|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
barum, goodride, pirelli ??? |
Autor |
Wiadomość |
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-02-2009, 20:44
|
|
|
MARIOVIRUS napisał/a: | zastanawialem sie nad godrichami bo nie sa drogie ale po przeczytaniu opini innych to wole dac wiecej i jezdzic bezpiecznie |
Tzn. jakie opinie? I w ogóle mówisz o firmie BFGoodrich czy o Goodride, bo to jest jednak różnica i to znaczna
Bo ja osobiście się jeszcze nie spotkałem ze złą opinią na temat opon firmy BFGoodrich, a wręcz przeciwnie.
A, że na lato mam komplecik opon tejże firmy to zasiałeś we mnie pewien niepokój |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-02-2009, 21:56
|
|
|
polansky napisał/a: | osobiście się jeszcze nie spotkałem ze złą opinią na temat opon firmy BFGoodrich | ZAWSZE sie znajdzie zła opinia... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-02-2009, 22:16
|
|
|
To też wtrącę teraz słówko. Tyle że odnośnie zimówek. Bo o Goodrich'ach mowa, a ja właśnie na takich jeżdżę. Ojciec mój kupił te opony jako używane 1 rok (data się zgadzała) jeździł na nich 4 zimy, teraz ja jeżdżę już drugą zimę. Oponki w najgorszym miejscu mają 4,1mm w najlepszym 4,5mm. Ogólnie w szoku jestem, że tak ładnie i równo się zjeżdżają, a wcale ich nie szczędziłem. No i wyprowadzały mnie z naprawdę kryzysowych sytuacji. Raz tylko tyłem mnie poniosło (ostre hamowanie na łuku na szklance, uszkodzony miałem regulator siły hamowania) i przywaliłem w krawężnik, ale opona wytrzymała Co najważniejsze, mimo siedmiu lat nie widać kompletnie żadnych spękań na gumie a na 6cio letnich Semperitach na lato mam już taką pajęczynę, że na tą wiosnę już odpadają. Dlatego powoli zamierzam się z kupnem letnich Goodrich'ow. W zimie się sprawdziły, wiec pora na letnie testy |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-02-2009, 22:40
|
|
|
Ciechu78, moi rodzice w 2000 r. kupili nowy samochód w salonie,zakupili do Niego nowe opony marki kormoran winter,dwa miesiące temu sprzedali ten samochód wraz z w/w zimówkami,opony posiadały jeszcze grubo ponad połowę bieżnika... Dodam,że samochód w ciagu 8 lat mial przejechane 65 tys Dodam równiez,iż owy samochód nigdy,ale to nigdy nie zakopał się w zimie w śniegu. Nawet kiedy ja latałem Nim po przeróżnych dziwnych miejscach... Opony godne polecenia,ale troche głośne na asfalcie... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 10-02-2009, 22:41
|
|
|
No i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i moze tez sie na nie skusze Niestety tez mnie czeka zakup letnich |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-02-2009, 08:59
|
|
|
Raku napisał/a: | uniroyal rainsport2 |
W deszczu mistrzostwo swiata ;] ale w upał na nagrzanym jak piekarnik asfalcie pare rundek po lubelskim "nurburingu" i granulkowały ;/
** Dodano: 11-02-2009, 09:02 **
avenger85 napisał/a: | myślę że skuszę się na te barumy ... na mokrej drodze mi nie zależy z tego względu że ja miałem pewne doświadczenia z mokrą nawierzchnią |
Życie Ci nie miłe??!! Raz rozpier@#%$%łeś auto na mokrej nawierzchni i widze że nic Cie to nie nauczyło, pomyśl sobie o bradzo typowej sytuacji na naszych drogach, jedziesz w sznurku aut z predkoscia nawet 60km/h i nagle ktoś przed toba jadacy na dobrych oponach depcze hamulec do oporu a Ty co?? Walisz mu w dupe i tyle, warto ryzykować swoje i innych zdrowie za 150-200zł za komplecie nowych opon??
Widze Barum to po jakies 125zl za sztuke, doloz stowe na komplecie i kup zamiast niego Yokohame AA01, opona bez porownania |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 11-02-2009, 12:00
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Życie Ci nie miłe??!! Widze Barum to po jakies 125zl za sztuke, doloz stowe na komplecie i kup zamiast niego Yokohame AA01, opona bez porownania |
A coś ty chłopie tak znielubił Barumy ? Poza tym wrzucanie do jednego worka wszystkich opon bez względu na sezon i rodzaj bieżnika - jest co najmniej mylące .
Owszem Barum Brilantis - zbiera niepochlebne opinie , ale o Bravurisach wszyscy piszą w superlatywach ( nie wiem -może kilkanaście tysięcy użytkowników się myli ... ) Ja osobiście mam takie opony na dwóch prywatnych autach i jednym firmowym ( a zapewniam , że nie jeżdżę najwolniej ) i nie mam powodów do narzekań . Zwłaszcza na wodzie wychodzą zalety tych opon .
Poza tym , nie wiem czy czytałem uważnie , ale wyszło mi , że kolega miał "przygodę " na zimowych oponach na mokrej jezdni - a powszechnie wiadomo , że wszystkie zimówki ( bez względu na producenta ) na wodzie radzą sobie nieszczególnie ! |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 11-02-2009, 16:23
|
|
|
schab napisał/a: | Poza tym , nie wiem czy czytałem uważnie , ale wyszło mi , że kolega miał "przygodę " na zimowych oponach na mokrej jezdni - a powszechnie wiadomo , że wszystkie zimówki ( bez względu na producenta ) na wodzie radzą sobie nieszczególnie ! | nie uważnie Nie napisał, że przygodę miał na zimówkach
avenger85 napisał/a: | ... na mokrej drodze mi nie zależy z tego względu że ja miałem pewne doświadczenia z mokrą nawierzchnią i teraz jak tylko robi się mokro but robi mi się dużo dużo lżejszy ( nie szukam wrażeń jak jest ślisko ) ... | raczej odnosiło się to do jego poprzednich opon letnich. Chociaż stwierdzenie trochę dziwne, bo gdybym ja miał niemiłe wspomnienia na mokrej drodze tym bardziej zainwestowałbym w opony dobrze radzące sobie w takich warunkach. Po co kolejne fatalne doświadczenia?
Moje letnie Semperity właśnie się skończyły, ale nigdy nie miałem z nimi złych przygód. Wręcz bardzo dobrze trzymały mnie na mokrym, szczególnie w ciasnych zakrętach. Potem zejdę do piwnicy, sprawdzę dokładny model tych opon, bo może warto je poszukać. Jednak minus tych opon był taki, że szybko się zestarzały Może źle o nie dbałem? |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
RaQ
Wiek: 65 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 91 Skąd: \/\//\\/\//\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-02-2009, 19:17
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Raku napisał/a: | uniroyal rainsport2 |
W deszczu mistrzostwo swiata ;] ale w upał na nagrzanym jak piekarnik asfalcie pare rundek po lubelskim "nurburingu" i granulkowały ;/
|
Wow! Ale to już Extreme Sport! W Polsce lato już nie upalne, raczej deszczowe, a jeśli Raku będzie chciał pomykać po Nurburgringu to kupimy każde, jakie tylko wskażesz...
pzdr
RaQ |
_________________ *Tempra 1.6 - domowy dupowóz...
*TempRa 2.0 8v - reaktywacja...
*Tipo HFTurbo - by Raku...
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm - mój dupowóz... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|