|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co jeśli nie podbiją przeglądu?! |
Autor |
Wiadomość |
TiTo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 14 Skąd: Brzostek
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-04-2010, 21:34
|
|
|
Oj nie... wypraszam sobie jeśli chodzi o te szyby u kumpla w aucie to wszystko jest prawdą a sytuacja działa się w poniedziałek, kupił sobie Land Rovera sprowadzonego z Włoch, no i jak wiadomo żeby zarejestrować potrzebny jest przegląd;) więc jadą do diagnosty, ten że wszystko jest ok, ale patrzy, sprawdza numer i widzi że w papierach jest rocznik 05 a na szybach 04, i na prawdę się tego uczepił. Ten kumpel jest moim najlepszym przyjacielem... jestem tam regularnie i dobrze wiem jak to wygląda.
Tak P.S
Takie przypały z diagnostami to tylko u nas na Podkarpaciu xD |
_________________ Nikt nie jest doskonały... ale niektórzy z nas są bliżej doskonałości od reszty. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-04-2010, 22:00
|
|
|
TiTo, ale tu nie chodziło o to, że mu nie chciał wykonać pozytywnego BT tylko na DiP-ie (Dokument Identyfikacyjny Pojazdu), który jest załącznikiem do BT pojazdu sprowadzonego, wpisałby rok 2004.
Więc kumpel sobie wykombinował, że woli auto "odmłodzić" na innej SKP. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-04-2010, 23:55
|
|
|
TiTo napisał/a: | Świstak ma trochę racji... W starszym aucie zawsze będzie coś nie tak, do czego diagnosta może się przyczepić, i każdy dobrze o tym wie.
|
bzdura ... moje tipo mam prawie 20 lat. od pewnego czasu jeżdżę tam gdzie przeglądy robią na serio czyli do autoryzowanego serwisu fiata. przegląd robiłem 1,5 miecha temu i wręcz im kazałem żeby mi coś znaleźli ... i po 20 min przeglądu stwierdzili żebym juz odjechał bo jest kolejka
|
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
paluch231186
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 126 Skąd: Karłowice
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-04-2010, 08:22
|
|
|
TiTo pisales cos o szybach ze kolega ma landa z 05 a na szybach ma 04 ja na fiacie tez mam 91 ale w dowodzie 92.
auto moglo byc kupione jakos na poczatku roku np.styczen/luty ale wyprodukowane zostalo listopad/grudzien.
a jezeli diagnosta sie do tego przyczepil to ewidentnie patrzyl sciagnac kase.
pracuje w autoryzowanym serwisie wlasnie JLR w poznaniu naprawalem jaguara XF po akcie wandalizmu do wymiany lusterka zew.maska no i wlasnie dwie szyby boczne przednie i teraz otwieram kartony z szybami patrze a tam tak;auto rok 08 wiec wszystki szyby rowne rocznikowo ale nowe lewa 07 a prawa 09 ide od magazynu a oni mowia tak
montuj takie bo nie mamy na to wplywu JLR przysyla takie czesci jakie maja aktualnie na magazynie. |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-04-2010, 18:38
|
|
|
ciechu, chyba się nie rozumiemy.
ja jestem pewny auta na tyle na ile sam je sprawdzę, a nie jestem mechanikiem, leżę pod autem czasem więcej niż jeżdżę ale czasem mogę coś przeoczyć, czegoś nie zauwarzyć. poza tym diagności mają komputery.
Wyobraź sobie teraz że jeden z amorów np mam na granicy zurzycia, podczas spokojnej jazdy możesz tego nie wykryć. potem lecisz sobie 160 i robisz hopę tak jak ja tydzień temu... i podczas siadania amortyzator nie wytrzymuje i tracisz panowanie nad autem... śmierć. albo lecisz sobie 150 i masz hamowanie do 0 bo jakaś pierdoła nagle zmieni pas na autostradzie/trasie szybkiego ruchu... i pęka Ci przewód.
albo masz jakiś inny defekt którego nie można wykryć gołym okiem a jedynie komputerowo.
dla tego rzetelnym przeglądom nie mówię kategorycznie "nie" tylko uważam że robienie ich co roku w przypadku dbania o auto jest zbędne.
BTW: zauwarzyłem że sie mnie czepiasz
pzdr. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-04-2010, 18:59
|
|
|
Świstak napisał/a: | BTW: zauwarzyłem że sie mnie czepiasz | wydaje Ci się
Świstak napisał/a: | rzetelnym przeglądom nie mówię kategorycznie "nie" tylko uważam że robienie ich co roku w przypadku dbania o auto jest zbędne. | ... i lepiej dopłacić te kilkadziesiąt złotych żeby nie stać w kolejce, czy z jakiegoś innego powodu (jakiego???). Bo skoro się dba o auto, to musi być jakiś szczególny powód dla którego chce się przejść to droższe badanie... |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|