Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra 1.6ie gaz lovato kuleje
Autor Wiadomość
Suflarez 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-08-2008, 22:00   Tempra 1.6ie gaz lovato kuleje

Witam,

2 lata temu kupiłem Tempre 1.6ie na gaźniku z gazem lovato. Problem jest następujący: silnik strasznie zamula, spod świateł ciężko jest nawet jakiegoś Matiza połknąć... Nie chce się wkręcić na obroty, na dwójce pójdzie jeszcze do 5,5k ale na czwórce piątce 4k to tylko z górki :( samochód właściwie tak samo chodzi na benzynie i lpg, z tym, że na benzynie lubi zgasnąć. Nie ma sensu wciskać gazu do deski, tak samo idzie jak wciśniety lekko. Mam nowe przewody a zapłon był już chyba 20 razy regulowany. Odpala dobrze, jeśli jest zimny albo dobrze rozgrzany. Jak zapale i zgasze po paru sekundach to potem strasznie długo odpala.

Pomocy Panowie, bo mam sentyment do tego wózka i nie chciałbym musieć go wymieniać

Z góry dziękuję

P.S. przy kolektorze wydechowym są takie gumowe wężyki połączone z gaźnikem i są one urwane co do jednego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na wszelki wypadek pisze.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-08-2008, 22:28   

Suflarez, witamy!

Suflarez napisał/a:
Tempre 1.6ie na gaźniku

i.e. a gaźnik to dwa różne systemy zasilania.
Z postu poniżej wynika, że masz gaźnik.

Suflarez napisał/a:
P.S. przy kolektorze wydechowym są takie gumowe wężyki połączone z gaźnikem i są one urwane co do jednego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na wszelki wypadek pisze.

Ma to diametralne znaczenie. To wężyki od podciśnienia. Wężyki te muszą być dobrze wpięte, tak aby "lewe" powietrze się ne dostawało.

A jak ustawiałeś zapłon? Masz Digiplexa + czujnik położenia wału i on wszystko ustawia. Nic się nie reguluje.

Przez to, że masz te wężyki pourywane to Digiplex źle dobiera mapy zapłonu po drugie gaźnik też nieprawidłowo pracuje.

Czym prędzej założ nowe wężyki. O ich podłączeniu i schemacie podłączeń poszukaj na forum chyba, że nie wiesz jak stare były podłączone.

Suflarez 

Wysłany: 27-08-2008, 12:49   

Dzięki miszko

Znalazłem na forum schemat podłączenia :) muszę skombinować wężyki i jeden taki jakby wkręt do kolektora z dwiema końcówkami, ktoś ma może pomysł, gdzie tego szukać? Te wężyki to muszą być specjalistyczne?

Zapłon był ustawiany przez kręcenie kopułką...

Co oznacza skrót i.e.? Bo mam na bagażniku 1.6i.e ale możliwe, że poprzedni właściciel tak po prostu przykleił

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-08-2008, 15:24   

Suflarez napisał/a:
Zapłon był ustawiany przez kręcenie kopułką...
to pokręciłeś sobie kopułką :) Digiplex sam ustawia kąt wyprzedzenia zapłonu, kręcenie nic nie zmienia.

Suflarez napisał/a:
Co oznacza skrót i.e.?
i.e to skrót od "wtrysk i katalizator", ale jak masz gaźnik to nie masz ani tego ani tego.

Suflarez napisał/a:
możliwe, że poprzedni właściciel tak po prostu przykleił
albo możliwe, że miał dzwonek i tylną klapę całą taką dostał z innej wersji.

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-08-2008, 15:26   

dcfan, albo robił swapa na inny silnik :badgrin:

miszko 

Wysłany: 27-08-2008, 18:27   

Suflarez, wężyki to zwykłe wężyki. W pierwszy lepszym motoryzacyjnym sprzedają takie na metry.
Nie pamiętam ile do siebie brałem, chyba coś koło 1.5m, bo wymieniałem wszystkie jakie były.

Co do tego "wrkętu z dwoma końcówkami wystającymi" to niestety musisz to gdzieś w obiegu wtórnym dostać (daj ogłoszenie w dziale kupię), albo z jakiegos trupa stojącego na szrocie wyciągnąć.

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-08-2008, 19:48   

albert19912, fakt nie przyszło mi do głowy. Ale w komorze byłyby ślady po takim zabiegu.

Suflarez 

Wysłany: 28-08-2008, 16:48   

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem

Bylem dziś na szrocie, ale sie trochę spóźniłem i już nikogo nie było...

Mam jeszcze pytanie, te wkręty do kolektora to muszą być od T/T? Czy to może być z jakiejś Alfy albo Lancii?

Zamieszczam zdjęcie wężyków podciśnienia w mojej Temprze, zaznaczona jest śrubka wkręcona w przewód, lepiej żeby była czy nie? W razie jak nie znajdę jutro "wkręta"

miszko 

Wysłany: 28-08-2008, 18:56   

Chmm ten przewód w którym jest wkręcona ta śrubka powinień iść do Digiplexa. Wstaw tam nowy przewód.

albert1991 

Wysłany: 28-08-2008, 19:01   

ja pracuje na warsztacie tzn mam praktyki i jak wyminiamy silnik to nigdy nie widac tego awiec wiesz

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-08-2008, 19:01   

Suflarez napisał/a:
Zamieszczam zdjęcie wężyków podciśnienia w mojej Temprze, zaznaczona jest śrubka wkręcona w przewód, lepiej żeby była czy nie?

Trochę masz namieszane z podciśnieniami i nie będzie Ci działać automatycznie ssanie, co do samej śrubki to ją zostaw bo bez niej będzie brał "lewe" powietrze i będzie jeszcze gorzej.

Moneta

Suflarez 

Wysłany: 30-08-2008, 12:52   

Dzisiaj zamontowałem końcówkę i połączyłem przewody według zdjęcia, które znalazłem na forum...

Niestety nie przyniosło to żadnego efektu, silnik jest dalej słaby... Gdzie teraz szukać problemu?

Przypomnę, że to samo się dzieje na gazie i benzynie

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-08-2008, 13:25   

teraz dobrze by było podregulować gaźnik, a później gaz do nowych warunków

ja się jeszcze doczepię do tego
Suflarez napisał/a:
1.6ie na gaźniku

otóż, wtrysk jednopunktowy a T/T na pierwszy rzut oka wygląda jak gaźnik, więc tak gwoli ścisłości spytam czy masz rączkę ssania po prawej stronie kierownicy koło stacyjki ?

Suflarez 

Wysłany: 30-08-2008, 13:48   

Tak mam rączkę ssania

Dzwoniłem dzisiaj do poprzedniego właściciela, spytałem kiedy się zaczęły problemy ale on tez albo mi nie umie powiedzieć albo nie chce... mówił coś tylko, że silnik był "przykręcany" bo dużo palił a potem odkręcany... ale nie wiedział jak i gdzie

Co może być przykręcone? Czy mogą być za to odpowiedzialne pokrętła na zdjęciu?

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-08-2008, 19:10   

nie da się ukryć - masz gaźnik :P
te pokrętła są tylko od LPG i nie mają wpływu na pracę na PB
w dziale LPG był chyba opis jak to samemu regulować

miszko 

Wysłany: 30-08-2008, 19:14   

A podłączyłeś przewód podciśnienia do digiplexa?

Suflarez 

Wysłany: 30-08-2008, 20:33   

Podłączyłem też ten do Digiplexa, na dodatek zgasł mi dzisiaj dwa razy na jałowym, raz na LPG raz na Pb

unknown 

Wysłany: 30-08-2008, 21:10   

pokrętła na zdjęciu to śruby od dławienia gazu, poczytaj temat/post o samodzielnej regulacji LPG tu na forum, to zrozumiesz na co one są, ty zamiast jednej - jak to jest typowo - która jest do jednego miksera, masz dwie i dwa osobne przewody do gaźnik, nietypowy patent, może i fajny nawet, na każdą gardziel osobno, co pozwala może jakoś ustawić by pierwsza gardziel piła więcej (start i ruszenie żwawe auta) a druga co się otwiera przy szybszej jeździe/obciążeniu większym na przykład nieco mniej mogła dostawać (mulastsze auto na wyższych obrotach ale ekonomiczniejsze kosztem osiągów)... tak mi się toto tu wydaje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Suflarez 

Wysłany: 01-09-2008, 11:21   

Witam Panowie, chciałbym zapytać, czy rura łącząca obudowę filtra powietrza z gaźnikiem (na zdjęciu) wygląda na fabryczną, czy raczej ktoś przy niej majstrował? Może tam być jakieś zwężenie? Jak się doda gazu, to rura wyraźnie pracuje, jakby w środku panowało podciśnienie.

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 01-09-2008, 11:24   

Suflarez napisał/a:
wygląda na fabryczną,

Raczej tak
Suflarez napisał/a:
Jak się doda gazu, to rura wyraźnie pracuje, jakby w środku panowało podciśnienie.

To normalne, przeciez silnik zaciąga przez nią powietrze ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 03-09-2008, 12:55   

Cytat:
Witam Panowie, chciałbym zapytać, czy rura łącząca obudowę filtra powietrza z gaźnikiem (na zdjęciu) wygląda na fabryczną, czy raczej ktoś przy niej majstrował? Może tam być jakieś zwężenie?

Rura jest fabryczna ze zwężką - ta czarna pucha.

Moneta

Suflarez 

Wysłany: 03-09-2008, 19:51   

Romano: czyli ta zwężka powinna być? Czy nie?

I jeszcze pytanko, jeśli się jej pozbędę, to trzeba będzie jakoś regulować silnik? Tzn gaz na pewno, ale na benzynie? I czy będzie więcej palił?

Na zdjęciu w moim poście wyżej do gaźnika idzie rozdwojona rura z dwoma zaworami do gaźnika... Ma ktoś pomysł, który zawór za co odpowiada? I jak to regulować?

miszko 

Wysłany: 03-09-2008, 23:01   

Zwężkę zostaw bo nie ma co jej wywalać. To fabrycznie jest tak montowane, aby przepływ powietrza był laminarny.

Co do tych dwóch "dysz" to tak widocznie gazownik sobie to wymyślił. Zapewne one podają gaz tak jednocześnie.

Suflarez 

Wysłany: 04-09-2008, 11:34   

Hehe :) dzisiaj znalazłem zwężenie w przewodzie dolotowym... takie domowej roboty :P
wymontowałem i teraz wózek na benzynie jest nie do poznania :) za to w ogóle nie jeździ na gazie...

Spróbuje wyregulować, żeby chociaż do gazownika dojechać

Czy po zwiększeniu średnicy dolotu mogę się spodziewać większego spalania? Nawet jak się dobrze wyreguluje?

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 04-09-2008, 12:37   

Suflarez napisał/a:
Hehe :) dzisiaj znalazłem zwężenie w przewodzie dolotowym... takie domowej roboty :P
wymontowałem i teraz wózek na benzynie jest nie do poznania :) za to w ogóle nie jeździ na gazie...

Spróbuje wyregulować, żeby chociaż do gazownika dojechać

Czy po zwiększeniu średnicy dolotu mogę się spodziewać większego spalania? Nawet jak się dobrze wyreguluje?

Na LPG ci nie jedzie bo ma teraz za ubogą mieszanke (za duzo powietrza) po regulacji powinno wszystko wrócic do normy. Co do spalania to moze palic wiecej ale nie musi ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu