Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wolne obroty na gazie
Autor Wiadomość
Lukaszewicz 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-07-2007, 15:32   wolne obroty na gazie

Koledzy mam problem ponieważ na gazie wolne obroty skaczą mi od normalnych 900 do 400. Jak przełączę na benzynę to wszystko jest ok. Czy to oznacza zę parownik się kończy a może to coś innego. Prośił bym o pomoc!!!

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-07-2007, 16:39   

niekoniecznie , że się kończy, ale możesz zaznaczyć aktualne ustawienie śruby od regulacji wolnych obrotów, spróbować ją przekręcić o jeden obrót w jedną stronę, zobaczyć jak się zachowuje, potem z powrotem i w drugą stronę i jak się zachowuje, potem przywrócić ustawienie;
może po prostu masz membrany na tyle sztywne i/lub uszczeleczki w reduktorze czy iglice wyrobione, iż przepuszcza, nie trzyma dobrze;
jak kilka latem reduktor ma to warto zregenerować reduktor, zrobisz to sam i powinno pomóc, na pewno mniej będzie palić a odzyska moc;

ale sprawdź najpierw czy trzyma wyższe i niższe obroty jak pokręcisz od nich śrubką...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-07-2007, 20:01   

Mam reduktor firmy Lovato. Kupiłem go jakoś 3 lata temu i od tamtego momentu przejechałem nim około 80tys. km. Miałem właśnie takie problemy, że na Pb było ok, a na LPG szalały obroty i nie mogłem ich wyregulować jakkolwiek kręciłem śrubami od regulacji.

Przyczyną okazały się już zużyte i lekko sparciałe membrany w reduktorze. Kupiłem na allegro za 65zł zestaw wszystkich trzech membran, wymieniłem i jest ok. Trzyma idealnie obroty, nic nie skacze. Raz wyregulowałęm i jest ok.

snajper555 

Wysłany: 04-08-2007, 14:45   

a jaka jest przecietna zywotnosc membran i od czego ona zalezy? co wplywa na przyspieszone / spowolnione ich zuzywanie?

romano 

Wysłany: 04-08-2007, 18:59   

snajper555 napisał/a:
a jaka jest przecietna zywotnosc membran i od czego ona zalezy? co wplywa na przyspieszone / spowolnione ich zuzywanie?

ok kilkudziesięciu to ponad 100tkm.
Największy wpływ na ich żywotność ma odpalanie na gazie w zimie oraz jakość tankowanego gazu. Przy złym gazie w parowniku zbiera się syf który należy co jakiś czas spuścić.

Moneta

malarpl 

Wysłany: 04-08-2007, 19:50   

a czy samo oczyszczenie cos daje? pytam o osiagi / zuzycie paliwa. ale o konkrety, nie o 0.1 litra na 100km czy 0,5sek szybciej do setki.prawde mowiac nie wiem, kied u mnie byly wymieniane membrany. po czym poznam, ze trzeba je juz wymienic?

a jak powiedzmy rozbiore parownik "sla sportu", zeby sprawdzic stan membran, to czy raczej sa one do poskladania (czy sie nie uszkadzaja podczas demontazu, jezeli np bede chcial wyczyscic wszystko a potem poskladac)? bo z uszczelkami z gaznika to jest tak, ze jak sie otwirzy, to trzebaby wymienic...

Bratek 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-08-2007, 19:57   

Oczyszczenie raczej nic nie da, jeśli masz faktycznie membrany zparciałe. Ja u siebie przejechałem jakies 60 tyś na parowniku Lovato i niedawno go rozkręcałem, sprawdzić właśnie stan membran. I stwierdziłem, że są już troszkę zużyte, ale jeszcze chwilę na nich pojeżdzę, nie miałem żadnego kłopotu z poskładaniem go do "kupy". Dodam, że w zimie jak i w lecie jeżdźę na gazie.

** Dodano: 04-08-2007, 20:59 **
a po czym poznać, że są już do wymiany??
poprostu, albo będą dziurawe (zdaża się i tak), albo poprostu straciły swoją elastyczność.

malarpl 

Wysłany: 04-08-2007, 20:24   

no tak, stracily elastycznosc, ale czym sie to objawia dla uzytkownika:zaczyna byc slabszy? wiecej pali? gorzej zapala na zimnym?

a jak mowisz o peknieciu, to ciecz chlodzaca powinna byc zasysana przez komore spalania i plynu chlodniczego powinno ubywac. to chyba mozliwe, prawda? tyle ze wtedy pewnie nie da rady jezdzic.

A jak juz otwirze parownik, to jakimi kryteriami sie kierowac zeby stwierdzic: jest jeszcze ok, albo: trzeba wymienic jak najszybciej?

Bratek 

Wysłany: 04-08-2007, 21:21   

tak jak piszesz, gdy membrany już padają autko nie trzyma wolnych obrotów i wiecej pali. A jeśli chodzi o dziurawe membrany, to wcale płyn chłodniczy nie ma z tym nic wspolnego. Membrany służą do dekompresji gazu, ze stanu ciekłego w gazowy, a płyn chłodniczy tylko ogrzewa parownik, bo przy przyjściu w stan gazowy, jako skutek uboczny, jest wydzielana niska temperatura (poniżej zera), dlatego powinno się zapalać auto na paliwie, a dopiero jak się nagrzeje to przełączyć na gaz. Bo zakładając brak płynu chłodzącego lub jego niski stan, przy odpaleniu (lub jeździe) na gazie parownik poprostu zamarznie.

A jeślo chodzi o kryteria wymiany membran w parowniku, to jest jedno 100% pewne:
- jeśli jest dziurawa któraś z membran to wymiana, jeśli nie to dalej można śmigać 8)

ZielonyTBG 

Wysłany: 05-08-2007, 11:26   

Bratek napisał/a:
A jeślo chodzi o kryteria wymiany membran w parowniku, to jest jedno 100% pewne:
- jeśli jest dziurawa któraś z membran to wymiana, jeśli nie to dalej można śmigać

No nie tylko gdy jest dziurawa.Wymieniałem w swoim aucie cały zestawik mimo że membrany były całe,ale silnik był mułowaty,dużo palił i był problem z zapaleniem ciepłego silnika.Po wymianie jak ręką odjął. 8)
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu