Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
barum, goodride, pirelli ???
Autor Wiadomość
polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-02-2009, 20:44   

MARIOVIRUS napisał/a:
zastanawialem sie nad godrichami bo nie sa drogie ale po przeczytaniu opini innych to wole dac wiecej i jezdzic bezpiecznie

Tzn. jakie opinie? I w ogóle mówisz o firmie BFGoodrich czy o Goodride, bo to jest jednak różnica i to znaczna :P
Bo ja osobiście się jeszcze nie spotkałem ze złą opinią na temat opon firmy BFGoodrich, a wręcz przeciwnie.
A, że na lato mam komplecik opon tejże firmy to zasiałeś we mnie pewien niepokój :roll:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

ego 

Wysłany: 10-02-2009, 21:56   

polansky napisał/a:
osobiście się jeszcze nie spotkałem ze złą opinią na temat opon firmy BFGoodrich
ZAWSZE sie znajdzie zła opinia...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 10-02-2009, 22:16   

To też wtrącę teraz słówko. Tyle że odnośnie zimówek. Bo o Goodrich'ach mowa, a ja właśnie na takich jeżdżę. Ojciec mój kupił te opony jako używane 1 rok (data się zgadzała) jeździł na nich 4 zimy, teraz ja jeżdżę już drugą zimę. Oponki w najgorszym miejscu mają 4,1mm w najlepszym 4,5mm. Ogólnie w szoku jestem, że tak ładnie i równo się zjeżdżają, a wcale ich nie szczędziłem. No i wyprowadzały mnie z naprawdę kryzysowych sytuacji. Raz tylko tyłem mnie poniosło (ostre hamowanie na łuku na szklance, uszkodzony miałem regulator siły hamowania) i przywaliłem w krawężnik, ale opona wytrzymała :D Co najważniejsze, mimo siedmiu lat nie widać kompletnie żadnych spękań na gumie a na 6cio letnich Semperitach na lato mam już taką pajęczynę, że na tą wiosnę już odpadają. Dlatego powoli zamierzam się z kupnem letnich Goodrich'ow. W zimie się sprawdziły, wiec pora na letnie testy :D
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 10-02-2009, 22:40   

Ciechu78, moi rodzice w 2000 r. kupili nowy samochód w salonie,zakupili do Niego nowe opony marki kormoran winter,dwa miesiące temu sprzedali ten samochód wraz z w/w zimówkami,opony posiadały jeszcze grubo ponad połowę bieżnika... Dodam,że samochód w ciagu 8 lat mial przejechane 65 tys ;D Dodam równiez,iż owy samochód nigdy,ale to nigdy nie zakopał się w zimie w śniegu. Nawet kiedy ja latałem Nim po przeróżnych dziwnych miejscach... Opony godne polecenia,ale troche głośne na asfalcie...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 10-02-2009, 22:41   

No i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i moze tez sie na nie skusze :roll: Niestety tez mnie czeka zakup letnich :P

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 11-02-2009, 08:59   

Raku napisał/a:
uniroyal rainsport2 ;D

W deszczu mistrzostwo swiata ;] ale w upał na nagrzanym jak piekarnik asfalcie pare rundek po lubelskim "nurburingu" i granulkowały ;/

** Dodano: 11-02-2009, 09:02 **
avenger85 napisał/a:
myślę że skuszę się na te barumy ... na mokrej drodze mi nie zależy z tego względu że ja miałem pewne doświadczenia z mokrą nawierzchnią

Życie Ci nie miłe??!! :red_kartka: Raz rozpier@#%$%łeś auto na mokrej nawierzchni i widze że nic Cie to nie nauczyło, pomyśl sobie o bradzo typowej sytuacji na naszych drogach, jedziesz w sznurku aut z predkoscia nawet 60km/h i nagle ktoś przed toba jadacy na dobrych oponach depcze hamulec do oporu a Ty co?? Walisz mu w dupe i tyle, warto ryzykować swoje i innych zdrowie za 150-200zł za komplecie nowych opon??

Widze Barum to po jakies 125zl za sztuke, doloz stowe na komplecie i kup zamiast niego Yokohame AA01, opona bez porownania

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

schab 

Wysłany: 11-02-2009, 12:00   

GrzesiekK. napisał/a:
Życie Ci nie miłe??!! Widze Barum to po jakies 125zl za sztuke, doloz stowe na komplecie i kup zamiast niego Yokohame AA01, opona bez porownania

A coś ty chłopie tak znielubił Barumy ? Poza tym wrzucanie do jednego worka wszystkich opon bez względu na sezon i rodzaj bieżnika - jest co najmniej mylące .
Owszem Barum Brilantis - zbiera niepochlebne opinie , ale o Bravurisach wszyscy piszą w superlatywach ( nie wiem -może kilkanaście tysięcy użytkowników się myli ... ) Ja osobiście mam takie opony na dwóch prywatnych autach i jednym firmowym ( a zapewniam , że nie jeżdżę najwolniej ) i nie mam powodów do narzekań . Zwłaszcza na wodzie wychodzą zalety tych opon .
Poza tym , nie wiem czy czytałem uważnie , ale wyszło mi , że kolega miał "przygodę " na zimowych oponach na mokrej jezdni - a powszechnie wiadomo , że wszystkie zimówki ( bez względu na producenta ) na wodzie radzą sobie nieszczególnie !
     assistance

ciechu 

Wysłany: 11-02-2009, 16:23   

schab napisał/a:
Poza tym , nie wiem czy czytałem uważnie , ale wyszło mi , że kolega miał "przygodę " na zimowych oponach na mokrej jezdni - a powszechnie wiadomo , że wszystkie zimówki ( bez względu na producenta ) na wodzie radzą sobie nieszczególnie !
nie uważnie :D Nie napisał, że przygodę miał na zimówkach :D

avenger85 napisał/a:
... na mokrej drodze mi nie zależy z tego względu że ja miałem pewne doświadczenia z mokrą nawierzchnią i teraz jak tylko robi się mokro but robi mi się dużo dużo lżejszy ( nie szukam wrażeń jak jest ślisko :| ) ...
raczej odnosiło się to do jego poprzednich opon letnich. Chociaż stwierdzenie trochę dziwne, bo gdybym ja miał niemiłe wspomnienia na mokrej drodze tym bardziej zainwestowałbym w opony dobrze radzące sobie w takich warunkach. Po co kolejne fatalne doświadczenia?

Moje letnie Semperity właśnie się skończyły, ale nigdy nie miałem z nimi złych przygód. Wręcz bardzo dobrze trzymały mnie na mokrym, szczególnie w ciasnych zakrętach. Potem zejdę do piwnicy, sprawdzę dokładny model tych opon, bo może warto je poszukać. Jednak minus tych opon był taki, że szybko się zestarzały :D Może źle o nie dbałem?
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

RaQ 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-02-2009, 19:17   

GrzesiekK. napisał/a:
Raku napisał/a:
uniroyal rainsport2 ;D

W deszczu mistrzostwo swiata ;] ale w upał na nagrzanym jak piekarnik asfalcie pare rundek po lubelskim "nurburingu" i granulkowały ;/

Wow! Ale to już Extreme Sport! W Polsce lato już nie upalne, raczej deszczowe, a jeśli Raku będzie chciał pomykać po Nurburgringu to kupimy każde, jakie tylko wskażesz... :lol:

pzdr :D
RaQ
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm :D - mój dupowóz...
     Moneta

Odpowiedz do tematu