanka jest uboga i trza wzbogacić. Silnik oczywiście się dławił i palił w cholerę.
Wymiana sondy (na "uniwersalną", bo oryginał z Boscha ponad 530zł kosztował) nie dała absolutnie nic. Gazownik wręcz nie chciał uwierzyć, że sonda już nowa siedzi. Wysłał mnie do elektryka.
Elektryk powiedział, że na już nie ma czasu, mógłbym poczekać z miesiąc, a koszt - 100zł za diagnostykę, a do tego cholera wie ile za części i robociznę.
Tak sobie knuję - może by mu świece wymienić, tudzież te kable WN... A nuż pomoże, co - biorąc pod uwagę tę stówę za diagnostykę ucieszyłoby mnie niezmiernie. I może do tego właśnie ten filtr powietrza. Ostatnia zmiana była niecałe 2 lata temu, będzie gdzieś z 12tys km, może mniej (tak, wiem, mało jeżdżę w sumie).
Ewentualnie - skoro już się rozpisałem - jeśli znacie jakiegoś gazownika z prawdziwego zdarzenia w okolicach Katowic / Chorzowa - to jeśli można prosić o namiary... |
Witam kolegę z Chorzowa
Profilaktycznie możesz wymienić świece, kable, filtry itp.
Jeżeli to nie pomoże i gazownicy sobie nie poradzą to jakimś tam prymitywnym rozwiązaniem jest wstawienie zamiast silnika krokowego gazu śruby regulacyjnej, tak jak jest w gaźnikowcach, wtedy sygnał z lambdy i z pozostałych czujników nie mają wpływu na skład mieszanki, niestety takie rozwiązanie jest nie zgodne z przepisami.
Napisz jakiego producenta masz elektronikę gazową. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 16-06-2006, 20:10
|
|
|
a niemasz ty zatartej pompy paliwa albo słabego ciśnienia?? wtryskiwacz?? lub zapchanego filtra paliwa?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-06-2006, 11:52
|
|
|
Kolego MOLEY czytaj o czym ludzie piszą zanim odpowiesz.
Pompa paliwa nie pompuje gazu.
Gaz nie przelatuje przez filtr paliwa, a i przez wtryskiwacz raczej nie. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|