Allegro mnie oszukalo |
Autor |
Wiadomość |
pawelF1
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:24 Allegro mnie oszukalo
|
|
|
Kupilkem jakis czas temu skrzynie biegow do tipo na allegro, gdzie bylo napisane ze skrzynia jest 100 % sprawna i jeszcze to samo uslyszalem przez telefon od kobiety. Skrzynie dopiero jednak mechanik mi wymienil w zeszlym tygodniu i okazalo sie, ze skrzynia jest uszkodzona strasznie rzezi jak auto jest odpalone i na luzie, o jezdzie nei wspomnie da sie co prawda jechac ale w kazdej chwili jak to mechanik powidzial, skrzynia siadzie i nie wrocilem autem do domu tylko zostalo u mechanika.Chcialbym aby zwrocili mi kase za ta skrzynie juz troche czytalem o rekojmi co prawda dali 10 dniowa gwarancje rozruchowa ale skrzynei wymienilem pozniej niz 10 dni od jej kupna, istenieje jeszcze rekojmia, ktora przez rok obowiazuje sprzedawce. Dodam jeszcze ze sprzedawca jest firma ktora posiada czesci uzywane do aut tzw.szrot czy zlom, ale nie wiem jak do tego podejsc. Jechac nei pojade bo to ponad 400 km i sie nie oplaca. Co proponujecie |
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:52
|
|
|
Masz jakoś dowód zakupu paragon fakturę?
Reklamuj przez allegro - centrum sporów. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:56
|
|
|
Nie mam zadnego paragonu na to |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 18:00
|
|
|
pawelF1, po pierwsze (nie obraź się), ale używaj jakiś znaków interpunkcyjnych bo naprawdę trudno czyta się Twoj post. Najlepiej popraw swój post (kliknij na Edytuj).
Po drugie, co Ci odpowiedzieli z firmy od które kupiłeś skrzynię? Rozmawiałeś z nimi? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 18:37
|
|
|
ok sorki za brak znakow. Nie dzownilem do nich bo w weekend nie pracuja. Jednak zanim zadzwonie to chcialbym wiedziec jakie mam prawa jako konsyment i zeby tamta firma mnie nie zbalamucila. I chcialbym wiedziec kto pokrywa w takim przypadku koszta przesylki. Z drugiej strony na chwile obecna nie moge im odeslac tej skrzyni bo jest zamontowana w aucie i dopoki nie mam drugiej , to nie moge mechanikowi zapychac garazu autem bez czesci. Druga skrzynie juz mam zalatwiona u jednego z forumowiczow za co wielkie dzieki i bede sie ponia wybieral. Tylko co z ta firma zrobic. Najpiejw chce isc u siebie w miescie do rzecznika praw konsumenta, zeby miec wszystko czarno na bialym jakie prawa itd., ale napisalem ten post na forum, z mysla ze jakies rady od uzytkownikow otrzymam dodatkowo. |
|
|
|
|
kstasieluk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 18:48
|
|
|
pawelF1 napisał/a: | ok sorki za brak znakow. Nie dzownilem do nich bo w weekend nie pracuja. Jednak zanim zadzwonie to chcialbym wiedziec jakie mam prawa jako konsyment i zeby tamta firma mnie nie zbalamucila. I chcialbym wiedziec kto pokrywa w takim przypadku koszta przesylki. Z drugiej strony na chwile obecna nie moge im odeslac tej skrzyni bo jest zamontowana w aucie i dopoki nie mam drugiej , to nie moge mechanikowi zapychac garazu autem bez czesci. Druga skrzynie juz mam zalatwiona u jednego z forumowiczow za co wielkie dzieki i bede sie ponia wybieral. Tylko co z ta firma zrobic. Najpiejw chce isc u siebie w miescie do rzecznika praw konsumenta, zeby miec wszystko czarno na bialym jakie prawa itd., ale napisalem ten post na forum, z mysla ze jakies rady od uzytkownikow otrzymam dodatkowo. |
Najlepiej podaj od kogo kupiłes dla przestrogi innym a poza tym zadzwoń do nich i powiedz co tu opisałes i próbuj sie dogadać, |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 19:13
|
|
|
usytkownik nazywa sie: "skupswidnica" bede dzownil i romawial oczywiscie |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 19:41
|
|
|
ogólnie nie wiem czy oni w ogóle będą chcieli z tobą rozmawiać jeśli minął już jakiś czas. szkoda też że nie masz absolutnie żadnego papierka na ta skrzynie ( mogli chociaż podbić karteczkę "gwarancja rozruchowa" czy coś ).
w przypadku towaru nowego jeśli go reklamujesz lub nie jest zgodny z opisem koszty przesyłki pokrywa sprzedawca.
a tak przy okazji ile cie kosztowała przesyłka ?
masz jeszcze szansę że allegro jakoś interweniuje i pomoże ale szczególnie bym się nie napalał |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 19:54
|
|
|
no niby nie am zadnego papierka ze kupilem,a le to jest tez na ich niekozrzysc bo jako firma ktora zajmuje sie sprzedaza czesci to powinnie wystawiac paragon , jezeli tego nie robia to urzad skarbowy tym sie napewno nzainteresuje bo nieodprowadzaja podatkow. przesylka kosztowala mnie 160 zl a skrzynia 200 |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:19
|
|
|
pawelF1 napisał/a: | dali 10 dniowa gwarancje rozruchowa ale skrzynei wymienilem pozniej niz 10 dni od jej kupna |
na tym mogą się opierać nie uznając reklamacji.
to że nie masz paragonu to mały problem. ślad na allegro jest a i potwierdzenie przelewy też pewnie posiadasz.
pawelF1 napisał/a: | istenieje jeszcze rekojmia ktora przez rok obowiazuje sprzedawce |
ciekawe. nie słyszałem o tym... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:34
|
|
|
Tytuł tematu mocno mylący bo wynika z niego, że allegro Cię oszukało, a przecież to nie oni sprzedali Ci skrzynię |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:35
|
|
|
jest rekojmia bo czytalem juz o tym na internecie i dotyczy zarowno nowych przedmiotow jak i uzywanych, jest to wlasnie po to by nie bylo takiech oszustow ktorzy pisza i mowia, ze przedmiot jest w 100 % sprawny a w rzeczywisotsci jest inaczej |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:37
|
|
|
czyli chciałbyś żeby sprzedawca skrzyni zapewnił cię że będzie ona pracowała bez zarzutu jeszcze przez rok |
HAM RADIO |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:42
|
|
|
nie no wiadomo ze nie jest to czesc nowa ale piszac ze jest w 100% sprawna to zeby chociaz troche popracowala a nie zaraz po jej zamontowaniu ledwo chodzila , tarabanila i to coraz glosniej z chwili na chwile. |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:47
|
|
|
pawelF1, przekroczyłeś 10 dni gwarancji rozruchowej. nic innego nie będzie ich obchodzić... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:47
|
|
|
dobra z reszta nie ma co jutro do nich zadzownie i pogadam zobaczymy co oni na to powiedza i jak to sie rozstrzygnie |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:52
|
|
|
liczmy na ich uczciwość.
z drugiej str jakbyś miał zapłacić znowu 160zł za przesyłkę to czy gra jest warta świeczki? myślę że sukcesem będzie jak zwrócą ci za przesyłkę 160 a miażdżącą wygraną będzie zwrot 200zł z skrzynię
powodzenia i daj znać jak się zakończy sprawa. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 25-10-2009, 21:01
|
|
|
no napewno jakbym mial placic za przesylke to mi sie nie oplaci i chcialbym zeby mi zwrocili kase za skrzynie i ewnentualnie jakby chcieli ja z powrotem to niech oplacaja przesylke. Poinformuje jak to sie potoczy na pewno |
|
|
|
|
jagy
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 23:12
|
|
|
Papierka na tą gwarancję rozruchową nie muszą Ci wystawiać,bo istnieje w polskim prawie coś takiego jak umowa ustna.Z resztą jakieś zapisy z allegro masz.Obawiam się,że możesz nic nie wskórać,bo sam jak piszesz przekroczyłeś daną gwarancję rozruchową.Życzę powodzenia. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-10-2009, 23:28
|
|
|
pawelF1 napisał/a: | jest rekojmia bo czytalem juz o tym na internecie |
rany, internet to jeden wielki śmietnik termin prawny "rękojmia" nie istnieje w polskim prawie handlowym od ok 4 lat została ona zastąpiona przepisem o nazwie: "niezgodność towaru z umową" - sugeruje poczytać informacje na ten temat
Co do reklamacji, to koszt dostarczenia reklamowanego towaru ciąży niestety na kliencie, chyba że firma obsługuje gwarancję typu "door to door" w co szczerze wątpię
Proponuję też poczytać trochę o przepisach prawnych dotyczących sprzedaży wysyłkowej, mówią one między innymi o tym, że jeśli kupujemy coś "na odległość" i nie mamy sposobności zapoznać się (organoleptycznie ) z kupowanym przedmiotem to w terminie xx dni (nie pamiętam ile), możemy po prostu odstąpić od zakupu |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 26-10-2009, 14:34
|
|
|
wszystk ojuz jest zalawione, zadzwonilem do tej firmy powidizlame co jest grane i powiedzieli ze zwroca mi kase na konto, do tego jeszcze za czesc przesylki tez mi zwroca |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 26-10-2009, 14:36
|
|
|
pawelF1, no widzisz czasami trafi się na porządnych ludzi |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 26-10-2009, 15:34
|
|
|
Luczu napisał/a: | pawelF1, no widzisz czasami trafi się na porządnych ludzi |
albo przegladali forum i sie dowiedzieli ze im łajna narobi |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 26-10-2009, 15:38
|
|
|
Frodo89, a na szrocie jak coś kupujesz to dostajesz rachunek ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
pawelF1
|
Wysłany: 26-10-2009, 16:03
|
|
|
no czasem sie trafi na porzadnych ludzi dokladnie. Na dobrym szrcoie oczywiscie ze dotaniesz rachunek wiem bo juz kupowalem jakies pier*ol i dostawalem rachunek:) |
|
|
|
|
|