Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co jeśli nie podbiją przeglądu?!
Autor Wiadomość
TiTo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-04-2010, 21:34   

Oj nie... wypraszam sobie :P jeśli chodzi o te szyby u kumpla w aucie to wszystko jest prawdą :) a sytuacja działa się w poniedziałek, kupił sobie Land Rovera sprowadzonego z Włoch, no i jak wiadomo żeby zarejestrować potrzebny jest przegląd;) więc jadą do diagnosty, ten że wszystko jest ok, ale patrzy, sprawdza numer i widzi że w papierach jest rocznik 05 a na szybach 04, i na prawdę się tego uczepił. Ten kumpel jest moim najlepszym przyjacielem... jestem tam regularnie i dobrze wiem jak to wygląda.

Tak P.S
Takie przypały z diagnostami to tylko u nas na Podkarpaciu xD

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-04-2010, 22:00   

TiTo, ale tu nie chodziło o to, że mu nie chciał wykonać pozytywnego BT tylko na DiP-ie (Dokument Identyfikacyjny Pojazdu), który jest załącznikiem do BT pojazdu sprowadzonego, wpisałby rok 2004.
Więc kumpel sobie wykombinował, że woli auto "odmłodzić" na innej SKP.

assistance   Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 23-04-2010, 23:55   

TiTo napisał/a:
Świstak ma trochę racji... W starszym aucie zawsze będzie coś nie tak, do czego diagnosta może się przyczepić, i każdy dobrze o tym wie.

bzdura ... moje tipo mam prawie 20 lat. od pewnego czasu jeżdżę tam gdzie przeglądy robią na serio czyli do autoryzowanego serwisu fiata. przegląd robiłem 1,5 miecha temu i wręcz im kazałem żeby mi coś znaleźli ... i po 20 min przeglądu stwierdzili żebym juz odjechał bo jest kolejka haha

paluch231186 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-04-2010, 08:22   

TiTo pisales cos o szybach ze kolega ma landa z 05 a na szybach ma 04 ja na fiacie tez mam 91 ale w dowodzie 92.
auto moglo byc kupione jakos na poczatku roku np.styczen/luty ale wyprodukowane zostalo listopad/grudzien.
a jezeli diagnosta sie do tego przyczepil to ewidentnie patrzyl sciagnac kase.
pracuje w autoryzowanym serwisie wlasnie JLR w poznaniu naprawalem jaguara XF po akcie wandalizmu do wymiany lusterka zew.maska no i wlasnie dwie szyby boczne przednie :D i teraz otwieram kartony z szybami patrze a tam tak;auto rok 08 wiec wszystki szyby rowne rocznikowo ale nowe lewa 07 a prawa 09 ide od magazynu a oni mowia tak
montuj takie bo nie mamy na to wplywu JLR przysyla takie czesci jakie maja aktualnie na magazynie. :-k
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-04-2010, 18:38   

ciechu, chyba się nie rozumiemy.

ja jestem pewny auta na tyle na ile sam je sprawdzę, a nie jestem mechanikiem, leżę pod autem czasem więcej niż jeżdżę ale czasem mogę coś przeoczyć, czegoś nie zauwarzyć. poza tym diagności mają komputery.
Wyobraź sobie teraz że jeden z amorów np mam na granicy zurzycia, podczas spokojnej jazdy możesz tego nie wykryć. potem lecisz sobie 160 i robisz hopę tak jak ja tydzień temu... i podczas siadania amortyzator nie wytrzymuje i tracisz panowanie nad autem... śmierć. albo lecisz sobie 150 i masz hamowanie do 0 bo jakaś pierdoła nagle zmieni pas na autostradzie/trasie szybkiego ruchu... i pęka Ci przewód.

albo masz jakiś inny defekt którego nie można wykryć gołym okiem a jedynie komputerowo.

dla tego rzetelnym przeglądom nie mówię kategorycznie "nie" tylko uważam że robienie ich co roku w przypadku dbania o auto jest zbędne.

BTW: zauwarzyłem że sie mnie czepiasz :P

pzdr.
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-04-2010, 18:59   

Świstak napisał/a:
BTW: zauwarzyłem że sie mnie czepiasz :P
wydaje Ci się :P

Świstak napisał/a:
rzetelnym przeglądom nie mówię kategorycznie "nie" tylko uważam że robienie ich co roku w przypadku dbania o auto jest zbędne.
... i lepiej dopłacić te kilkadziesiąt złotych żeby nie stać w kolejce, czy z jakiegoś innego powodu (jakiego???). Bo skoro się dba o auto, to musi być jakiś szczególny powód dla którego chce się przejść to droższe badanie... :lalala:
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu