|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Gdzie mozna przeniesc wlew gazu? |
Autor |
Wiadomość |
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-11-2006, 10:00 Gdzie mozna przeniesc wlew gazu?
|
|
|
Witam!
Mam wlew gazu w dolnej czesci tylnego zderzaka. Wczoraj nabylem dokładke tylnego zderzaka ABARTH ale nie chce w niej robic dziur. Moje pytanie brzmi: czy mozna przeniesc wlew gazu obok wlewu paliwa pod klapke? Czy ktos juz przenosil wlew gazu? Gdzie macie wlew gazu w swoich autach? |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-11-2006, 10:46
|
|
|
Taki wlew jest niezgodny z zasadami bezpieczeństwa i żaden porządny gazownik tak nie założy!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-11-2006, 12:40
|
|
|
Z czystej ciekawości - dlaczego wlew gazu koło wlewu paliwa miałby być bardziej niebezpieczny niż w zderzaku.
Jak już to właśnie lepiej jak przewody lecą wyżej - mniejsze ryzyko uszkodzenia. Tak mi się wydaje.
Ja w garbusie miałem wlew gazu pod pokrywą silnika (na zdjęciu, w lewym górnym rogu) - tak mi założył gazownik, i tak przeszedł dwa przeglądy i kontrole policji i nigdy nikt się nie czepiał.
Moim zdaniem jeśli tylko jest miejsce to można przełożyć wlew |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-11-2006, 17:15
|
|
|
RaV napisał/a: | Ja w garbusie miałem wlew gazu pod pokrywą silnika (na zdjęciu, w lewym górnym rogu) - tak mi założył gazownik, i tak przeszedł dwa przeglądy i kontrole policji i nigdy nikt się nie czepiał. |
Rav, a tak z czystej ciekawości jak miałeś rozwiązane podgrzewanie reduktora ? bo z tego co pamiętam to garbus ma silnik chłodzony powietrzem i nie ma skąd brać płynu chłodzącego do grzania reduktora. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-11-2006, 23:10
|
|
|
romano, w garbach spotkałem się z trzema patentami na podgrzewanie reduktora:
1. tzw. sonda wspawana w tłumik, gaz ogrzewał się przepływając przez tą sondę. Moim zdaniem bardzo niebezpieczny patent.
2. podłączenie reduktora do chłodnicy oleju, tym samym olej był medium ogrzewającym gaz. Patent bardzo fajny, ale dość dużo roboty.
3. w Garbusie część spalin jest wykorzystana do podgrzewania kolektora dolotowego, i najprostrzym sposobem było przecięcie tejże rurki od podrzewania i zrobić bypass przez reduktor. I takie rozwiązanie było zastosowane właśnie u mnie. Sprawdzało się bardzo dobrze
Jeszcze kiedyś słyszałem o robieniu osobnych instalacji wodnych, specjalnie pod gaz, no ale to rzadkość. |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-11-2006, 09:18
|
|
|
Emf napisał/a: | Taki wlew jest niezgodny z zasadami bezpieczeństwa i żaden porządny gazownik tak nie założy!!! |
nie przesadzaj,każdy gazownik założy Ci wlew tam gdzie chcesz,nawet pod klapką od benzyny,ja tak mam i jest git i żaden gazownik nie powiedział mi,że tak nie zrobi,więc nie wiem skąd masz takie informacje |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-11-2006, 18:31
|
|
|
Cytat: | Z czystej ciekawości - dlaczego wlew gazu koło wlewu paliwa miałby być bardziej niebezpieczny niż w zderzaku. |
ego napisał/a: | nie przesadzaj,każdy gazownik założy Ci wlew tam gdzie chcesz,nawet pod klapką od benzyny,ja tak mam i jest git i żaden gazownik nie powiedział mi,że tak nie zrobi,więc nie wiem skąd masz takie informacje |
Tak mi dwóch gazowników mówiło ale może nie chce się fraglesom kombinować |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-11-2006, 09:33
|
|
|
W takim razie musze pojechac do gazownika i zapytac czy to przelozy. Szkoda niszczyc dokladki a i samochod lepiej sie prezentuje jak nie widac wlewu gazu |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|