|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Strzelił na gazie. |
Autor |
Wiadomość |
Przemek
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 54 Skąd: Radom
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-08-2008, 09:42 Strzelił na gazie.
|
|
|
Jakieś trzy dni temu wylał mi kwas z akumulatora. Ukręcił sie dokładnie bolec + i wyciekł. Zalał mi wiązkę przewodów która idzie do cewki(mam silnik 835C1.000 cewka razem z kopółką tylko 4 kable) i kable zapłonowe. Wymieniłem akumulator kupiłem nowy. Pożyczyłem samochód szwagrowi a za trzy godziny został scholowany do domu. Co jest? Strzelił na gazie. Mówie niemożliwe. Na tyle jeżdżenia regulaci BLOSA skręcania na ubogo i inne szopki nigdy nie strzelił. Ale nic. Biore się z a składanie dolotu. Wszystko rozwalone. Ale nic poł godzinki i poskręcane. Odpalam gaśnie na wolnych. Sprawdzam szczelność. Wszystko OK. Odpalam jeszcze raz chodzi ale nierówno jakby na 3 gary. Próbuje wkręcić na obroty a tu łup ale małe bo małe obroty. Odpalam jeszcze raz i słysze cyk cyk cyk jakby iskra. Jest Trzeci przewód na wysokości akumulatora peknięty na pół iż z przewodnika uciekała iskra. Kable Janmora niewiem czy to wina kwasu niewyglądał na przeżarty poprostu pęknięty. Założyłem stary BOSCHA. Odpalam chodzi. Ale silnik ciepły obroty równe. A przez kolejne dni do 50 stopni chodzi na ssaniu nie gaśnie, powyżej zaczyna gasnąć i tak do 90. Z czego czasami ma 90 i chodzi wtedy też na ssaniu. A jeszcze jedno przed tym wypadkiem kontrolka od wtrysku zapalała się przy 75 stopniach i już miał wtedy wolne obroty, teraz ma 90 i się nie zapali ale zdaża się że już przy 50 sie zapali samochud zgaśnie na luzie. Odpale i zapali się dopiero przy 90 i nawet wtedy chodzi na ssaniu. Nie zmieniałem żdnych ustawień w gazie jak było tak zotało poskręcałem wymieniłem kabel i tyle. |
_________________ Fiat Tempra 1.6 ie+gaz(Dolot i wydech Węglarski Motor Sport + BLOS) |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-08-2008, 09:50
|
|
|
Przemek wywal te kable bo strzeliło Ci tylko z powodu uciekającej iskry. Obadaj też czy podciśnienia masz dobrze podłączone bo może przy strzale któryś wężyk gdzieś zeskoczył. I jedź na ustawienie gazu od nowa. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
Przemek
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 54 Skąd: Radom
|
Wysłany: 17-08-2008, 10:13
|
|
|
Siemka akj3. Co do kabli to może być problem bo dobre BOSCHA to wydatek około 340 zł.Mam szwagra w Motomaxie na 25-tgo Czerwca. Podciśnienie obadam ale raczej nie to. Bo przy blosie brak szczelności brak jazdy a na wysokich ładnie ciągnie i jak jest ciepły ma obroty. Chyba że wywaliło ten mały oring w BLOSIE na śrubie od wolnych obrotów. Co do regulacji to niewim czy ktoś w Radomiu się natym zna. Ja jeżdże cały czas z woltomieżem i mam widok składu mieszanki cały czas na bieżąco. Dotej pory regulowałem na ucho i paliła 15-16. Z woltomieżem okazało się że całyczas było bogato i nie przepalała wszystkiego po skręceniu wychodzi 13 przy ostrym bucie a na emeryta 10.5l p mieście. W traise Radom, Pionki,Policzna,Kozienice,Radom zrobiłem wsumie 110km na 9,2 gazu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6 ie+gaz(Dolot i wydech Węglarski Motor Sport + BLOS) |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-08-2008, 11:11
|
|
|
Przemek, w razie czego Bosch dedykowany do Twojego silnika u mnie to jakieś 250zł, jak będziesz potrzebował pisz na PRIV.
pzdr. Grzesiek |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-08-2008, 11:41
|
|
|
Przemek taki Off top mały, szwagier ładną 156 kupił byłem u niego w czwartek bo szukałem łożyska McPersona i paru pierdółek. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
|
Wysłany: 17-08-2008, 13:30
|
|
|
Przemek, ja mialem ten sam problem ostatnio też mi strzelał na gazie bo dostawał za dużo mieszanki paliwa. |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-08-2008, 15:36
|
|
|
Nie kupuj bosha, tylko najtańsze przewody jakie znajdziesz, i tak na sprawdzenie pójdą, a najlepiej pożycz od kogoś na chwilę. Druga sprawa, JAK DZIAŁA NA BENZYNIE? Gaz regulujesz dopiero wtedy, kiedy na Pb nie ma żadnych problemów. Po trzecie, kontrolka wtrysku nie powinna się wcale włączać, jak ci się świeci to znaczy, że coś z wtryskiem nie tak. Pomijam, że na gazie nie powinna się załączać wcale - przecież układ zasilania Pb jest nieaktywny. |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
Konrad_87
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-10-2008, 17:50
|
|
|
mnie jak strzelił z gazu musiałem wymieniac gaźnik:) cały środek wytopiony, zauwazyłem dopiero w czasie remontu, nie palił na benzynie, tzn tylko na ssaniu, mam juz nowy, musze sobie załozyc too zabezpieczenie wybuchowe naa rure od filtra powietrza;) |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 26-10-2008, 20:09
|
|
|
sprawdz filtr powietrza czy go nie rozwaliło ... |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
szymon18a
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 98 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-10-2008, 23:38
|
|
|
Ja jeżdze na kablach janmora i nic nie strzela. |
_________________ Tipo 1.8 ie(835c2.000) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|