Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
prawie było buuuum! :)
Autor Wiadomość
bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-08-2006, 19:15   prawie było buuuum! :)

witam!

Miałem dzisiaj ciekawą przygodę z gazem, więc chciałbym Wam ją po krótce opowiedzieć - m.in. ku przestrodze, aby nie lekceważyć tego paliwa ;)

Otóż tak się dziwnie stało, że ostanimi dniami jakiś gazowy smrodzik zawitał mi do kabiny w czasie jazdy. W czasie postoju samochodu i włączonej dmuchawie nie można było wręcz w środku wysiedzieć. Diagnoza prosta - ulatniał się gaz. Problem był na tyle poważny, że nie mogłem już nawet włączyć dmuchawy i obawiałem stania w korku i pod światłami, aby przypadkiem gdzies ten gaz się nie zebrał.

Dzisiaj w końcu zajrzałem pod maskę. Szybko znalazłem źródło wycieku - nieszczelny przewód metalowy dostarczający gaz do parownika (na złączeniu ze śrubą przy parowniku).

Oto winowajca (przewód dochodzący do parownika od góry zdjęcia):

Dokręciłem lekko przewód ale nic nie pomogło, więc wykręciłem go, obejrzałem i przykręciłem ponownie - tym razem wyciek był dużo dużo mniejszy, ale jeszcze troszeczkę wylatywało.
Ponieważ śrubę z przewodem dokręcałem kilka razy (za każdym razem dość delikatnie), zaczynało mnie to już męczyć - bowiem za każdym razem wyłączełem silnik. Tak just in case.

Tym razem jednak postanowiłem jeszcze troszeczkę dokręcić na włączonym silniku.... i.... bum! Syknęło przeraźliwie tak jakby ktoś otwierał wielką, wstrząśniętą butelkę piwa. Odskoczyłem jak głupi (uffff! dobrze, że działa instynkt samozachowawczy ;)
Patrzę - mgła w komorze silnika. Silnik w połowie już jakiś biały (oszroniony), i mimo, że nogi same chciały spieprzać gdzie pieprz rośnie, to udało mi się je opanować i czym prędzej poleciałem do butli zakręcić zawory. W sumie mógłbym spróbować wyłączyć silnik, ale jakoś instynkt podpowiadał mi, aby jednak w tej sytuacji do samochodu nie wsiadać ;)

Trwało to wszystko jakieś ułamki/sekunudy. W tym czasie, gdy ja dobiegłem do butli, silnik zaczął się dławić i wyciek gazu znacząco i sukcesywnie sie zmniejszał - najprawdopodobnie (całe szczęście!) zadziałał zawór w butli który zamknał się z powodu zbyt szybkiego rozprężania gazu (butle mają coś takiego). Tak więc ważna informacja potwierdzona doświadczalnie - te zabezpieczenia butli działają! ;)

Zakręciłem zawory. Silnik zgasł. Potem musiałem odczekać jeszcze trochę zanim gaz wywietrzał i mogłem zbliżyć się do samochodu.

A oto usterka.

Najpierw rzut na komore silnika z zaznaczonym parownikiem.

Na fotce poniżej widać przewód ze śrubą, której zerwał się gwint :/

Skutek przygody jest taki, że chwilowo jeżdzę wyłącznie na benzynie. Nie wiem jeszcze czy uda mi się wykręcić zerwany gwint i obejdzie się bez wymiany parownika.

no i na koniec jeszcze ciekawostka i rada:

Ciekawostka - ponieważ mam nieszczelną instalację gazową postanowiłem opróżnić całkowicie przewody z gazu (do atmosfery przez pęknięty przewód). Okazało się jednak, że elektrozawory otwierają się wyłącznie wtedy gdy silnik pracuje. Tak więc aby to zrobić musiałem trochę pokręcić rozrusznikiem. Samo przekręcenie kluczyka w stacyjce nie powoduje otwarcia elektrozaworów gazu. (instalacja BRC I generacji).

Rada - jeśli instynkt samozachowawczy podpowiada Wam by brać nogi za pas to znaczy, że raczej się nie myli ;) Późniejsze oględziny silnika pracującego na benzynie wykazały, że mam pęknięcie w rurze wychodzącej z kolektora, w której to bardzo intensywnie następuje spalanie paliwa (chyba jakiś problem z regulacją silnika). Ogień widoczny jest bez żadnego problemu.
Miałem więc dzisiaj bardzo dużo szczęścia, że cały samochód, łącznie ze mną, nie poszedł z dymem.

Moneta

Radke 

Wysłany: 05-08-2006, 19:32   

Ufff, dobrze, że skończyło się tylko w ten sposób.
Ale trochę mnie zaniepokoił tytuł tego tematu i to w dziale LPG.
Dbaj o nasze nerwy...:D

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

maxio 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-08-2006, 20:09   

no no , bronek to tak jakbyś dostał drugie życie teraz to ci się należy :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-08-2006, 22:12   

Dobrze ze skonczylo sie ok i to na postoju a nie gdzies w trasie.
Dobrze, że jakiegoś papierosa nie paliłeś :D

Ciekawe to to - ja mam instalacje Lovato i u mnie elektrozawory - dwa jeden w butli drugi w reduktorze - wlaczaja sie jak dam na zaplon, a nie dopiero kiedy odpale auto. W sumie dobry pomysl z tym u Ciebie.

Ja kiedys wymienialem filtr od gazu to tez powoli, powoli odkrecam wieczko od filtra, i tez "pierdykło ostro", ale zawory obydwa trzymaly ok to tylko wylecialo to co bylo w rurce.

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-08-2006, 08:59   

Ja tez jak zobaczylem temat myslalem, ze cos sie powaznego stalo. No ale cale szczescie, ze wszystko jest ok. Z gazem tak to jest, ja jakos nigdy zbytnegio zaufania do tego zrodla zasilania nie mialem, bo slyszalem juz o kliku pozarach aut z instalacja gazowa. No ale ceny paliwa skutecznie zmuszaja ludzi do jazdy na LPG.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-08-2006, 10:21   

bronek, dobrze, że jesteś cały. Gaz potrafi być zdradliwy jak cholera.

Mi kiedyś z przygód - jeszcze z zagazowanym garbusem, miałem tak, że jakimś cudem gaz poszedł w górę gaźnika do filtra powietrza (w plastkigowej obudowie).
Na szczęście chyba też dzięki instynktowi zerwałem palący się filtr i rzuciłem go do rowu (po czym oczywiście go zgasiłem). Ale też się strachu najadłem. :?

Dlatego trzeba po prostu uważać i być wyczulonym na sygnały jakie dochodzą od instalacji - np. smrodek *]

assistance   Moneta

bronek 

Wysłany: 06-08-2006, 11:17   

maxio, a wieczorem jak jechałem to dwa samochody przede mną zaliczyły dzwon. Na szczęście jechałem wolno za nimi.
A rano w sb oglądałem sobie filmik "Oszukać przeznaczenie 3" ;)
heh ciekawy dzień. :D

miszko napisał/a:
Dobrze, że jakiegoś papierosa nie paliłeś

uuuuuuu...... aż tak w głowie nie mam nawalone, żeby pochylać się nad kuchenką gazową z papierosem ;) :lol: btw. - nie palę :)

Jeśli zaś chodzi o instalację gazową, to u mnie znajduje się jeden zawór tuż za butlą (a może w butli!?), który otwiera się po przekręceniu kluczyka. Wtedy po kilku sekundach słychać takie ciche puknięcie i wiem, że zawór się otworzył. Kolejny zawór jest przy filtrze gazu, a następny wbudowany w parownik. Te dwa ostatnie, zdaje sie, wyzwalane są tym samym impulsem (współdzielą kable elektryczne).
Nieszczelność nastąpiła pomiędzy elektrozaworem 2 i 3. Wygląda na to, że zawór 2, w przeciwieństwie do 1, otwiera się właśnie dopiero podczas zapłonu i on sprawił, że aby spuścić resztkę gazu musiałem kilka razy zakręcić silnikiem.
Jak będę miał kapkę czasu to polatam po instalacji z miernikiem bo strasznie mnie to nurtuje.

Podsumowując przygodę - nie lekceważcie układów zasilania. Nie jest ważne czy to LPG czy Pb. Coś zaczyna śmierdzieć - sprawdźcie to od razu! Ja się przekonałem jak niewiele potrzeba do nieszczęścia. I tak jak napisał Miszko, całe szczęście, że stało się to na postoju z otwartą maską. Weźcie nauczkę, please, (po części) z mojej głupoty. Nawet jeśli robicie jakieś drobiazgi w instalacji to zawsze zachowajcie maksiumum bezpieczeństwa.

P.S. Temat poprawiłem. :roll:
     Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-08-2006, 21:59   

Witaj !

BHP to podstawa, jesli nie trzymalo na gwincie to mozna wkleic na klej anaerobowo-stykowy i nie ma tematu :) i doszczelnia bardzo dobrze.

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

moley 

Wysłany: 07-08-2006, 17:31   

ja miałem zawsze szczęście z rzeczami ktore maja wysokie cisnienie w sobie :D

1. elastyczny przewód nie chcaił puścic( grubo zbrojony w środku) no to dawaj michałki i tniemy. w momencie przeciecia walnołem w ściane łbem bo poczułem nagle mnustwo oleju na twarzy i usłyszałem huk . naszczescie oczy to szybko zamknołem. winowajca była niewiedza że tne prewod od zbiorniczka z olejem z amorkow tylnych (mb w124 )
2. pierwsze w życiu zetknicie się z klimą :D . odkręcam rurke (wtedy niewiedziałem ze to od klimy ) i nagle huk i nogawki kombinzonu zesztywniały a ja wywracam się do tyłu. w efekcie od kombinzonu odpadły nogawki ^^ i całe szczęście ze to nie było gowno na bazie freonu
3. pierwsze w życiu odpalanie kominka za pomoca zapałek drewna i wspomagacza w postaci duzej ilości benzynki ekstrakcyjnej ^^ . w efekcie musiałem się ogolic na łyso bo z przodu trochu włosków zabrakło
4. wymiana filtrka gazu , odkręcając śrobke od dołu pękła obudowa filterka gazu (chyba ze zbyt słabego materiału wykonane) i tą obudowe rozerwało mi w rękach i wybiło mi kciuka i pocieło troszke łąpki. od tej pory przy instalacji gazowej pracuje tylko w rękawiczkach

to co wyżej to tylko głupie sprawy , kumpel wykręcił z pełniusiej butli gazu główny zawur wkręcany w butle i odrzu złamał mu śródręcze o górną krawedz bagażnika . wszystko przez to iż myślał ze zbiornik jest juz pusty

tak więc najlepiej stosowac przepisy BHP. ja wyłączam prąd w garażu jak spuszczam gaz lub rozszczelniam instalacje , oczywiście za każdym razem zakręcam zawor na butli no i buty z blacha na czubkach zeby nie upadło nic ciężkiego na stopy bo praca w klapkach/japonkach juz mnie nauczyłą dbania o nogi

bronek 

Wysłany: 07-08-2006, 18:08   

moley, ciekawe historie :D

Chciałbym jeszce doprecyzować bo chyba niejasno napisałem. Napisałem wcześniej, że zerwał się gwint w śrubie wkręcanej do parownika trzymającej przewód zasilania gazem. "Zerwał się" tzn. urwał się u podstawy gwintu. Gwint został w parowniku a reszta śruby została z metalowym przewodem.
     Moneta

moley 

Wysłany: 07-08-2006, 20:07   

@bronek to raczej nei historie tylko traumatyczne przeżycia 8)

jak se przypomne jak ja się trzęsłem ze strachu czy czgoś innego kiedy na prędki biegłem do łazienki i przemywałem oczy bo troche piekło. traz to się śmieje ale wtedy to był qrcze strach.

pitagor 

Wysłany: 25-10-2006, 07:22   

Kto odkeca przewody gazowe na działającym silniku przełączonym na gaz ;) . Przecież po [perzełączniu na gaz załączają się wszystkie elektrozawory i gaz płynie. Efekt oszronienia spowodowany jest oczywiście gwałtownym rozprężeniem gazu. Miałeś trochę szczęścia ze nie było bum. Oczywiście gaz by nie wywalił tylko te opry które sie ulotniły.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-10-2006, 09:00   

Ninja napisał/a:
gaz to zło!

Ty kiedyś mi przez jakiś okres czasu na GG wysyłałeś txt "Siej Zło" :roll:

Gaz to nie jest zło o ile taniej wychodzi niż jazda na Pb.

moley 

Wysłany: 26-10-2006, 15:19   

Ninja ty już przestań.

pewnie do subarki po kryjomu pod osłoną nocy i 100km o domu tankijesz, przyznaj się :lalala:

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 26-10-2006, 16:04   

a nie!
Ja za 50 zl robie "az" 100 km. ;D Duzo nie? heheh
Wychodzi mi spalanie 12l/100km w mieście. A ile pali sedici? Pewnie podobnie a nie ma AWD i 200 koni :lalala:
Gaz to zło i kropka. Szkoda profanowac subaryne instalacja gazową. :zolta:

P.S. Siejcie zło! :lol:

www.budowork.pl
     assistance

moley 

Wysłany: 26-10-2006, 20:25   

ja do temperki daje gazu a do mesia daje rzepak :D . czysta ekologia :lalala:

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-10-2006, 21:09   

Ninja daj sobie troche na wstrzymanie i wyluzuj. :gwizdek: :gwizdek:
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-10-2006, 11:16   

a idz ty i sie poznaj troche na żartach i siej zło! Gaz to zło i kropeczka :lalala: ;D

www.budowork.pl
     assistance

bronek 

Wysłany: 28-10-2006, 09:44   

pitagor napisał/a:
Kto odkeca przewody gazowe na działającym silniku przełączonym na gaz

pitagor, ja tylko próbowałem delikatnie dokręcić ten przewód zasilający. Nigdy w życiu nie odkręciłbym takiego przewodu bez zachowania maksymalnego bezpieczeństwa.
     Moneta

Artur 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-10-2006, 12:45   

poprostu masz totalny bajzel jak mozna dopuszczac do takiego stanu zeby sprawdic wyciek gazu nalezy rozrobic wode z mydlem i wlac do spryskiwacza i popsikac po zlaczach

bronek 

Wysłany: 29-10-2006, 17:40   

Artur, usterka objawiła się nagle, ale dokładnie sprawdziłem instalacje i wiedziałem w którym miejscu jest wyciek. Opisując moją przygodą wydawało mi się zbędne pisanie takich oczywistych rzeczy.

Tak przy okazji to ja mam inny paten - leję troszkę mydła w płynie na zakrętke od słoika i rozsmarowuje to mydło pędzelkiem do malowania.
     Moneta

Jarek38 

Wysłany: 29-10-2006, 19:51   

Bronek jednak mały opieprz Ci się należy. Jeżeli stwierdziłeś niekontrolowany wyciek gazu z instalacji to pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić powinno być zamknięcie głównego zaworu instalacji znajdującego się na butli.

bronek 

Wysłany: 29-10-2006, 21:40   

owszem :/
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-10-2006, 20:45   

UWAGA UWAGA! Oto Twój publiczny opieprz i będzie powtórzony na apelu!
:red_kartka: :doubt: :grrrr: :kapelusznik: :bumbum: :bumbum: :red_kartka:

... teraz możesz spalić się ze wstydu... (ale zdala od tej nieszczelnej instalki lpg lepiej)

:badlos:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bronek 

Wysłany: 30-10-2006, 23:12   

nieeee no Panie i Panowie, koniec opieprzania bronka ;)

Napisałem o tym wszystkim aby Wasy ostrzec abyście nie powtórzyli mojego błedu. Ja już nauczkę dostałem.

A instalka już dawno naprawiona i szczelna ;)
     Moneta

Odpowiedz do tematu