Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne oznaki końca gazu w butli?
Autor Wiadomość
dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 15-01-2008, 02:01   Dziwne oznaki końca gazu w butli?

Witam, jeździłem samochodzikiem na WOŚP wczoraj, no i sporo się jechało jak wiadomo. Nie zatankowawszy w mieście zaczęło mi braknąć gazu na trasie, zaświeciła się rezerwa ale jechałem sobie dalej, no bo i nie było gdzie zatankować. Benzynki niestety też w butli były tylko opary, więc niezwłocznie zatankowałem litrów 20 na najbliższej "stacji" specjalizującej się w LPG. Zatankowali, odpalili, pojechali.
Nie wiem ile zrobiłem potem kilometrów, szacuję, że może 130-140, po czym miałem - na szczęście w mieście - dziwną sytuację. Samochód na LPG nagle stracił zupełnie moc. I to dziwnie, bo odpalam na LPG, na wolnych działa i działa i działa... podgazuję go "ostro" parę razy i... traci moc i zdechł. Dotankowałem na najbliższej stacji - Statoil - też 20 litrów. Dziwna sprawa, że przy tym "zdychaniu" na sterowniku cały czas świeciła mi się zielona lampka, nie było rezerwy. Po zatankowaniu tej 20 (dwie zielone), przejechaniu jeszcze trochę, jakieś 60km, świeci mi się teraz na zmianę jedna lub dwie zielone, jedzie ok, żadnych problemów.

Ma ktoś pomysł co może być tego winą?
Przy okazji, na PB muszę go gazować lekko albo ssanie zapodać, ale strasznie nierówno chodzi, jakby mu zapłon wypadał ja którymś garku co jakiś czas. Ile kosztuje regulacja gazu, generacja 1?

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 15-01-2008, 09:41   

dcfan,

W przypadku LPG to ta rezerwa jest powiedział bym umowna. Raz sie zaswieci przy 100km do końca gazu a drugim razem wcale, u mnie jak sie konczy gaz to przykładowo jak depne gaz do dechy to dochodzi do 3000 obr i ni hu.. wiecej i tak stopniowo spada do momentu aż zgasnie czyli jakiez 500 metrów. Kumpel jak sie mu kończy gaz to zrobi jeszcze kilka km- moim zdaniem jest to zależne od instalacji i silnika.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 15-01-2008, 12:36   

Pytam, bo mnie to nieźle zaskoczyło, nie odbija mi zawór w butli (taka butla?) więc nie idzie podjechać i nabić do końca... Chyba zacznę tankować patrząc na kontrolkę na sterowniku:)

Ile można nabić do butli 32l bezpiecznie, żeby nie było "bum", o ile to możliwe w ogóle? Na homologacji butli mam ciśnienie robocze 3Mpa...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-01-2008, 12:42   

Ja mam 36 litrów, a w chodzi mi 33, maks 34 litry.
W homologacji pisze, ciśnienie robocze 3Mpa, a butle są testowane na około 12Mpa - poczytaj dokładnie homologoacje, to podane będzie przy jakim ciśnieniu była wykonywana próba.

Jeżeli nie możesz dotankować do końca to albo zawór za szybko odbija, albo masz syf (czytaj wodę) w środku.

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 15-01-2008, 20:05   

Czyli generalnie nie ma możliwości rozwalenia butli próbując tankować ile wlezie? Nie wiem co jest, ale poprzedni właściciel powiedział, że zawór nie odbija zupełnie czy to prawda i możliwe nie wiem, wolę nie testować.

zich 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-01-2008, 21:00   

z tankowaniem gazu roznie bya raz do pelna wlejesz 32 l gdzie indziej 36l kwetia stacji i gazu jaki maja a co mrugania kontrolek sprobuj odlaczyc akumulator na 10 minut a co do nierownej pracy na benzynie to takie sa efekty jak sie bardzo dlugo jezdzi na gazie i nie przepala samochodu na benzynie proponuje zatankowac z 10l Pb i wyjedzic to do konca nallepiej gdzies na trasie tak zeby bylo gdzie przegonic i troche zagrzac silnik mnie tak pomagalo regulacja to koszt30-50 zl
     assistance   Moneta

zetor 

Wysłany: 15-01-2008, 21:15   

Ja przy butli 32l tankuję średnio ok 26 litrów gazu- jak mam pustą na maksa.
Ale nie zawsze tak jest.... Jakie było moje ździwienie, skończył się gaz, jadę na Shella, zatankowałem i oczom nie wierzę ! 33l weszło :sciana: Co innego jakby to było na stacji krzak, ale na Shellu??? Ale to było tylko raz, na szczęście:)

miszko 

Wysłany: 15-01-2008, 21:21   

zetor, znam to uczucie ;)

Kiedyś pojechałem do Trójmiasta. Podjechałem na stacje i koleś mi zatankował 44litry do mojej butli.
Ewidentnie miał wałka na liczniku, albo jakaś super mocną pompę... w co wątpie, by się tyle dało nabić.

Chociaż gaz jak później jeździłem normalnie się skończył więc na pewno nie wlał więcej niż 32-33 litry.

To była pierwsza podróż zaraz po założeniu gazu z tego co pamiętam.

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 16-01-2008, 00:08   

Ja mam właśnie podejrzenie realne co do ilości gazu jaką zalał mi ten typ na stacji krzak... Po zatankowaniu 20L jedna lampka? Coś nie tak....

tipacz 

Wysłany: 16-01-2008, 08:25   

dcfan,

U mnie do butli 32l wchodzi średnio 27-28l

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 16-01-2008, 11:20   

No tak, ale wam "wchodzi" tyle bo odbija wam zawór.

Mi sprzedający powiedział, że w tym samochodzie zawór nie odbija (instalacja z 2005r) a ja wolę nie tankować do pełna na zasadzie "lej pan ile wlezie" bo jak faktycznie nie odbija? Może butlę rozsadzić..

unknown 

Wysłany: 16-01-2008, 19:55   

zawsze przyjmowało się 80% pojemności butli; wiadomo, różna temp otocenia, różnie gaz się spręża, różne ciśnienie też mają dystrybutory na stacjach, ale i one mają zabezpieczenie (powinny mieć) by przy wzroście ciśnienia powyżej nieciekawego one same przerwały tankowanie; jak masz butlę 42 L wchodzi 32-36l, zależy jak leży...
i tak butle są testowane na podejrzewam minimum dwukrotność 'granicznego' ciśnienia podobnie jak wszelkie podobne urządzenia czy hydrauliczne... w dodatku mają wytrzymać przy tym ciśnieniu zderzenie, jak Ci ktoś wjedzie w bagażńik to butla ma robić za najmocniejszy zderzak z całego auta i wytrzymać przy tym...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

emeres 

Wysłany: 16-01-2008, 22:01   

W uno od początku zawór nie odbijal(nowa instalacja). Przy pojemności 33 l wchodziło max 33,1 l gazu. Pompa ma niewiele wyższe ciśnienie niż dopuszczalne w butlach więc ryzyko rozerwania butli jest znikome. Poza tym kto tak naprawdę słyszał o rozerwaniu butli gazowej(o ile nie była skorodowana). Znajomy miał wypadek Astrą - kufer skasowany, butla kwadratowa a śladów pęknięcia żadnych.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

tipacz 

Wysłany: 20-01-2008, 20:48   

emeres napisał/a:
Znajomy miał wypadek Astrą - kufer skasowany, butla kwadratowa a śladów pęknięcia żadnych.

To miał wiele szczęścia i tyle... poraz kolejny ludzie posiadający instalacje LPG są mądrzejsi od ich producentów :sciana: ludzie w końcu po coś są te zabezpieczenia :!: nikt tego chyba nie wymyslił ot tak sobie dla własnego "widzimisie"

assistance   Moneta

emeres 

Wysłany: 20-01-2008, 23:00   

Nie mówię, że dobrze się czułem wiedząc, że w butli mam max a na dworze +30'C w cieniu było. W Temperówce mam butle 45l, wchodzi max 36,5l więc luz.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

Tomek_ff 

Wysłany: 21-01-2008, 10:55   

U mnie zawór tez nie odbija , koles na stacij mi wcapował 40 litrów przy pojemnosci butli 45 l.Nie byłem z tego faktu zbyt zadowolony , ale on mówił, że jak pompa w dystrybutorze zacznie zwalniać to wtedy zatryzma .
A druga sprawa podczas wypadku , butla napewno ma jakiś zawór "bezpieczeństwa" , który wypuszca gaz , przynajmniej tak mi się zdaje .

yoyo 

Wysłany: 21-01-2008, 13:32   

mi do butli toroidalnej 42L wchodzi 32 (na orlenie) 34-36 (na lotosie) podejrzewam, że chodzi o różnicę ciśnień w dystrybutorach, bo na gazie z Lotosu robię 30-50km więcej.

Gdzieś w necie czytałem, że zawór w butli działa trochę jak poziomica - zależnie od przechyłu butli odbija przy innej pojemności, czytałem też, że niektórzy specjalnie dają butlę pod kątem, żeby więcej zmieściła, w zimie to może i się sprawdza ale w lecie bym nie ryzykował.

dcfan - proponuje podjechać do jakiegoś gazownika, może u Ciebie to też jest tylko kwestia nachylenia butli

Odpowiedz do tematu