|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ssanie na gazie |
Autor |
Wiadomość |
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 03-05-2006, 16:29 Ssanie na gazie
|
|
|
Mam takie pytanko czy jak samochód chodzi na gazie działa wtedy ręczne ssanie i zwiększają się obroty. Oczywiście gaźnik. |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-05-2006, 16:32
|
|
|
tak. Ssanie (zarówno ręczne jak i półautomatyczne) powinno działać normalnie. |
|
|
|
|
Adam1971
|
Wysłany: 03-05-2006, 16:37
|
|
|
Ale na 100%
Bo chce założyć LPG ale nie uśmiecha mi się odpalanie na benzynie.
Pokonuje krótkie odcinki do pracy i w zimie ssanie by się przydało a instalacja LPG była by wtedy bezużyteczna jeżeli bym musiał odpalac na benzynie |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-05-2006, 16:38
|
|
|
Tak jak bronek pisze. Obydwa ssania będą chodzić. Tez mam gaźnik. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Adam1971
|
Wysłany: 03-05-2006, 16:47
|
|
|
Dzięki bardzo
[ Dodano: 03-05-2006, 17:00 ]
A mam jeszcze jedno pytanie czy ogrzewanie działa normalnie czy jest jakiś spadek ogrzewania wnętrza po założeniu LPG i silnik osiąga normalną temperature w tym samym czasie co bez LPG |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 03-05-2006, 18:23
|
|
|
Adam1971 napisał/a: | A mam jeszcze jedno pytanie czy ogrzewanie działa normalnie czy jest jakiś spadek ogrzewania wnętrza po założeniu LPG |
temperatura będzie taka sama, co najwyżej samochód mógłby się dłużej nagrzewać, ale wtedy tekturą zasłaniasz chłodnice i samochodzik szybko robi się ciepły.
Adam1971 napisał/a: | silnik osiąga normalną temperature w tym samym czasie co bez LPG |
Nie potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć w 100%, ale wydaje mi się, że tak.
Generalnie nie przejmował bym się na Twoim miejscu problemem ogrzewania przy instalacji LPG. Mogę jeszcze dodać, że przy dobrze wyregulowanym silniku i lpg odpalałem samochód na gazie do temperatury -10st C. Poniżej tej temperatury były już problemy. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-05-2006, 18:40
|
|
|
musze powiedzieć, ze mi ssanie nie działa!
Jak tylko na gazie wlącze ssanie samochód od razu gasnie
i nie ma znaczenia czy silnik cieply czy zimny zawsze zgasnie, a na benzynce zawsze wszystko pierwszorzednie chodzi...dziwne nie? nie bylem z tym nigdzie bo mi to nie przeszkadza, jak zima to pale na PB a w lato to bez ssania sie obejdzie |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-05-2006, 18:47
|
|
|
bronek napisał/a: |
temperatura będzie taka sama, co najwyżej samochód mógłby się dłużej nagrzewać, ale wtedy tekturą zasłaniasz chłodnice i samochodzik szybko robi się ciepły.
|
tekturka działa tylko wtedy, gdy zepsuty jest termostat i cały czas włączony jest "duży obieg". poza tym zasłanianie chłodnicy nie ma żadnego sensu!
[ Dodano: 03-05-2006, 19:48 ]
Adam1971 napisał/a: | Ale na 100%
Bo chce założyć LPG ale nie uśmiecha mi się odpalanie na benzynie.
Pokonuje krótkie odcinki do pracy i w zimie ssanie by się przydało a instalacja LPG była by wtedy bezużyteczna jeżeli bym musiał odpalac na benzynie |
Działa na 100%. Tyle, że nie polecam odpalania auta na gazie, zwłaszcza zimą.
[ Dodano: 03-05-2006, 19:50 ]
Adam1971 napisał/a: |
A mam jeszcze jedno pytanie czy ogrzewanie działa normalnie czy jest jakiś spadek ogrzewania wnętrza po założeniu LPG i silnik osiąga normalną temperature w tym samym czasie co bez LPG |
LPG na wyższą temp. spalania od Pb- różnicy w czasie nagrzewania nie widać. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Adam1971
|
Wysłany: 03-05-2006, 20:14
|
|
|
O ogrzewanie to chodzi mi o to ze jak kolega zalozyl sobie lpg w poldku to rzadko mogł osiągnąć 90 stopni a w środku to mial taką picówkę że nie chciało się wsiadać do niego. I tak mu się zrobiło po założeniu lpg |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 03-05-2006, 20:33
|
|
|
Adam1971 napisał/a: | rzadko mogł osiągnąć 90 stopni |
Rozumiem, że chodzi o temperaturę silnika - w takim przypadku być może popsuł mu się termostat. IMHO przyczyna wcale nie musiała leżeć bezpośrednio po stronie instalacji gazowej.
Adam1971 napisał/a: | w środku to mial taką picówkę że nie chciało się wsiadać do niego |
To wskazuje na zapowietrzenie układu chłodzenia, bądź zbyt niski poziom płynu.
[ Dodano: 03-05-2006, 21:38 ]
MiKuS, podreguluj gaźnik i parownik - być może "zalewa" Ci gaźnik - tzn. dostaje zbyt bogatą mieszankę. Miałem coś podobnego.
Gdy jednostka napędowa jest całkowicie sprawna, wówczas ssanie na gazie działa tak samo dobrze jak na benzynie - osobiście tego doświadczyłem. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-05-2006, 21:42
|
|
|
ja też mam gaźnik z LPG długo i jest OK... ssanie ręczne oczywiście działa, automatyczne też... co do odpalania na LPG - robiłem tak przez dwie zimy i robię nadal, na benzynie odpalałem może raz na miesiąc, dwa jak się LPG akurat skończył
jedyny zły efekt - szybsze zużycie membran w reduktorze, znaczy się po ok 2 latach nie są już takie super, czyli autko ma troszkę gorsze przyspieszenie, moc i spalanie jest dość większe... ale gdy wymieniłem membrany (w zestawie z innymi uszczelkami i duperelami do reduktora, ceny 70-100zł, bliżej 80zł) jest super... bardziej mi się opłaca kupić raz na czas membrany niż palić benzynkę jak krótkie odcinki robiłem;
przy zapalaniu w mrozy starałem się nie dławić go odrazu LPG by nie zmrozić przesadnie, tylko odpalić i poświęcić na postoju kilka minut by się ciut zagrzał, minimalnie co jakiś czas podsycając gaz... skuteczne i tańsze od beny...
jeden jedyny raz tylko mi się zdarzyło, jak mróz był większy niż te -20'C , że niezbyt na LPG chciał zapalić, wtedy nie przesadzałem i pierwszą fazę na benzynce...
co do temp silnika i wnętrza - przy sprawnym ukł chłodzenia, z normalnym petrygo, wiosną/latem nie odczujesz różnicy; w zimie - trochę dłużej, o może kilka minut się będzie nagrzewał, ale się nagrzeje, jedynie w poważne mozy temp ogrzewania wnętrza może być minimalnie mniejsza niż na benzynie, ale jak będziesz gonił autkiem to się zagrzeje dobrze, minimalnie mniejszagdy powoli bez grzania silnika krótkie kawałki zrobisz... podobnie z temp silnika; zamiast np 89/90 to dojdzie do np 85' i bydobić do 89 trzeba by porządnie pojeździć... ale to w naprawdę zimne dni... chyba wszystko... |
|
|
bronek
|
Wysłany: 03-05-2006, 22:50
|
|
|
unknown napisał/a: | jeden jedyny raz tylko mi się zdarzyło, jak mróz był większy niż te -20'C , że niezbyt na LPG chciał zapalić, wtedy nie przesadzałem i pierwszą fazę na benzynce... |
szok!!!! przy -20 to mi na benzynie juz nie chce zapalać! unknown, jak temu zaradzić? |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-05-2006, 23:12
|
|
|
Hmmm Ja bym sprawdzil ( zaznaczam ze tego gaznika nieznam jeszcze ) dysze od ukladu ssania jesli tam takowa istnieje...a niechce zapalac to znaczy ( lapie cos czy nic ) ?? moze w gazniku zamarza paliwo z woda.. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
Adam1971
|
Wysłany: 04-05-2006, 06:38
|
|
|
Dzięki za wszystkie wypowiedzi moja biała dama będzie miała już niedługo LPG :dance: |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 04-05-2006, 10:21
|
|
|
marcinwodnik napisał/a: | Hmmm Ja bym sprawdzil ( zaznaczam ze tego gaznika nieznam jeszcze ) dysze od ukladu ssania jesli tam takowa istnieje...a niechce zapalac to znaczy ( lapie cos czy nic ) ?? moze w gazniku zamarza paliwo z woda.. |
a) do temp. -13st zaskakuje, ale od razu gaśnie. Robie 2-3 próby próby i silnik zapala.
b) przy temp -13st - -17st silnik zaskakuje, ale nie na wszystkie gary,prycha i od razu gaśnie. Pokrece kilka razy i z trudem, ale w końcu zapala tak jak w a).
c) przy mrozie większym niż -17st silnik w ogóle nie reaguje. Katowałem rozrusznik kilka- kilkanaście minut (warunek to sprawy akumulator wyniesiony z domu), po czym zaskakiwał jak w b), a potem w końcu jak w a) i.... uffff czasem udało się gdzieś pojechać |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-05-2006, 10:40
|
|
|
u mnie w temperce , pod wawką w te cholerne mrozy kiedy była max temperatura tj około -25-28 odpalił bezproblemowo i jechał dobrze przez około 180km później kumpel był zmuszony jechać na benzynce bo niemugł wysiąść z samochodu przez uszkodzony termostat, a akurat wtedy było około 40litrów benzynki i odziwo nie zdławił się na benzynce przez zbyt bogatą mieszanke |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-05-2006, 14:09
|
|
|
A swiece...sprawdzales je jak wygladaja jak niechce zapalic?? Moze to byc np. przyczyna zaolejonych swiec..itd |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
DzIki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-05-2006, 21:47
|
|
|
u mnie na ssaniu, czy to gazie(jakaś stara instalacja lovato-podstawowa),czy to na benzynce ,zawsze odpala i jedzie tak samo,nie kicha nie pstyka,kiedyś zaczeło przerywać na ssaniu ale winę za to ponosiły wiekowe już swiece,wymieniłem i narazie jest oki |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-05-2006, 21:38
|
|
|
u mnie serio nawt przy - kilkunastu zapalała temperka na LPG, ale:
-do pewnego 'poziomu' mrozu (jak pisałem, jak było widać, że jest już baaaadzo ciężko zapalić na LPG to nie dobijałem już jej)
-po zapaleniu na LPG podrzymywałem na postoju nie jadąc od razu gazem albo ssaniem, z czasem minimalnie podnosząc obroty , powoli co jakiś czas, by się ciut rozgrzało/rozruszało nawet na LPG nim ruszę i większy zastrzyk LPG zmrozi reduktor;
-świece w miarę nowe;
-gaźniczek był czyszczony, dysze i inne zakamarki;
-reduktor był czyszczony i grzebany przez mnie , choć membrany były już stare, blisko "do wymiany";
-zapalanie w duże mrozy to nie było jedno cyk i jest tylko z naście sekund nawet pokręcić trzebab było, czasem z 2-3 razy w duże mrozy;
-przy mrozach,jak się zapala na LPG i dodatkowo dobija - bo zamraża redutkor - dobija konkretnie jego membrany, to te szybciej twardnieją, starzeją się, ogólnie - p..ą
w moim przypadku miałem to w D... bo membrany i tak miały już swoje, a robiłem co rano krótkie trasy więc bardziej kalkulowało mi się za te 80zł kupić membrany + wszelkie inne duperele i wymienić teraz po zimie niż odpalać na benzynce, bo przez 2 lata odpalania na LPG benzynki za 80zł by w to miejsce nie starczyło raczej na zapalanie i przejechanie kawałka...
na nówkach membranach odpala jeszcze lepiej, 'na już', często, od razu, nawet jak jest zimniej jeszcze...
chyba nic więcej nie popiszę... ale da się na LPG spokojnie zapalać... ja już tak chyba ponad 2 latka |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|