|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czy kupił byś jeszcze raz fiata. |
Czy kupił/a byś jeszcze raz fiata ,jakiego? |
Tipo |
|
27% |
[ 8 ] |
Tempra |
|
37% |
[ 11 ] |
Inny model Fiata (jaki?) |
|
24% |
[ 7 ] |
Nie kupił bym już Fiata |
|
10% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 29 |
Wszystkich Głosów: 29 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-02-2006, 18:02
|
|
|
marcin_m napisał/a: | Szkoda, że nie mogę zagłosować. |
Ano, już tutaj tak mamy. Skłądka = VIP = brak ograniczeń. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-02-2006, 18:49
|
|
|
Grande Punto wygląda super.
Stilo wdług mnie jest beznadziejne z tyłu.
Jeśli miałbym ok.15-20 tysi to kupiłbym Bravo lub Bravę.
Żółciutką albo czarną |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-02-2006, 18:51
|
|
|
nessuno napisał/a: |
Zwróćcie uwagę,że dzisiejsze samochody są o wiele nowocześniejsze,niż nasze auta.Więcej w nich plastików i wszelakiej elektroniki,przez co są o wiele delikatniejsze.Ich silniki są o wiele bardziej wysilone,mają dużo większą moc z litra pojemności.Siłą rzeczy więc nie będą te nowoczesne,dzisiejsze samochody tak trwałe,jak nasze trochę starsze autka. |
Zaręczam Ci, że użytkownicy np. Fiata 124 albo włoskich 125 to samo powiedzą o TT
Powiem co myślę a dziś dostałem do myślenia. Od Bożego Narodzenia jeździłem Temprą SW 1,9tds '92 (150 tys km) od mojego ojca. Przez ten czas parę rzeczy przy niej porobiłem, ba, zdążyłem się do niej przywyczaić i znaleźć jakieś zalety.
Ale dziś ją oddałem i odebrałem swoje Audi 100 2,0d z 84 roku. Panowie, NIGDY nie kupię dla siebie Fiata. Różnica 8 lat, wyposażenie podobne, jakość materiałów i wykonanie bez porównania lepsze w Audi. Ilość miejsca porażająca w każdym kierunku (bagażnik 620 ltr - sedan), lepsze wyciszenie i ładniejsze wnętrze. Jedyny minus w zestawieniu z Fiatem - mniej dynamiczny silnik (raptem 69 KM ale za to o 1 ltr mniejsze zużycie paliwa). A przebieg 340 tys (na liczniku, a ile już było cofane wcześniej??).
Powiem szczerze, następne auto to też będzie Audi, z pewnością Avant. I koniecznie bezwypadkowy i zadbany bo od tego dużo zależy. I chętnie zapłacę kilka tysięcy więcej za 3-4 lata starszy samochód od Fiata ale tak zdecydowałem . Polecam pojeździć innymi autami:)
A Fiat - jeżeli ktoś potrzebuje środka transportu z pewnymi udogodnieniami - owszem, niedrogie i często niedoceniane auto. Ale to stale tylko 2 liga. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-02-2006, 19:07
|
|
|
Rodzynek po części masz rację.
Fiat napewno nie należy do producentów o "uznanej renomie"
Tylko wszystko zależy na jaki model trafisz.
Możesz mieć i Mesia i będzie się pier...ł
No i nie oszukujmy się ale stare Audi wizulanie jest brzydkie (Audi B to już fajna maszyna
)
Na zewnątrz Tempra mi się bardziej podoba.
Wada Tempry to liczniki - wdług mnie kanciaste i brzydkie.
Dochodzi jeszcze sprawa części.
Znajomy ma 80-tkę 1993r i zgadzam się, że oczywiście, że jest mniej awaryjna ale za to za części płaci kilka razy więcej niż ja.
Tak więc kij zawsze ma dwa końce. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 11-02-2006, 19:12
|
|
|
już moge głosować :rock: :rock: tipek 2,0 16v only and for ever |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-02-2006, 19:43
|
|
|
Emf napisał/a: | Rodzynek po części masz rację.
Fiat napewno nie należy do producentów o "uznanej renomie"
Tylko wszystko zależy na jaki model trafisz.
Możesz mieć i Mesia i będzie się pier...ł
No i nie oszukujmy się ale stare Audi wizulanie jest brzydkie (Audi B to już fajna maszyna
)
Na zewnątrz Tempra mi się bardziej podoba. |
Zauważ, nigdzie nie mówię, że Audi jest ładniejsze. Mi sie to auto nigdy nie podobało i nadal nie podoba. Miedzy innymi dlatego przełozyłem całe wnetrze z modelu po 88 roku - zdecydowanie ładniejsze
Emf napisał/a: | Wada Tempry to liczniki - wdług mnie kanciaste i brzydkie. |
Zgadzam się, deska w Tepmrze ładna jest jedynie po stronie pasażera, gdzie nic nie ma i ciężko było to spieprzyć
Emf napisał/a: | Dochodzi jeszcze sprawa części.
Znajomy ma 80-tkę 1993r i zgadzam się, że oczywiście, że jest mniej awaryjna ale za to za części płaci kilka razy więcej niż ja.
Tak więc kij zawsze ma dwa końce. |
1. Silentbloki do tylnej belki - ok. 30 zł za sztukę, wymiana - ok. 60 zł, całość 90 zł. Robota jednej reperatury w tylnym wahaczu w Temprze kosztowała mnie ponad 100 zł.
2. Amortyzatory przód i tył - od 150 zł za szt. w Audi. W Fiacie jeszcze nie wiem (na szczęście).
3. Termostat w Audi - od 32 zł. Do Tempry od 65 zł.
4. Silentbloki do przednich wahaczy w Audi - 2x 24 i 4x 12 zł na dwa wahacze. Regeneracja sworznia (niewymiennego) - 50 zł. W Fiacie jeszcze nie robiłem a trzeba.
5. Audi - tarcze hamulcowe - od 150 zł, klocki hamulcowe od 60 zł.
6. Audi - pompa wody - od 75 zł.
7. Audi - pompa wspomagania kierownicy - od 250 zł
8. Audi - lampa tylna - własnie musiałem kupić - 20 zł (te co są na klapie - 15 zł).
9. Ceny części do Audi na Allegro - kierownica - 30 zł, lusterko el. - 60 zł, fotele - od 150 zł za komplet (i pasują od B2, B3, B4, C2, C3, C4, Passat itd, ręcznie albo el. regulowane, podgrzewane lub nie...), siłowniki centralnego - po 20 zł, el. podnośniki szyb - ok. 80 zł za szt...
I wybór części do Audi jest ogromny a i podaż także.
Drogo? |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-02-2006, 20:39
|
|
|
Jezeli Fiat to tylko Tempra tylko ze kupilbym juz kombi z wiekszym silnikiem i w lepszym
stanie.
No chyba ze mialbym do dyspozycji wiecej pieniedzy. Wtedy na pewno nie kupilbym Fiata
Najlepiej jakis sedan/kombi z napedem na cztery koła ( np Audi ) |
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-02-2006, 21:05
|
|
|
Tipo ok tylko hmm wiekszy bagaznik by sie w nim przydal i napewno lepszy silnik. |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
marcin_m
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 139 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-02-2006, 10:36
|
|
|
miszko napisał/a: | Ano, już tutaj tak mamy. Skłądka = VIP = brak ograniczeń. |
składka opłacona
|
_________________ był zagazowany tipolot 1,6 i.e. SX 93', jest bravo JTD 01' |
|
|
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 12-02-2006, 11:34
|
|
|
Oczywistym jest, że każde auta mają swoje zalety i wady. Wiadomo także, że FIATy do znakomitych pojazdów nie należą. Na pewno Tempra ma wiele wad, ale mało które auto ich nie ma. Cenowo nie jest tragicznie wymagające. Długo by tak pisać, ale podam jeden prosty przykład, że tempra może się podobać - otóż wystarczyło przewieźć kolegów, którzy jak zobaczyli digitala to nie mogli wyjść z zachwytu. Najbardziej podobał im się obrotomierz ) Dodam, że przewoziłem ich niecały rok temu (żeby nie było że 10, kiedy to digital był naprawdę wyjątkiem:) ) Ja jednak uwielbiam Temprę za klimat, jaki budowała w moim życiu przez 10 lat... Taka tempra, którą posiadam jest tylko jedna na świecie i należy do mnie. Po prostu, dopóki się nie rozsypie to jej nie wymienię, a jak to nastąpi to przez 5 lat będę chodził zdołowany.:)) Pozdrawiam |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-02-2006, 12:56
|
|
|
Na liscie juz jestes, a zgloszenia do VIP to się nie wysłało
Zaraz Cię dodam. Możesz też sobie włączyć ikonke monety w profilu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2006, 13:27
|
|
|
miszko napisał/a: | Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Grande Punto |
Reklama w TV Fiata GP, muzyka w tle -> Marylin Manson - "Sweet Dreams"
Hah, a jak wiadomo MM to dosyc kontrowersyjna osoba.
|
Słyszałem o tej reklamie, ale... jej nie widziałem
A wracając do samego głosowania, to postawiłem na nowe auto, bo jak mawiają "dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki". Lata lecą i trudno znowu myśleć o kupnie auta (Tipo/Tempra) które w najlepszym razie będzie miało już naście lat Swojego Tipka lubię i jestem z niego nadal zadowolony - co nie zmienia faktu, że następne auto będzie już po prostu nowszym modelem. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
marcin_m
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 139 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-02-2006, 20:03
|
|
|
miszko napisał/a: | Na liscie juz jestes, a zgloszenia do VIP to się nie wysłało
Zaraz Cię dodam. Możesz też sobie włączyć ikonke monety w profilu. |
Oki wszystko wiem, mój błąd
|
_________________ był zagazowany tipolot 1,6 i.e. SX 93', jest bravo JTD 01' |
|
|
|
|
Stalin
|
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 26-02-2006, 18:14
|
|
|
Zdecydowanie Tempra SW oczywiście lepiej "doposażona" niż obecna no i nie biała (to już trzecia biała) no i może tak 4x4.
A jeśli chodzi o nawe autka odkupiłem od firmy Lagunę '02 rok poprzednio jeździłem służbowym Passatem '00rok Panowie nie emocjonujcie się to są tylko takie nowsze i troszkę inaczej wyglądające TT.
No i tak jak napisał 'miszko' "przywiązanie do auta" argument nie do przeskoczenia |
|
|
|
|
bornek
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 110 Skąd: Gorzów Wielkopolski
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 09-03-2006, 13:50
|
|
|
umnie napewno w stajni będzie jakiś FIAT TIPO ( bo to moje pierwsze autko i za ... ... cie je polubiłem ) tylko tym razem z jakimś większym silnikiem i z lepszym wyposarzeniem , bo czasami niestety brakuje tych kilkunastu koni więcej |
_________________ Fiat Tipo 1994 r. 1,4 benzyna + LPG , kolorek bordo
Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski
Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG
|
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-03-2006, 13:20
|
|
|
czy ja też mogę zagłosować |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|