|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Do użytkowników JTD |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-08-2007, 21:36 Do użytkowników JTD
|
|
|
Zamierzam kupić Bravo i niejaki Ego z tego forum namącił mi w głowie na temat zakupu właśnie tego typu silnika.
Boję się diesla bo nigdy nie miałem i mam o nim blaaaaaade pojęcie.
Regeneracja sprężarki, świece żarowe, wtryski common rail etc. mówią mi tyle co teoria kwantowa
Chciałbym znać Wasze opinie na jego temat.
Jak sprawdzić taki silnik żeby mi ktoś kaszla nie wcisnął |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-08-2007, 21:47
|
|
|
Kupić nowy to będziesz miał pewność ... i to niestety nie jest żart. Na obecną chwile mamy oszustwa na taką skale że stach kupować auto bo istnieje tyle mozliwości ukrycia wad i usterek ze na sama myśl człowieka wzdryga. Jesli się nei znasz to weź ze soba do kupna, kogoś kto ma jakietakie pojecie o dieslach.
Turbo jest w miare łatwo sprawdzić, zdejmujesz wąż na turbinie i patrzysz czy nie puszcza oleju w za dużych ilościach, łapiesz za wirnik i sprawdzasz czy sie lekko obraca no i sprawdzasz czy nie ma luzu wzdłużnego.
Świece żarowe to pikuś nawet jakby trzebabyło wymienić, co ciekawe silniki nowej generacji nie uzywaja świeć dopóki temperatura nie spadnie poniżej określonego progu ~ 10*C.
Wtryski to już niestety droga sprawa, wysokie cisnienia na jakich pracują wymagaja duzej perfekcji wykonania, to z kolei winduje cene. No i nie ma za bardzo jak sprawdzić w jakim stanie są, po prostu wsiaść, jechać i przybutowac obserwując czy nie ma za nami chmury dymu.
Jeśli do tej pory wszystko jest ok to mozna myslec nad takim autem. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|